И отново за здравословното хранене

И отново за здравословното хранене

Нека си го признаем. Със сигурност всеки от нас поне веднъж се е заричал, че „от утре“ започва да се храни с по-леки и полезни храни. Само че в действителност не се получава точно така. Повечето хора някак си пренебрегват важността на здравословното хранене и все го оставят като нещо, което с което да се захванат по-нататък във времето.

Несериозният подход може би се дължи на многото и объркваща информация, с която разполагаме и със схващането, че едва ли не здравословното хранене непременно изисква много пари и повече съобразяване. И така се отказваме още преди реално да сме се „хванали на хорото“.

В нашия сайт ще откриете най-важните и основни неща, свързани с тази тема и ще се уверите, че като сте правилно информирани, здравословното хранене всъщност е въпрос на добра организация.

На първо място трябва да отбележим, че то няма нищо общо с гладуването. Има огромна разлика между зверските лишения и подбора на полезни храни. Да се храните здравословно далеч не значи да не се храните изобщо или да се лишавате от всичко любимо.

Точно обратното. Важно е организмът  ви да си набавя всички необходими вещества, а това е невъзможно ако е поставен под подобен стрес. Не е добра идея да поемате рискове като се доверявате на бързите диети, обещаващи резултат съвсем скоро. По този начин рискувате най-вече здравето си.

Ако се чудите как и от къде да започнете, ние ви съветваме да не бързате. Постепенно може да промените начина си на хранене като заместите някои от вредните храни с техни полезни алтернативи. Направете първите крачки към здравословната промяна още у дома като помислите за това какви продукти купувате и как ги приготвяте. Ето и някои възможности:

  • Заменете олиото със зехтин, кокосово масло или олио от авокадо;
  • Захарта и сладкото може да заместите със сушени плодове и естествени подсладители като стевията например.
  • За справянето със солта просто заложете повече на свежите зелени подправки.

Наблегнете на чистото бяло месо, плодовете и зеленчуците, риба, мляко и млечни продукти. Също така често консумирайте пълнозърнести храни, които да спомагат за правилното функциониране на метаболизма.

Не забравяйте водата!

Хранете се бавно и се наслаждавайте на храната си. Движете се колкото можете повече.

Ще обърнем внимание и на количеството храна, което е добре да приемате. Тук важи с пълна сила максимата – на често и по малко. Т.е. разпределяйте храната си на равномерни порции за деня. Активно спортуващите, естествено, ще се нуждаят от по-голямо количество, като те могат да включат в менюто си и определени протеинови шейкове.

Ако сте решени и съумеете да се организирате достатъчно добре, здравословното хранене успешно може да се превърне в начин на живот както за вас, така и за вашето семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.