Диета и прием на хранителни добавки при Паркинсон

Диета и прием на хранителни добавки при Паркинсон

Медицината може да се похвали с много постижения, които са позволили на хората с болестта на Паркинсон да постигнат оптимално здраве. Да живеят щастливо и да се чувстват чудесно. В тази статия ще говорим за болестта на Паркинсон (PD). Ще обясним какво е тя? Как да я контролираме и какви естествени начини за подобряване на резултатите от лечението съществуват.

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, което засяга приблизително 1% от населението на света. Болеста на Паркинсон засяга цялото тяло. Включително мускулно-скелетната система (контрол на фините и груби двигателни умения), автономната и нервната системи, настроението, храносмилателната система, мисленето и др. Симптомите на Паркинсон обикновено се разделят на две категории: „моторни“ и „немоторни“.

През последните десетилетия нашето разбиране за Паркинсон се промени. Ако по-рано вярвахме, че това заболяване се причинява от липсата на допаминергични неврони в substantia nigra и основният симптом е тремор, днес ние гледаме на Паркинсоновата болест като заболяване цялото тяло. То се развива в продължение на десетилетия, преди да видим промени в централната нервна система. Болеста на Паркинсон също засяга много невротрансмитери (не само допамин) .

Бързо прогресиращите случаи на Паркинсон са свързани с:

 • хронично възпаление
 • увреждане на клетките
 • гликиране на протеини
 • висока кръвна захар
 • липса на активност
 • лоши хранителни навици и т.н.

Това означава, че има много доказани, естествени промени в начина на живот, които можете да използвате, за да намалите риска от развитие на болестта на Паркинсон. Също евентуално да намалите тежестта на симптомите си, ако вече ги изпитвате … Не забравяйте да останете здрави 364 дни извън лекарския кабинет за годишния си преглед. Вашите навици на масата, във фитнеса и у дома влияят на вашето здраве. Можете да ги използвате за борба с различни заболявания, включително Паркинсон. Да поговорим за набор от прости мерки, достъпни за нас, които са се доказали ефективни при лечение на симптоми на Паркинсон. 

Фармацевтичните продукти са от основно значение за лечението на болестта на Паркинсон и ето защо

Може би ще попитате: „Защо говорим естесвени добавки, а първата препоръка е да се приемат фармацевтични продукти?“ Просто казано, това е така, защото ако няма достатъчно допамин в мозъка ви, няма да можете да направите промени в начина на живот. За тях ще стане дума по – късно в тази статия. Фармацевтичните лекарства са основен елемент от лечението на болестта. Те помагат да се замести липсващият допамин, от който мозъкът ви отчаяно се нуждае, за да остане мотивиран и активен.

Допаминова функция в мозъка и тялото

Допаминът е награден невротрансмитер, който ни позволява да останем мотивирани за дейности като ходене, приготвяне на здравословни ястия и упражнения. Той също така ни помага да координираме движенията си. Ако хората с болестта на Паркинсон имат недостиг на допамин, те могат да получат симптоми като депресия, летаргия, умора, треперене и липса на баланс. Те също могат да изпитат „парализа“, когато хората с болестта на Паркинсон замръзнат или не могат да се движат.

Не е трудно да си представим как изброените по-горе симптоми могат да влошат качеството ви на живот. Те дори могат да затруднят приемането на хранителни добавки или консумацията на здравословни храни. Заради недостигът на допамин, което може да затрудни преглъщането. Поради тази причина трябва да гарантираме, че нивата на допамин са оптимизирани. След това можем да преминем към естествени средства за Паркинсоновата болест.

Допаминергичните лекарства, по-специално леводопа (известна още като l-DOPA, Sinemet, Rytary, Carbidopa-Levodopa или Duopa), са най-близката форма на това вещество до човешкия допамин. И те работят. Има хора с Паркинсон, които не могат да се изправят, да направят крачка или да се усмихнат и се променят напълно в рамките на няколко часа след приема на първата доза l-DOPA. 

Според мнението на повечето невролози, специалисти в лечението на Паркинсон, допаминергичните лекарства са ефективни лекарства. Просто трябва да ги приемате правилно и заедно с подходящите хранителни вещества, за да ги накарате да работят за вас.

Как да приемате лекарства за болестта на Паркинсон с храна

Има много начини да оптимизирате отговора си към лекарството за Паркинсоновата болест. На първо място, трябва да се уверите, че това лекарство се консумира адекватно. За лекарствата, използвани за лечение има няколко диетични насоки, които трябва да се вземат предвид при разработването на ефективен лекарствен план.

