Берберин. Антиоксидантни свойства и здраве на червата.

Берберин. Антиоксидантни свойства и здраве на червата.

Какво е берберин? 

Берберинът се  получава от обикновения храст берберис (Berberis vulgaris), който включва както вечнозелени, така и широколистни форми. Берберисът расте в Европа, Северна Африка, Близкия изток и Азия. Плодовете му са богати на  витамин С , който може да  помогне за укрепване на имунната система, сърдечно-съдовата система, мозъка и кожата . 

Берберинът е активна съставка, използва се в естествена форма или в добавки. В научните изследвания той демонстрира различни ползи за здравето. Той е популярен в традиционната китайска медицина и Аюрведа (традиционна медицинска практика, произхождаща от Индия). 

За какво се използва берберинът? 

Берберинът се използва от лекарите от векове за инфекциозна диария. Също така има  антиоксидантни  свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да бъдат полезни за предотвратяване и лечение на сърдечни заболявания.

Освен това  берберинът  може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, борба с бактериите и вирусите и дори да предотврати развитието на чревни полипи. 

Берберин и здраве на червата 

Някои видове се считат за предракови и, ако не бъдат отстранени, могат да увеличат риска от рак на червата. Предраковите полипи, които могат да се развият в раков тумор, се наричат ​​аденоми. Предотвратяването им от повтаряне или повторно израстване може да бъде полезно.

Ракът на дебелото черво може да се появи при всеки двадесети жител на Земята. По разпространение той се нарежда на трето място сред всички видове рак при мъжете и на второ място при жените. През 2018 г. ракът на червата беше диагностициран при близо два милиона души по целия свят. 

Рисковите фактори за рак на червата включват старост, наследственост, диета с ниско съдържание на фибри, заседнал начин на живот и някои видове чревни полипи. Здравословното хранене, редовната физическа активност и тестването за рак на червата са важни елементи на превенцията. Изследване от януари 2020 г. установи, че берберинът може да помогне за предотвратяване на растежа на чревни полипи. 

Изследователите сравняват ефектите на  берберин  спрямо плацебо при 800 участници. Двойно сляпо, плацебо контролирано проучване е проведено в седем болници в Китай. Възрастта на участниците варира от 18 до 75 години. Преди това участниците са били диагностицирани с предракови чревни полипи – по-специално тубулни аденоми. 

429 пациенти са получавали 300 mg берберин два пъти дневно, други 462 пациенти са получавали плацебо. След това, една и две години след началото на проучването, участниците са подложени на колоноскопия. В края на проучването 155 участници, приемащи берберин (36%), са имали повтарящи се чревни полипи. В групата на плацебо чревните полипи се развиват отново при 216 пациенти (47%).

Изследователите стигнаха до заключението, че шансовете за възстановяване на чревните полипи са с 23% по-ниски при тези, които са приемали берберин. Няма сериозни нежелани реакции, но 1% от приемащите берберин съобщават за известна трудност при изпразването на червата. 

Изследванията показват, че  берберинът  може да бъде ефективен за намаляване на риска от развитие на чревни полипи. Когато достигнете 50-годишна възраст, е важно да се консултирате с Вашия лекар за тестове за рак на червата. При подходяща наследственост се препоръчва да се подлагат на тестове до 50 години. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.