Как смарт часовникът може да подобри нашата тренировка?

Как смарт часовникът може да подобри нашата тренировка?

Ако четеш тази статия, най-вероятно едно от следните твърдения е вярно за теб:

  • Тренираш редовно
  • Притежаваш смарт часовник
  • Обмисляш дали да си купиш смарт часовник
  • Тренираш, но не си фен на модерните смарт джаджи

Прав съм нали? Без значение кое от всичко важи за теб, аз съм готов да ти дам няколко безплатни съвета и полезна информация по какъв начин смарт часовникът може наистина да подобри тренировката ти. Истината е, че смарт часовниците и фитнес тракерите станаха изключително популярни през последните години. Това се дължи най-вече на многото нови приложения, които се появиха, както и на възможността им да измерват биометрични показатели. Може би в момента всеки 4-ти носи смарт часовник, което означава, че някъде 25% от всички хора имат такъв. Аз също съм от тях, въпреки че до скоро бях доста скептичен, честно казано. Виж по-долу, за какво го ползвам и сам прецени, дали би ти била от полза подобна технология:

  1. Брояч на стъпки – може би това е най-популярната функция, която може да откриеш дори в по-евтините смарт часовници, както и на фитнес тракерите. Броя на стъпките е основен индикатор за здравето на повечето хора, защото истината е, че най-голям процент от хората всъщност удовлетворяват своите дневни нужди от движение чрез разходки, тоест те имат нужда да знаят дали са изминали необходимото за тях разстояние със съответния брой стъпки. Общоприето е, че човек трябва да прави по 10 000 крачки на ден. Разбира се това е изцяло базово понятие, а истинската ти цел може да бъде под или над тези стъпки. Всичко зависи от това, дали искаш просто да поддържаш добро здраве, или пък по-скоро целиш отслабване, например. Във вторият случай е възможно тези 10 000 крачки да не бъдат достатъчни.
  • Измервай резултатите и от други активности – бягане, изкачване, каране на колело и дори плуване. Много често използвана функция на спортните смарт часовници е да измерват изминатото разстояние и изгорените калории, когато се практикуват различин видове спорт. Повечето смарт часовници автоматично познават вида на спорта в зависимост от интензивността на движенията, ако това не се случи, просто трябва да зададеш конкретен спорт. Информацията, която записва твоя часовник за всяка тренировка може да ти бъде изключително полезна за подобряване на твоите най-добри времена и постижения!
  • Измерване на кръвното налягане всеки с повечко стаж във фитнес залата, например, знае колко е важен този показател. От една страна следенето на пулса е изключително важно, когато имаш наложени определени ограничения за тренировката си, да речем имаш някакви проблеми със сърцето и трябва да внимаваш. От друга страна, в случай, че целиш изгаряне на подкожни мазнини или просто искаш да покажеш плочките на корема си, то определено трябва да следиш пулса си и да го поддържаш в дадени норми.
  • Повече ангажираност – едно от най-негативните неща свързано с новите технологии и по-скоро смартфоните ни, е че прекарваме изключително много време взирайки се в дисплея на телефона. Това се дължи най-вече на супер интересните приложения и игри, които имаме там. Те ни карат да задържим своето внимание чрез програмирани похвати и множество награди. Същото е и тук със смарт часовниците, но този път цялото нещо може да окаже положително влияние върху начина ни на живот. Мотивацията от приложението да отидем на тренировка, да си направим крачките и т.н. чрез графики, забавни картинки и други, може да ти звучи смешно, но е на 100% необходима за една голяма част от хората!
  • Следят съня ти – дали е важно? Според мен много! Истината е, че един възрастен човек (над 18 г. ) има нуждата от поне 7 часа сън в денонощието. Лошото е, че много рядко го спазваме това нещо. С подходящ смарт часовник ще може да следиш съня си по-лесно, така ще знаеш колко точно сън не ти достига и може да положиш необходимите усилия това да се промени.
  • Време е за движение – повечето смарт часовници за спорт имат тракер, който засича откога не си се движил. Оттам вече е ясно, часовникът ще те алармира, че е време да се размърдаш. Дали ще звъни, вибрира или свети, зависи от самия модел, а понякога е 3 в 1. Знаеш как лети времето, когато си на бюрото и си забучил нос в монитора, с подобна джаджа на ръката ще има кой да те подръчква да се задвижиш малко, а тези 5-6 минути движение или упражнения са изключително важни за постигането на здравословни навици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.