Яжте тиква, за да стопите мазнините, препоръчва диетолог

Яжте тиква, за да стопите мазнините, препоръчва диетолог

Есента е най – добрия момент да включите тиква в диетата си. Богата на фибри и други хранителни вещества, тиквата служи като перфектната храна за отслабване, казва диетичен експерт.

Тиквата е прекрасен есенен зеленчук (или плод), който е често срещан в повечето български домакинства. Използваме го често за приготвяне на баници, супи и дори десерти. Тиквата е вкусна варена, или печена на фурна. Освен това сега е и сезонът на тиквите. Но знаете ли, че тиквата служи като перфектната храна за отслабване? Да дами, вярно е! 

Тиквите са богати на хранителни вещества и са лишени от холестерол, натрий и мазнини. Това, ги прави идеални за премахване на упоритите мазнини. Освен това тиквата помага и за ограничаване на апетита, така че няма да преяждате с нездравословна храна. 

Ето как тиквата помага за отслабване

 Не е изненадващо,че има множество ползи за здравето, които тиквите могат да предложат: 

1. Ниско съдържание на калории: Знаете ли, че 100 грама сурова тиква съдържат само 26 калории, според данните на USDA? Така че можете да ядете тиква колкото искате, без да трупате калории!

2. С високо съдържание на фибри: И не става въпрос само за хранителни вещества, за всеки 200 грама тиква, която ядете, получавате 1 грам фибри! Фибрите са от решаващо значение за здравето на храносмилането, което не само е полезно за загуба на тегло, но и ограничава пристъпите на глад. Време е да запасите вашата зеленчукова кошница с тиква.

3. Страхотна храна след тренировка: Малко хора знаят, че тиквите са източник на калий, което ги прави чудесна храна след тренировка за възстановяване на мускулите. Порция от 100 грама тиква съдържа 340 mg калий, което е много повече от количеството, присъстващо в бананите!

4. Повишава имунитета: Тиквите също съдържат витамин С и бета каротин, което прави този зеленчук средство за повишаване на имунитета. Добрият имунитет означава повишена загуба на тегло!

5. Повишава настроението и се справя със стреса: Тиквите не спират да ни изненадват. Те съдържат триптофан, аминокиселина, която повишава настроението ви и в същото време се бори със стреса. Доброто настроение е важно, за да поддържате диетата си за отслабване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.