Билки и ядки, които всеки диабетик трябва да включи в диетата си

Билки и ядки, които всеки диабетик трябва да включи в диетата си

Повече от 422 милиона души имат диабет по целия свят. По-голямата част – 90-95 процента – имат диабет тип 2, причинен главно от навици в начина на живот като яденето на твърде много захар и ограничената физическа активност. Диабет тип 1 не може да бъде предотвратен; възниква, когато имунната система атакува панкреаса, лишавайки го от способността му да произвежда инсулин.

Ако не бъде контролиран, диабетът може да увреди мозъка, нервите, тъканите, очите, сърцето и бъбреците. Когато кръвната захар е постоянно повишена, стените на артериите са повредени (ендотелна дисфункция), което води до запушвания, инсулти или инфаркти. Диабетът също така увеличава риска от различни видове рак и болестта на Алцхаймер, смята се, че основната причина за тях е повишеното ниво на инсулин. Постенето, диета с ниско съдържание на въглехидрати или кето диета могат да бъдат полезни .

Лекарите често предписват лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар и предотвратяване на усложнения при диабет. Някои хора с диабет се нуждаят от инжекции с инсулин, ако диетата, промените в начина на живот и пероралните лекарства са недостатъчни. Въпреки това, някои хора са склонни да използват по-естествени методи и предпочитат алтернативни средства за защита, особено в ранните етапи. Те често са полезни за хора с диабет тип 2, но те трябва да се консултират със своя доставчик на здравни грижи, преди да добавят нови храни към диетата си.

Канела

Канелата е подправка, която често се използва в кулинарията по целия свят. Подновеният интерес към канелата, както и нейните свойства помагат да се регулират нивата на кръвната захар при пациенти, вече диагностицирани с диабет.

Проучване от 2013 заключва: “ храненето канела е свързано със статистически значително намаляване на кръвната глюкоза на гладно, понижаване на общия холестерол и понижаване на лошия холестерол (липопротеин с ниска плътност) и триглицеридни нива , и по-високи нива на добрия холестерол (липопротеин с висока плътност); не е установено обаче, че оказва значително влияние върху нивото на хемоглобин A 1c … ” .  

Проучване и метаанализ от 2016 г. също показва някои полезни свойства. В това проучване пациентите продължават да приемат лекарства за диабет, а също и канелни добавки . Изследователите заключават, че приемането на добавки с канела заедно с традиционните лекарства за диабет и промените в начина на живот може умерено да понижи нивата на кръвната захар и хемоглобина А1с. Препоръчителна доза: Според указанията на етикета.

Сминдух

Семената  сминдух са традиционна съставка в индийските кърита и традиционно се използват за понижаване на кръвната захар и намаляване на възпалението. Последните проучвания показват, че сминдуха действително може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола. Проучване от 2015 г. в Чехия показва, че сминдухът може да се приема заедно с много от лекарствата, отпускани по лекарско предписание, често използвани за диабет.

Проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Ethnopharmacology, установява, че сминдухът значително намалява нивата на кръвната захар при участниците в изследването в сравнение с нивата на кръвната захар при участниците, получавали плацебо. Препоръчителна доза: Според указанията на етикета.

Горчива краставица

Това растение се използва от древността за понижаване нивата на кръвната захар. Проучване на животни от 2009 г. през 2009 г. показа, че горчивата краставица може да намали инсулиновия толеранс, който е често срещан при диабета. По-скорошно проучване, проведено през 2015 г. в списание Nutrition’s Journal , показа, че това растение има свойството да намалява нивата на кръвната захар, когато приема 2000 до 4000 mg на ден.  Препоръчителна доза: Според указанията на етикета.

Гама линоленова киселина

Гама линоленова киселина е мастна киселина, която се съдържа в различни семена от масла като иглика и масло от пореч . E e може да се използва локално за справяне с кожни проблеми като екзема или да се използват капсулите с други здравословни проблеми. Въпреки че няма доказателства, че тя може да предотврати диабет, може да е от полза за хора с болезнени усложнения като например диабетна невропатия. През 1993 г. проучване в Diabetes Care показва, че когато се приема в продължение на една година, GLA успява да намали симптомите на увреждане на нервите, причинено от диабет. Препоръчителна доза: в според инструкциите на етикета.

Чесън

Чесънът е популярна билка, отглеждана по целия свят. Притежава характерен аромат и се използва медицински в продължение на хиляди години. Проучванията показват, че той може да намали риска от настинки, да понижи кръвното налягане и дори да понижи нивата на холестерола, а чесънът е полезен и за хората с диабет. Проучване, проведено през 2017 г. Godu Food & Nutrition Research , показа, че добавките, съдържащи чесън, могат да допринесат за значително намаляване на кръвната глюкоза и хемоглобина А1С. Диетата и упражненията също са важни. Препоръчителна доза: Според указанията на етикета.

