5 здравословни навика, които да възпитавате у детето си от ранна детска възраст.

5 здравословни навика, които да възпитавате у детето си от ранна детска възраст.

Навикът е втора природа. Придобиваме много от тях в детството и ги пренасяме през целия си живот. Следователно е толкова важно да се внуши на детето здравословен начин на живот в ранните етапи и да се подкрепи със собствен пример. Избрахме 5 особено полезни навика.

Здравословен сънРодителите знаят че ако едно дете, спи достатъчно, се справя по-добре със задачи, по-весело е в сравнение с друго, което не спи достатъчно. Но липсата на сън влияе много по-силно на здравето и семейното щастие и се изразява в много повече от обикновено хленчене. Изследванията показват, че липсата на сън не само причиняват сънливост и летаргия при децата, но също така допринасят за проблеми с вниманието, самоконтрола, поведението и резултатите в училище.Децата, лишени от сън, са по-склонни да развият тревожност и депресия в бъдеще.

Дневният сън за децата е не по-малко важен от нощния. Бебетата на възраст под 2,5 години не получават достатъчно часове на ден без дневен сън. Някои деца се нуждаят от дрямка до петгодишна възраст. Липсата на сън затруднява контрола на емоциите и вземането на рационални решения.

Създайте атмосфера, благоприятна за съня: закачете затъмняващи щори или завеси в детската стая, температурата трябва да бъде 19-20 градуса по Целзий, изберете удобни дрехи.

Прегърнете емоциите сиЕмоционалната интелигентност е способността да забелязвате собствените и чуждите чувства и емоции, да ги различавате и да се ръководите от тази информация в техните оценки и действия. Хората с по-развит емоционален интелект имат по-добро психическо и физическо здраве и като цяло са по-щастливи от другите. Развитието на EQ е дългосрочен процес и започва в детството. 

 • Не отстъпвайте или пренебрегвайте емоциите. Когато родителите признават емоциите на децата си, вместо да ги обезценяват или се опитват да „превключат“ детето, децата усещат, че са чути и разбират, че техните емоции са важни. Когато детето осъзнае, че е „видяно“ и е важно, то веднага намалява емоционалните си изисквания и възникващите емоции стават по-малко остри.
 • Обсъдете и покажете емоция. Обсъждането на емоциите в семейството учи децата, че е добре да имате чувства. Децата също се научават да „разпознават” емоциите, да ги управляват и да ги преодоляват под наблюдението на възрастни.
 • Наречете чувствата си с правилните им имена. По-широк емоционален речник ви позволява да изразявате чувствата си по-точно. Експертите са съгласни, че когато човек може точно да назове чувството, което изпитва, става по-лесно да се определи причината и да се разработи стратегия за контрол.

Здравословно храненеКакво мисли детето?
Всички знаят, че правилното хранене е необходимо за детето, но не е толкова лесно да се приучи дете към непозната храна. Ето няколко съвета  :

 • Изяждането на пълна догоре чиния е трудна задача за дете. Дайте на малкото си дете малка порция, след което предложете допълнително по-късно. Помолете го да опита по малко от всичко, оставяйки го да се довери на апетита си. Никога не го принуждавайте да довърши храненето. Ако детето спре да яде и започне да играе, не се колебайте да отсервирате храната. Не се страхувайте, че ще умре от глад – следващото хранене ще дойде скоро.
 • Яжте заедно. Дори и да не сте гладни, просто седнете и хапнете една и съща храна. Вашето дете ще се радва на храната си повече, ако види, че и вие се наслаждавате на нея.
 • Бъдете неутрални. Не е нужно да хвалите детето си, че яде зеленчуци, но не е нужно да се ядосвате за полуизядената храна. Проучванията показват, че децата ядат много повече зеленчуци, когато родителите им не се фокусират върху тях.
 • Без подкупи. Не предлагайте на детето си сладки като награда или не ги заплашвайте,че ще ги оставите без сладки, ако детето не яде супата или зеленчуците. В противен случай ще му внушите идеята, че здравословната храна се яде като наказание.
 • Опитвайте. Изследванията показват, че малкто дете трябва да опита поне 15 пъти, преди да се съгласи да яде нещо! Продължавайте да предлагате нови храни заедно с изпитани (тези, които детето ви определено ще яде).

Говорете повече на живо, прекарвайте по-малко време с телефона си

Бъдете сигурни, детето вече е забелязало, че възрастните прекарват много време на телефоните си. И той иска да бъде точно като вас. Но ярките картини, и стимули които следват докосването на пръстите, възбуждат системата за възнаграждение в мозъка на детето. Това е опасно, защото детето ще започне да предпочита да играе на телефона, вместо да взаимодейства с реалния свят. По-долу има няколко важни мисли за това.

 • Пазете телефона далеч от погледа на детето си. Покажете пример за здравословна употреба на телефона. Намалете присъствието си в социалните медии и телефонните разговори .
 • Кажете „НЕ“. Ако дадете на детето си телефон като утешителен подърък, когато му е скучно, то няма да се научи да се справя със скуката самостоятелно. Например, да използава въображението си или да проявява любопитство.
 • Покажете на детето си, че наоколо има много интересни неща. Говорете, играйте с него, моделирайте с пластилин, разхождайте се, четете книги.
 • Не се заблуждавайте, че телефонът помага за развитието на вашето дете. Няма научни доказателства, че използването на телефонни приложения в ранна възраст подобрява когнитивните способности на вашето бебе. Напротив, много изследвания потвърждават, че липсата на взаимодействие с възрастни на този етап води до изоставане в речта и поведението.

Бъдете креативни

Творческите занимания укрепват ума и духа. Не е нужно да сте художник, за да се наслаждавате на творчеството. В един експеримент изкуството, писането, музиката и театърът са използвани за подобряване на състоянието на човек, а не само за усвояване на умения. В резултат на тези творчески дейности участниците са изпитали намалени нива на стрес, тревожност, депресия и негативни емоции.


За децата творчеството е възможност да покажат изобретателност, да почувстват духа на авантюризма, да се изразят и да се научат как да решават най-различни проблеми.

Изградете нещо, напишете пиеси или измислете декорации – за всичко това детето трябва постоянно да взема решения, без да е сигурно до какви резултати ще доведе. Всичко това увеличава гъвкавостта на мислене, учи децата да приемат всякакви обрати на творческия процес, прави ги отворени, а също така изгражда самочувствие и улеснява справянето със ситуации, когато всичко не върви по план.

Рисуването, скулптурата, пеенето или играта с конструктивен комплект са чудесни примери за творчество. Добавете го към всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.