1. Вземете лекарствата си с малки закуски, а не с основните си ястия.

Допаминергичните лекарства не трябва да се приемат с храни с високо съдържание на мазнини и протеини. Защото аминокиселините и пептидите се конкурират с лекарствата за преминаване на кръвно-мозъчната бариера. Също яденето на големи количества храна може да разреди стомашните сокове и да забави навлизането на лекарства в кръвния поток. Ако изядете огромна пържола с допаминовото си лекарство, то ще се усвои в по- ниска степен. Затова го изпийте с нискобелтъчна закуска , като ябълка.

Поради необходимостта да се избягва приемът на протеинови храни заедно с допаминергични лекарства, хората с Паркинсон трябва да бъдат много внимателни, за да гарантират, че и диетата им включва достатъчно протеини, и да оптимизират храненето. 

Протеинът е  много важе. Той помага за заздравяване на рани, възстановяване на тъканите и балансиране на нивата на кръвната захар, наред с други неща. Може да искате да се консултирате с натуропат, сертифициран диетолог или хранителен лекар, който може да ви помогне да планирате и оптимизирате диетата си, за да подобрите способността си да абсорбирате лекарства. Някои от моите стратегии за пациенти с PD включват промяна на графика на хранене, приемане на протеинови шейкове между храненията, закуски и закуски през целия ден,  колаген на прах в напитки, които клиентите ми не приемат с лекарства.

2. Консумирайте витамини от група В, докато приемате допаминергични лекарства

В допълнение, човешкото тяло изисква кофактори като  витамин В6 ,  холин ,  цинк  и   витамин В12, за  да метаболизира и асимилира допаминергични лекарства. Недостигът на тези витамини и минерали може да намали отговора на допаминергичните лекарства и да увеличи риска от странични ефекти.

Много хора са изненадани, когато чуят за широко разпространени дефицити на витамин В6 и В12. Приблизително 10% от жителите на САЩ имат недостиг на витамин В6, а 2% имат недостиг на витамин В12. Тъй като повечето от най-добрите източници на витамини от група  В , като  банани  и месо, са с високо съдържание на протеини, хората с Паркинсон могат да страдат от подобен дефицит, ако ядат самостоятелно разработена диета с ниско съдържание на протеини.

Помислете за приемането  на комплекс B  или  мултивитамини, съдържащи поне 100% от RDA за витамини от група В и цинк, за да сте сигурни, че имате достатъчно от тези хранителни вещества в тялото си, за да позволят на допаминергичните лекарства да направят своята магия! Ако имате проблеми с преглъщането, сублингвалният витамин В12 или течен мултивитамин са най-добрите ви възможности. Изследванията показват, че възстановяването на нивата на витамин В12 и фолиевата киселина може да помогне за свеждане до минимум на нежеланите реакции при приемането на лекарства L-dopa и да осигури дългосрочна тъканна защита за нервната и сърдечно-съдовата системи.

3. Пийте достатъчно вода и електролити, за да избегнете ортостатична хипотония

Един от най-честите странични ефекти на допаминергичните лекарства е ортостатичната хипотония. Симптомите на ортостатичната хипотония включват замаяност при повдигане, умора поради ниско кръвно налягане и замъглено съзнание. Ортостатичната хипотония също увеличава шансовете за падане при ходене. За да намалите риска от ортостатична хипотония, докато приемате допаминергични лекарства, пийте много течности, като вода, чайове без кофеин и спортни напитки с ниско съдържание на захар и консумирайте достатъчно  електролити  и протеини. Тези фактори заедно помагат за увеличаване на шансовете ви да поддържате кръвното си налягане на нормално ниво.

За естественото заместване на допамин

Може ли да използвате  mucuna pungent  (Кадифен боб) за Паркинсон вместо допаминергични лекарства като Levodopa. Отговора: всичко зависи от ситуацията.

Мукуна е растение, което съдържа големи количества L-допа. Някои проучвания отбелязват, че той може да бъде толкова ефективно, колкото Levodopa, за контролиране на симптомите на двигателно увреждане при болестта на Паркинсон и също така причинява по-малко странични ефекти. Тези проучвания са проведени главно в области, където достъпът до фармацевтични продукти е ограничен.

Mucuna може да бъде отлично билково лекарство, достойно за включване във вашата програма за лечение на Паркинсон. Трябва да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар (в идеалния случай натуропат със знания по билколечение), за да определите и периодично коригирате идеалната доза.

