Ползи за кожата от никотинамид: борба с акне, стареене, екзема

Ползи за кожата от никотинамид: борба с акне, стареене, екзема

Всеки мечтае за красива, здрава кожа без следи от промени, свързани с възрастта. За съжаление, поради ефектите от стареенето и факторите на околната среда, като увреждане от слънцето, става все по-трудно да се поддържа кожата стегната и еластична.

Много козметични продукти се фокусират върху маскирането на увреждане на кожата. За щастие на пазара има и голям брой продукти са насочени към подобряване на здравето на кожата. Често те съдържат никотинамид. Никотинамидът може да бъде невероятно естествено средство за подобряване на външния вид и целостта на кожата.

Какво е никотинамид?

Никотинамидът , известен също като ниацинамид, е форма на  витамин B3 или ниацин . Ниацинът е витамин от съществено значение за цялостното здраве, с особени ползи за здравето на кожата, червата и нервната система. Този витамин също е от съществено значение за производството на енергия и метаболизма.

Продължителният дефицит на ниацин може да бъде пагубен за цялостното здраве. Хроничният дефицит на ниацин може да доведе до заболяване, наречено пелагра. Признаците и симптомите на пелагра включват дерматит, възпаление на кожата, диария и психични смущения. Някои психични разстройства включват объркване, депресия и дори психоза. Ако не се приемат добавки с витамин B3, пелаграта може да бъде фатална.

Ниацинът може да се превърне в ниацинамид. Той възниква в тялото по време на метаболизма на ниацинамид от ниацин. Ниацин може да се получи чрез ядене на зелени зеленчуци, говеждо и пилешко месо. Нашият черен дроб може да го произвежда от аминокиселина, наречена  триптофан , и ние също можем да го приемаме като добавка. След като ниацинът бъде погълнат, той може да се превърне в никотинамид в червата.

След това никотинамидът може да стане компонент на молекула, наречена никотинамид аденин динуклеотид (NAD). NAD  е коензим, намиращ се във всички клетки на тялото и  е от решаващо значение за енергийния метаболизъм.

Ниацинът е известен на мнозина със способността си да предотвратява пелагра, да влияе върху производството на енергия и дори да понижава нивата на холестерола. От друга страна никотинамидът може да повлияе положително здравето на кожата.

Приемът на по-високи дози ниацин води до сърбеж и зачервяване на кожата, докато никотинамидът не е свързан с тези неприятни странични ефекти. Той служи като идеален компонент на козметиката. Никотинамидъ се включва в продукти за грижа за кожата именно поради неговите потенциални ползи и липсата на странични ефекти. Изследванията показват, че никотинамидът може да направи невероятни неща за кожата. Това включва облекчаване на акне, подобряване на екзема и псориазис и защита срещу промени, свързани с възрастта.

Никотинамид и акне

Проучванията показват, че един от основните виновници за акнето са микроорганизми като бактерии. Бактерии като Propionibacterium acnes допринасят за акнето чрез увеличаване на производството на себум, образуване на комедони и увеличаване на възпалението.

Себумът или себумът е мазна субстанция, произвеждана от кожата. Целта му е да поддържа кожата хидратирана, но излишното производство на себум е свързано с образуването на акне. Едно прегледно проучване установи, че локалното приложение на никотинамид помага за намаляване на производството на себум. Проучванията потвърждават, че локалното приложение на никотинамид помага за защитата на естествената кожна бариера. Дори може да помогне за предотвратяване на растежа на бактериите Propionibacterium acnes.

В проучване на 198 пациенти с акне, участниците са приемали перорална формула с никотинамид, цинк ,  мед и  фолиева киселина . В това проучване пациентите са били проследявани в продължение на осем седмици. Така се определя дали броят на възпалителните лезии е намалял.

След 4 седмици 79% от участниците съобщават за подобрение във външния вид на кожата си, а 55% съобщават за умерено до значително намаляване на възпалителните лезии.

Друго прегледно проучване, подчертаващо резултатите от няколко рандомизирани контролирани проучвания, установи, че локалният никотинамид за лечение на акне и себореен дерматит, известен като пърхот, е сравним с лечението с локални антибиотици като еритромицин и клиндамицин.

Изследванията също така показват, че никотинамидът работи ефективно с антибактериални средства за намаляване на лезиите от акне. Едно двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване при 140 души на възраст от 12 до 50 години оценява ефективността на препарат за локално приложение, съдържащ никотинамид, цинк и антибактериално средство за лечение на умерено акне. Проучването показва значително намаляване на невъзпалителните лезии от акне до втората седмица на локално приложение на крем, съдържащ никотинамид, в сравнение с плацебо групата.

Никотинамидът може да бъде полезен не само при акне, но и при други кожни заболявания като екзема и псориазис.

