Четирите предимства на пектина

Четирите предимства на пектина

Какво представлява пектинът?

Пектинът  е разтворимо хранително  влакно, което се намира в почти всички растения, в които е част от клетъчните стени. Особено висока концентрация на пектин се наблюдава в кората и кората на плодовете и зеленчуците – това осигурява тяхната висока якост. Например, портокаловата кора съдържа 30% пектин, ябълковата кора 15%, а луковата кора 12%. Пектинът се намира и в пулпата на плодовете и зеленчуците.

От химическа гледна точка пектинът е сложен полизахарид, съставен от редица прости захари и захарни киселини. Неговите желиращи свойства са известни на всеки, който е направил желе или сладко. Те са отговорни за някои от благоприятните ефекти на пектина, особено в здравето на червата, регулирането на кръвната захар и метаболизма на холестерола.

‌‌Има ли различни видове?

На пазара има две основни разновидности на пектин: ябълков пектин и модифициран цитрусов пектин (MCP). Те се получават от пулпата на съответния плод.

Ябълков пектин

Ябълковият пектин претърпява минимална обработка и има по-изразени желиращи свойства.

Модифициран цитрусов пектин

Модифицираният цитрусов пектин (MCP) или фракциониран пектин се обработва, за да се получат по-къси вериги от полизахариди, които се разтварят по-бързо във вода и се усвояват по-добре от тялото от обикновения дълговерижен ябълков пектин.

Уникалните полезни свойства на цитрусовия пектин се дължат на способността на неговите бързо абсорбиращи се съединения да се свързват с лектини в нездравословни клетки – галактини. Това свързване предотвратява свързването на тези клетки, навлизането в кръвта и други тъкани на тялото. 

MCP има няколко други полезни свойства, свързани с неговите бързо абсорбиращи се компоненти. На първо място, той значително подобрява активирането на левкоцитите: цитотоксични Т-клетки и естествени клетки-убийци, а също така подпомага имунната система. 

‌‌Полезни свойства на пектина

Регулиране на холестерола и кръвното налягане

Доказано е,  че пектинът подобрява метаболизма на холестерола и поддържа нормалното кръвно налягане. Например, ябълковият пектин може да поддържа здравето на сърцето, като подобрява метаболизма на холестерола.

В черния дроб холестеролът е основният източник за образуване на жлъчни киселини. Ябълковият пектин подобрява нивата на холестерола в кръвта, като се свързва с жлъчните киселини в тънките черва. С намаляване на концентрацията на жлъчни киселини в изпражненията, повече холестерол се изразходва за техния синтез, което помага да се намали нивото му в кръвта. 

Подробен анализ на 67 проучвания, включващи 2990 възрастни, показа, че пектинът понижава холестерола с ниска плътност („лош“ холестерол), без да променя холестерола с висока плътност („добър“ холестерол). Като цяло, когато се приема като диетични фибри, ябълковият пектин (5 грама на ден) може да понижи общите нива на холестерола с 5-16%.  Модифицираният цитрусов пектин има много по-слабо изразен ефект поради по-слабите желиращи свойства.

Именно понижаването на холестерола може да определи способността на ябълковия пектин да подобрява състоянието на кръвоносните съдове и да поддържа нормалното кръвно налягане.

Помага за управление на теглото и регулиране на кръвната захар

Ябълковият пектин забавя изпразването на стомаха. Това може да увеличи чувството за пълнота. С други думи, ябълковият пектин ви помага да се чувствате по-сити по-бързо и да ядете по-малко храна, което може да ви помогне да отслабнете. 

Проведено е проучване с участието на 74 мъже и жени, служещи в американската армия и с нормално тегло. Не са яли през нощта, а на сутринта са изпили 448 мл портокалов сок със или без пектин. Забелязано е, че 5 g пектин спомага за по-бързото ситост. Ефектът е показан в рамките на четири часа след поглъщане на пектин с портокалов сок.

Забавеното изпразване на стомаха също е свързано с подобрена регулация на кръвната захар след хранене, което също има положителен ефект върху потискането на апетита. Пектинът  показва известна ефикасност при понижаване на кръвната глюкоза след хранене при хора с лоша регулация на глюкозата, но има малък ефект при хора с добра регулация на глюкозата . 

Чревно здраве и пектин

И накрая, най-важното полезно свойство на пектина е подобряването на чревната микрофлора – генетичният материал на микроорганизмите, които живеят в нашите черва. 

Микроорганизмите, които живеят в червата (бактерии, вируси и гъби) са от решаващо значение за цялостното здраве. Ябълковият пектин е способен да действа като пребиотик, поддържайки растежа и активността на полезните бактерии в червата, като същевременно инхибира растежа на вредни бактерии (напр. Clostridium и Bacteroides sp.) 

Поради това ябълковият пектин може да бъде потенциално полезен при дисбиоза – промени в състава на чревната микрофлора, свързани с образуването на газове, подуване на корема и зловонни изпражнения.

В допълнение към ползите от микрофлората, ябълковият пектин поддържа здрава чревна подвижност (поради своите желиращи свойства). Поради способността си да свързва водата, ябълковият пектин прави изпражненията по-меки и по-еднородни, а изпражненията преминават по-добре през червата. 

Подобряване на отстраняването на тежки метали с помощтта на пектин

Благодарение на желиращите си свойства и способността си да свързва жлъчните киселини,  пектинът  помага за детоксикация на тялото.

Както при всяко желиращо влакно, пектинът помага за отстраняването на тежки метали като олово, живак, кадмий и др. MCP може да е по-подходящ за тази цел, тъй като е използван в четири клинични проучвания за детоксикация на тежки метали.

Добавянето на MCP повишава отделянето на олово, арсен и кадмий с урината при здрави доброволци и не показва странични ефекти или намалени нива на основни хранителни вещества. 

Малко проучване с пет пациенти показва средно 74% намаление на нивата на олово или живак без странични ефекти, когато се използва самостоятелно MCP или MCP, комбиниран с алгинат.   MCP добавки също значително намаляват нивата на олово в урината при деца, хоспитализирани с оловно отравяне. 

‌‌‌‌ Препоръки за дозиране

Стандартната препоръчителна доза  пектин  е пет грама на ден.

‌‌Странични ефекти и предпазни мерки

Пектинът е изключително безопасен и няма сериозни странични ефекти, когато се приема в препоръчаната доза. Важно е да пиете много вода, когато консумирате всякакъв вид фибри. Всяко лекарство, отпускано по лекарско предписание, не трябва да се приема с пектин, за да се избегне намеса на диетичните фибри в ефекта.

Вижте още на нашата фейсбук стреница : https://www.facebook.com/dietyc.c.om

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.