Тук трябва да се отбележи, че много други лекарства могат да се използват за борба със симптомите на болестта на Паркинсон. Тази статия може да послужи като отлична отправна точка за разбиране как начинът на живот може да се използва за оптимизиране на допаминергичните лекарства, но ако все още имате въпроси, планирайте да посетите невролог, специализирал в Паркинсон, за да разберете какво може да работи най-добре за вашето тяло .. . 

Движението: Важно естесвано средство за лечение на Паркинсонова болест

Сега, когато имате достатъчно допамин в тялото си, следващата ви цел е да се раздвижите! Упражнененията са едно от най -ефективните лечения за симптомите на болестта на Паркинсон, на второ място след допаминергичните лекарства.

Трябва непрекъснато да работите с физиотерапевти, за да определите кое упражнение е безопасно за вас въз основа на вашите симптоми и възможности. Въпреки това, основния извод след прочитането на този раздел трябва да бъде, че редовните упражнения подобрява резултатите от лечението, качеството на живот и почти всички симптоми на болестта на Паркинсон.

Независимо дали става въпрос за чувство за баланс, риск от падане, депресия, енергия, сила, скорост на движение или сън, има поне едно проучване, което показва, че упражненията могат да подобрят тази характеристика при хора с болестта на Паркинсон. Звучи много просто, но е невероятно.

Някои от най-изследваните форми на упражнения за подобряване на симптомите на PD включват:

 • Силови тренировки
 • Упражнения за баланс
 • Танци, включително танго и фокстрот
 • Йога
 • Тичане
 • Бокс

Как да използваме движението за лечение на болестта на Паркинсон

В повечето случаи не е нужно да плащате за спорт. Той е достъпен за всички нас и наистина помага в борбата със симптомите на Паркиносонова болест. Редовните упражнения обаче могат да бъдат трудни, ако вече изпитвате проблеми с баланса, силата и мотивацията.

Ето защо трябва да имате добър специалист в екипа си. Това може да е физиотерапевт, личен треньор, хиропрактор, треньор или фитнес инструктор. Създайте група хора, които да ви помогнат да разберете как да се движите безопасно по начина, по който ви харесва, за да можете да останете активни за дълго време въпреки болестта на Паркинсон.

Ето защо за първи път говорихме за лекарствата в тази част. Лекарствата могат да ви помогнат да сведете до минимум симптомите на намалени двигателни умения и да увеличите мобилността си, за да можете да започнете програма за упражнения, която в крайна сметка ще ви помогне да изградите сила, гъвкавост и баланс.

Апатията и депресията, които са често срещани симптоми на PD, могат да затруднят физическите упражнения. 

Обадете се на приятелите си и започнете да посещавате уроци по бокс, запишете се в клуб за пътувания или в клас по пилатес. Започнете да разхождате кучетата от близкия приют или изведете децата на близките си на разходка в парка. Който и вид физическа активност да изберете, включете го в графика си, така че другите симптоми на заболяването да не могат да ви попречат да преминете към повече физическа активност. Ако не можете да намерите хора в квартала си, потърсете съмишленици онлайн.

И накрая, намирам за необходимо да повторя, че безопасността на движението трябва да бъде основата на всяка програма за упражнения за дълго време. Вземете медицински екип (физиотерапевт, ортопед и др.) В екипа, който да ви помогне да разберете как можете да се движите по най-добрия начин за тялото си и да се ангажирате да спортувате всеки ден.

Промени в хранителните навици на хората с болестта на Паркинсон

Като цяло, диета, богата на витамини, минерали,  фибри , разнообразни протеини и вода и ниско съдържание на захар, е по-полезна за хората с Паркинсон и други невродегенеративни нарушения, отколкото диета, богата на индуциращи възпаление масла, преработени захари и излишък калории. Факт е, че защитата на нервните влакна и клетъчните мембрани е от решаващо значение за насърчаването на здравето при хората с Паркинсон и за да направим това, трябва да направим следното:

 • Осигурете на нашите клетки всичко необходимо за нормалното функциониране (витамини и минерали)
 • Намалете съставките, които причиняват клетъчно увреждане чрез възпаление, токсичност и проблеми със сигнализирането (мазнини, причиняващи възпаление, преработени захари и излишни калории).

Храните на растителна основа (плодове, зеленчуци, корени, ядки, семена, бобови растения) и умерени количества животински протеини са най-здравословните храни за хората с Паркинсон, защото спомагат за постигането на тези две цели.

Някои хора използват средиземноморската диета, DASH диетата, или други специални диети като стенограма за горната диета. 

Като цяло може да се каже, че диета с високо съдържание на пълноценни храни, включително много плодове и зеленчуци, е идеална за хора с БП.