Боровинка (Vaccinium myrtillus)

Боровинките съдържат мощни антиоксиданти , известни като антоцианини – тип флавоноиди и , се намира в плодове и цветя. Научните изследвания показват, че антоцианините могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Проучване, проведено през 2013 г. от списанието Journal of Nutrition’s Science , показва, че добавките с екстракт от боровинка могат да намалят нивата на захар и инсулин в кръвта при диабетици след хранене. Това заключение беше подкрепено от проучване, проведено през 2017 г. Боровинките могат да се консумират като хранителен продукт и като хранителна добавка.

Женшен

Контролът на нивата на кръвната захар изисква постоянство и постоянна работа. Женшенът също може да бъде добър избор – Изследванията показват, че женшенът може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и че има положителни ефекти върху хората с диабет и дори тези със симптоми на преддиабет. Съществуват също доказателства, че коренът на женшен може да подобри производството на инсулин. Проучване от 2014 г. заключава, че „ жен-шенът умерено, но значително понижава кръвната захар на гладно както при хора с диабет, така и при хора без диабет … “  Изследване от 2018 г. също така показва, че жен-шенът има свойства да понижава нивата на кръвната захар.

Като се има предвид това, важно е да не спирате да приемате каквито и да е лекарства, които приемате ежедневно, освен ако не е указано от Вашия лекар. Трябва да обсъдите със своя медицински специалист дали женшенът е подходящ за вас.

Бадеми (Prunus amygdalus)

Бадемите са семената на дърветата, произхождащи от средиземноморските региони в Близкия изток и Южна Азия. Днес повечето бадеми се отглеждат в Калифорния, докато Испания, Иран и Мароко отглеждат около 14 процента от световната бадемова реколта. Бадеми – здравословна закуска, която има много полезни характеристики : бадемовото мляко, бадемовото брашно и бадемовото масло през последните десет години се превърнаха в популярни продукти.

Метаболитно проучване от 2011 г. установи, че хората с диабет, които консумират бадеми ежедневно, имат по-ниски нива на кръвната захар в сравнение с тези, които не консумират бадеми. Плюс това, проучване от 2017 г. установи, че редовното консумиране на бадеми може да помогне за контрол на нивата на кръвната захар. И на диабетиците, и на всички останали се препоръчва да консумират един или два бадема на ден.

Шам-фъстъци

Шам-фъстъците идват от Близкия изток и Югоизточна Азия. Те са богати на антиоксиданти и съдържат много други полезни вещества. Проучване от 2015 г. установи, че диабетиците, които редовно консумират шам фъстък, са по-малко склонни да получат инфаркти, тъй като са по-малко склонни да имат високи нива на холестерол. Изследователите стигнаха до заключението, че диабетиците трябва да следват здравословен начин на живот, който включва ежедневна консумация на шам фъстък. Проучване от 2017 г. също показа, че те обикновено са полезни за диабетиците, а проучване от 2014 г. установи, че шам фъстъкът може да помогне за понижаване на кръвното налягане при диабетици.

Кафе

Кафето е една от най-популярните напитки в света и има много ползи за здравето. По-специално, той помага за предотвратяване на диабет. Това твърдение се основава на изследване, проведено през 2006 г. и подкрепено от проучване, публикувано през 2013 г. в American Journal of Clinical Nutrition . Европейско проучване от 2014 г. също заключава, че кафето може значително да намали риска от диабет тип 2. Има някои доказателства, че кафето може да представлява риск за тези, които вече имат това състояние, така че трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да го консумирате или да увеличите приема си, ако вече имате диабет.

Зелен чай

Зелен чай – това е една от най-популярните напитки в света, веднага след водата и кафето. Смята се, че има противовъзпалителни и анти-затлъстяващи свойства и подпомага ефективно лечението на диабет. Основният биоактивен компонент на зеления чай е катехинът , известен като епигалокатехин-3-галат (EGCG) , който е антиоксидант. Има няколко проучвания с противоречиви резултати за това дали EGCG е полезна за хората с диабет. Проучване от 2015 г. обаче заключава, че редовната консумация на зелен чай е полезна за хората с диабет тип 2.

Освен това проучване от 2017 г. на бременни жени с гестационен диабет (диабет, който се появява по време на бременност) показа, че жените, които са получавали EGCG от зелен чай, са имали по-благоприятен ход на заболяването от жените, които са получавали плацебо. Допълнително проучване от 2017 г. на Nutricion Hospitalaria установи, че приемането на добавка от екстракт от зелен чай за 12 седмици намалява телесните мазнини и теглото при участниците в проучването, а загубата на тегло може значително да намали риска от диабет. Две или три чаши зелен чай на ден или приемането на добавка EGCG може да бъде полезно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.