Шипка. Ползи за здравето и рецепти

Шипка. Ползи за здравето и рецепти

Шипка е растение, наречено дива роза. Градинарите го обичат заради изключителните му декоративни качества, ценителите на традиционната медицина го ценят заради лечебните му свойства. Тя е отлично лекарство, главно поради високото си съдържание на аскорбинова киселина (витамин С).

Шипката спечели признанието на традиционната медицина и влезе в комплексните програми за лечение на много заболявания. Искате ли да знаете каква е ползата от шипките? Как сами да приготвите полезни продукти на негова основа? Прочетете внимателно нашата статия – всички отговори са тук!

Съдържание:

Какво е шипка и как изглежда?

Шипката е тясна дефиниция на огромна група храсти, които могат да варират в размер от 20 см до 10 метра височина. Всички видове шипки са доста непретенциозни многогодишни растения, устойчиви на сурови условия. Храстите растат на почти всички континенти, с изключение на страни с постоянно студен климат. Майската шипка е често срещана в България и европейските страни. Цялата ивица на източна дължина от Атлантическия до Тихия океан е изпълнена с бодлива шипка. На територията на Сахалин, Сибир, Китай и Япония расте иглената шипка. В Кавказ, в планините на Централна Азия и Иран ще намерите шипка. 

Растението не изисква специално внимание от градинаря, при условие че е засадено на слънчево място. Стъблата на храста са покрити с малки, но много остри бодли. Плътните клони образуват буйна корона. Листата на външен вид много приличат на листата на роза, но разликата се вижда веднага в цветовете. Шипките имат единични пъпки, цветът на венчелистчетата може да бъде розов, бледо оранжев, бежов. Цветето се състои от 4-5 венчелистчета, в средата има много ярки, жълти тичинки около няколко плодника.

След цъфтежа върху шипката се образуват плодове. Зрелите плодове имат характерен оранжев или ален цвят. Те не могат да се нарекат големи – размерът рядко надвишава 1-1,5 см. Пресните шипки имат кисел, тръпчив вкус.

Химичен състав на шипка

Шипката е богата на витамини Е, К, Р, каротеноиди, пектини, танини и различни флавоноиди. По съдържание на витамин С шипката превъзхожда лимона с 50 пъти, а касисът – 10 пъти.

Трябва да се отбележи, че концентрацията на витамин С в плодовете на шипка зависи от сорта и района, в който растението расте. Изследвания на български учени показват, че плодовете, добити във високопланински райони, съдържат най-голямо количество витамин С. Изненадващо анализът на плодовете от същия вид показа, че когато се отглеждат във високи планини, концентрацията на витамин С в тях е по-висока, отколкото в тези които растат в низините   [1] .

Ако говорим за сортовете, а те са повече от 350, тогава шипката, която има червени и бели цветове, съдържа много витамин С – повече от 1000 mg на 100 g плодове. Плодовете на розовата и жълтата шипка са богати на танини, но в тях има много малко аскорбинова киселина.

Ежедневната нужда на човека от витамин С се попълва от 1-3 пресни шипки. Излагането на високи температури – над 38-40°C – унищожава до 75% от ценната аскорбинова киселина в плодовете.

Калории162Ккал

 • мазнини: 0,3 g
 • протеини : 1,6 гр
 • въглехидрати: 38,2 g
 • Вода: 58,7 гр
 • фибри: 24,1 g
Витаминиколичество% RDA
Витамин С (аскорбинова киселина)426 mg473%
ликопен6,8 mg136%
Бета каротин2350 мкг47%
Лутеин + Зеаксантин2001 мкг35%
Витамин А (ретинол)217 mcg24%
Витамин К25,9 mcg22%
Витамин В5 (пантотенова киселина)0,8 mg16%
Витамин B3 (PP, никотинова киселина)1,3 мг8%
Минерали (в 100 г):количество% RDA
Магнезий, Mg69 mg17%
Калций, Ca169 mg17%
Калий, К429 mg9%
Фосфор, P61 mg9%
Желязо, Fe1,06 mg6%

Трябва да се помни, че дългият срок на годност на плодовете от дива роза е придружен от изчерпване на техния химичен състав, унищожаване на хранителните вещества.

Ползи за здравето от шипка

Шипката служи и за облекчаване на възпалението, добро диуретично и жлъчегонно средство, подобрява функцията на стомашно-чревния тракт. Големият плюс е, че с всичко това не оказва негативно влияние върху бъбречната тъкан. Витамин С, съдържащ се в шипките, има положителен ефект върху повечето окислително-редукционни процеси в организма. Друг плюс е способността да инхибира отлаганията в кръвоносните съдове на атероматозни маси, а също и благодарение на шипката, количеството холестерол в кръвта намалява и разпространението на атеросклерозата спира.

