Бързи и бавни диети

Бързи и бавни диети

Може би се досещате, че когато казваме „бързи“ и „бавни“ диети имаме предвид скоростта на проява на резултати. За „бързите“ диети се предполага, че обещават бързи резултати, а „бавните“ – съответно обратното.

Как обаче да решите на каква диета да се подложите? Какво трябва да вземете под внимание? Необходимо ли е да комбинирате диетата с тренировки? За да намерим отговорите на тези въпроси, си поговорихме с колегите от lechitel.eu, а техните насоки вижте по-надолу.

Първо ще разгледаме бързите диети. Те обикновено са свързани с редуциран хранителен режим за кратко време – например 3-5 дни. В този период от време организмът е поставен под определен вид стрес като приема само определени групи храни. Като предимство веднага можем да изтъкнем факта, че при стриктно спазване, те наистина биха могли да доведат до бързи резултати. Това би било чудесно, особено ако времето ви притиска или наближава някое важно събитие, за което искате да сте в добра форма. В онлайн пространството ще откриете хиляди вариации на бързите диети от типа на монодиетите. Те залагат на употребата само на един определен продукт за 3 или 5 дни. Тук е моментът да споменем и недостатъците.

На първо място, тези диети могат да застрашат здравословното ви състояние като провокират възпаления при стомашно-чревния тракт и жлъчката или дори да отключат по-сериозни заболявания. На второ място – йо-йо ефектът. Огромен проблем, с който никой не иска да се сблъсква. За съжаление обаче е много вероятно този ефект да се получи. До него биха довели най-вече действията ви след диетата, а именно безконтролното хранене.

Бавните диети от друга страна, също имат своите предимства и недостатъци. Хубавото при тях е че те не „шокират“ така рязко организма ви и той може постепенно да се справи със премахването на излишните килограми. Това, в този случай обаче, се случва доста по-бавно във времето. Бавните диети също крият риск от йо-йо ефект, като той отново зависи от това по какъв начин ще продължите да се храните след края на диетата. Ще попаднете на изключително много видове бавни диети с различна продължителност, например 30, 60 или 90 дневни.

Нашите съвети

  • Независимо каква диета ще решите да следвате, най-напред проверете здравословното си състояние. То е от основно значение. Не бързайте и ако е необходимо посъветвайте се с професионалист.
  • Поставете си реални цели.
  • Тренирайте. Всяка диета, било то бърза или бавна, би довела до по-добър резултат, ако е комбинирана с определени фитнес тренировки.
  • За най-положителен ефект не се колебайте да се доверите на професионалист, който да изготви специализирана програма индивидуално за вас. Тази програма ще съдържа подходящ хранителен режим, обвързан с тренировъчна схема. По този начин ще можете контролирано да регулирате теглото си и ще намалите риска от последващо възвръщане на килограмите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.