Никотинамид, екзема и псориазис

Екземата е хронично кожно заболяване, което причинява суха, сърбяща, напукана и удебелена кожа. Екземата често причинява лющене и обриви под формата на лезии и подутини, изпъкнали над повърхността на кожата. Екземата може да се появи на различни части на тялото, но обикновено засяга места като задната част на коленете и вътрешната страна на лактите. Псориазисът също е състояние на кожата, което причинява сухи, надигнати петна по кожата, които сърбят и се лющят. Тези лезии обикновено се появяват по скалпа, коленете или лактите. Както екземата, така и псориазисът са свързани с повишено възпаление.

Проучванията показват, че никотинамидът може да помогне за облекчаване на външните симптоми на екзема и псориазис. Едно проучване включва 43 пациенти със суха, сърбяща и възпалена кожа, които вече са използвали емолиент за лечение на състоянието си. По време на проучването участниците са използвали гел, съдържащ никотинамид, в продължение на две седмици, самостоятелно или като допълнение към други лечения на кожата.

Проучването установи, че почти всички участници съобщават за положителни промени във външния вид на кожата си и по-малка нужда от използване на кремове на основата на стероиди.

Проучване, при което никотинамид се прилага локално върху животни с екзема, показва значително намаляване на възпалението, както и нивата на зрели корнеоцити, клетките, които образуват външния слой на кожата. При заболявания като екзема, тези клетки често се размножават по-бързо от нормалното, което води до удебеляване и сърбеж на кожата.

Друго проучване върху животни показва, че никотинамидът, комбиниран с метотрексат, работи по-добре от метотрексат самостоятелно за намаляване на лезиите и дебелината на кожата, свързани с псориазис.

Проучването при хора включва 60 души на възраст от 18 до 65 години с лек до умерен псориазис. Участниците са използвали крем на базата на никотинамид локално два пъти на ден в продължение на 12 седмици. 

Някои пациенти съобщават за нежелани реакции – Парене или сърбеж. Повечето участници в проучването обаче съобщават за положителна промяна във външния вид на кожните лезии.

Изследванията показват, че освен че помага в борбата с кожни заболявания като екзема и псориазис, никотинамидът помага за предотвратяване на стареенето на кожата.

Никотинамид и борба с възрастовите кожни промени

Проучванията показват, че никотинамидът може също да предпазва от ултравиолетова (UV) радиация. Това му помага да има ефект против стареене.

Проведено е едно рандомизирано контролирано проучване с никотинамид при пациенти с актинична кератоза. Актиничната кератоза е кожно заболяване, което причинява сухи, лющещи се петна по кожата. Те се причиняват от прекомерно излагане на UV радиация, като например прекалено излагане на слънце.

Актиничната кератоза е предраково състояние и може да се развие в заболяване, наречено плоскоклетъчен карцином.

Двойно-сляпото, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване включва пациенти с четири или повече актинични кератозни лезии, които получават перорален никотинамид или плацебо.

След четири месеца проучването показа, че пероралният никотинамид води до значително намаляване на развитието на нови лезии на актинична кератоза в сравнение с плацебо.

Проучванията показват също, че никотинамидът предпазва кожата от ултравиолетова радиация. Той поддържа нивата на аденозин трифосфат в кожните клетки и насърчава възстановяването на дезоксирибонуклеиновата киселина.

Никотинамидът може също така да помогне за предпазване от UV-индуцирано потискане на имунната система. Това допринася за развитието на предракови кожни лезии. Освен това никотинамидът играе потенциална роля за подобряване на външния вид на кожата. Едно отворено проучване на продукт за локално приложение, съдържащ съставки като  ретинол ,  ресвератрол и никотинамид, проследява пациенти в продължение на десет седмици. Проучването показа, че локалното приложение намалява фините линии и бръчки и подобрява гладкостта и тонуса на кожата.

Друго проучване проследява петдесет жени в продължение на 12 седмици с признаци на стареене на кожата като фини линии, неравномерна текстура и хиперпигментация. Участниците прилагат локален никотинамид върху едната половина на лицето си и плацебо крем върху другата половина. Резултатите показват, че третираната с никотинамид страна на лицето има по-малко бръчки и петна, по-малко видимо пожълтяване на кожата и по-малко хиперпигментация или тъмни петна. Проучването също така разкри забележимо подобрение в еластичността на кожата.

Изследванията показват, че никотинамидът помага за забавяне на стареенето на кожата чрез намаляване на възпалението и увреждането от свободните радикали. Никотинамидът може да помогне в борбата с хиперпигментацията. Той предотвратява прехвърлянето на меланозоми, органелите, които произвеждат меланин, пигментът, който определя цвета на очите и кожата, към кожните клетки.

Вместо заключение от Dietyc.com

Никотинамидът е чудесна добавка, която може да повлияе положително на здравето и дълголетието на кожата. Той й помага да стане еластична, гладка, сияйна и красива. Още помога за подобряване на външния вид на кожата, като се бори с акне и кожни заболявания, свързани със сухота и възпаление. Също така помага за защита на кожата от увреждане от слънцето. Накратко, никотинамидът може да бъде естествено и полезно допълнение към всяка рутинна грижа за кожата за цял живот на здрава, блестяща кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.