Авторите на едно изумително проучване например установяват, че следните храни могат да бъдат свързани с дозозависимо дългосрочно подобрение на симптомите на PD. (С други думи, колкото повече от тези храни ядете, толкова по -добре ще се чувствате, ако имате Паркинсон.)

 • Свежи зеленчуци
 • Пресни плодове
 • Ядки
 • Риба
 • Зехтин
 • Пуешко
 • Кокосово масло
 • Пресни зеленчуци
 • Подправки
 • Яйца ;
 • Хляб;
 • Боб;

Същото проучване установи, че газираните напитки, консервираните храни и пържените храни, като млечните продукти, изглежда са свързани с по-бърза болест на Паркинсон (т.е. по-лоши резултати от лечението) в дългосрочен план.

Обикновено препоръчвам на моите пациенти да се съсредоточат върху обогатяването на диетата си с изброените по-горе храни, вместо да ограничават диетата си. Простото добавяне на две порции плодове или зеленчуци към всяко хранене, консумирането на смес от ядки или закуски на базата на семена през целия ден и богати на омега-3 риби като сьомга няколко пъти седмично ще ви помогнат да постигнете целта си.

Ако имате нужда от по-конкретни съвети, помислете за разговор с натуропат или диетолог, който може да ви помогне да разработите план за хранене, съобразен с вашите нужди. Ако имате проблеми с преглъщането, говорете с ерготерапевт или невролог и ги помолете да разработят план, който да ви помогне да ядете здравословни храни по безопасен за вас начин.

Ниско гликемична диета за борба със симптомите на Паркинсон

Контролирането на нивата на кръвната захар е жизненоважно за хора, страдащи от невродегенеративни разстройства като PD. Факт е, че хипергликемията и диабетът са рискови фактори и могат да причинят митохондриална дисфункция, нарушено кръвообращение и доставка на кислород до органи, включително мозъка, намален обем на мозъка и т.н. Всички тези нарушения могат да влошат симптомите на PD.

Всеки план за хранене трябва да включва храни с нисък гликемичен индекс, като богати на фибри плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и източници на протеини. Ако имате висока кръвна захар, попитайте Вашия лекар и диетолог, които да Ви помогнат да я овладеете.

Добавки за хора с болест на Паркинсон

Много хора с болестта на Паркинсон редовно приемат хранителни добавки, за да подобрят здравето си. При проучване на хранителните добавки при хората с болестта на Паркинсон, следните добавки изглежда са свързани с намаляване на степента на поява на симптомите на PD. 

 • Коензим Q10
 • Кверцетин
 • Куркума
 • Ресвератрол
 • 5-MTHF
 • Мултивитамини

Коензим Q10  е важен антиоксидант, който помага на клетките ни да генерират енергия. 

Тъй като митохондриалната дисфункция и клетъчният енергиен метаболизъм допринасят за развитието на болестта на Паркинсон, има смисъл да се гарантира, че тялото поне няма недостиг на това хранително вещество. Един от начините за постигане на тази цел е редовното приемане на коензим Q10 добавки без рецепта. В проучвания при животни е показано, че добавянето на коензим Q10 забавя или обръща симптомите на болестта на Паркинсон.

5MTHF е съкращение за 5-метилтетрахидрофолат. 

Това е метилирана форма на фолат, която се счита за по -бионалична от фолиевата киселина. Много хора с ПД го приемат като част от протокола, препоръчан в началото на тази статия, за да увеличат максимално ефективността (и да намалят страничните ефекти) на някои лекарства за болестта на Паркинсон.

Счита се, че куркумата ,  ресвератролът  и  кверцетинът предпазват клетъчните мембрани главно поради техните антиоксидантни свойства.

 Антиоксидантите блокират действието на свободните радикали, които могат да увредят мастния слой на всяка отделна клетка в тялото ни при нормални условия. По този начин антиоксидантите защитават клетъчната мембрана и запазват способността на нашите клетки да генерират енергия и да предават сигнали помежду си по правилния начин. 

Мултивитамините  съдържат и много минерали и витамини с антиоксидантни свойства. Освен това те могат да бъдат част от страхотен, всеобхватен план за предотвратяване на хранителен дефицит, който ще накара всеки да се почувства по-добре и ще увеличи шансовете му да остане в добро здраве. Тези добавки са безопасни за повечето хора, но все пак трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да ги използвате редовно.

Има много причини да се чувствате овластени и обнадеждени, че ще имате сили да се борите с Паркинсон и да живеете пълноценен живот. Надявам се, че тази статия е чудесна отправна точка за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.