Каротинът, съдържащ се в шипките, има положителен ефект върху имунитета на организма, витамин К подобрява съсирването на кръвта и помага за образуването на протромбин, витамин Р укрепва капилярите, а също така помага за най-доброто усвояване на витамин С, витамините В2 и В1 влияят на хемопоетичните органи, спомагат за синтеза на зрителната пурпура и играят роля в образуването на жълтия ензим.

През 2018 г. бяха публикувани резултатите от мащабно изследване на шипките. Работата обхваща подробно начините за практическото му използване, фармакологичния профил, който се основава на по-ранни експерименти   [2] .

Получените резултати показват редица полезни ефекти на шипката:

 • Антиоксидативен ефект.
 • Противовъзпалителен.
 • Антинеопластичен.

Комбинираното действие на активните вещества показва положителен ефект при артрит и бъбречни заболявания. Шипката подпомага здравето на нервната и сърдечно-съдовата система. Отделно проучване е посветено на изследването на неговата антибактериална активност срещу Хеликобактер пилори (H. pylori), която е причина за язвена болест .

8 доказани ползи за здравето от шипка

1. Има антиоксидантно действие. 

Плодовете на шипката съдържат високи концентрации на специфични вещества, които могат да предпазят клетките от негативното въздействие на свободните радикали, да предотвратят разрушаването на структурните клетъчни елементи – антиоксиданти. Учените са доказали, че редовният прием на антиоксиданти заедно с храната предотвратява появата на сърдечни патологии, захарен диабет тип II , рак   [3] .Едно проучване разглежда шест вида екстракти от шипка. Резултатът показва изразена антиоксидантна активност на всеки от екземплярите [4] . Антиоксидантните свойства на плода се обясняват с високото ниво на витамини А, Е, полифеноли, каротеноиди. Тяхната концентрация зависи от сорта шипка, мястото на растежа и времето на прибиране на реколтата. Лабораторните анализи показват, че планинските шипки съдържат повече антиоксиданти от обикновените растения   [5] .Изследването на състава на сухите шипки показва по-ниско ниво на антиоксидантни вещества, отколкото в прясната реколта [6] .

2. Поддържа имунитета на високо ниво.

 Плодовете от шипка съдържат рекордно количество витамин С (над 400 мг на 100 г пресни плодове и над 1200 мг в сухи), което е пряко свързано с човешката имунна система. С негова помощ протичат най-важните биохимични процеси:

Синтез на лимфоцити, отговорни за противодействието на инфекциозните агенти.

Стимулиране на лимфоцитната активност.

Образуване на защитна кожна бариера срещу патогенните ефекти на външни фактори. Защитният, имуностимулиращ ефект се засилва от полифенолите, витамините А, Е.

3. Защитава сърцето. 

Благодарение на същите антиоксиданти, екстрактът от шипка е полезен за поддържане на здравето на сърцето. Наблюденията на експертите показват, че липсата на витамин С увеличава вероятността от сърдечни патологии и свързаните с тях смъртни случаи.Повече от 13 проучвания показват, че приемането на 500 mg витамин С намалява триглицеридите и лошия холестерол (LDL) в кръвта. Високите нива на тези маркери са основните причини за сърдечни заболявания   [7] .Флавоноидите, открити в шипката, имат антихипертензивен ефект. Те спомагат за понижаване на кръвното налягане , подобряват коронарната циркулация   [8] .Едно проучване с 31 възрастни участници. Всички субекти са диагностицирани със затлъстяване. В продължение на шест седмици цялата експериментална група получаваше ежедневна напитка, приготвена с 40 грама шипка на прах. Контролният кръвен тест показа намаляване на нивото на лошия холестерол, подобрение на показателите за кръвно налягане. В контролната група не се наблюдава подобрение на изследваните параметри   [9] .

4. Предотвратява развитието на захарен диабет тип II. 

Няколко експеримента с животни показват, че шипките предпазват от развитие на диабет тип II. Механизмът на това явление все още се проучва. Опитните животни (мишки) са били на диета с високо съдържание на мазнини и са получавали прах от шипка в продължение на 10 до 12 седмици. Кръвен тест показа намаляване на глюкозата и инсулина на гладно. Успоредно с това се забелязва намаляване на мастните клетки в черния дроб. Може да се каже, че шипките инхибират и трите фактора, които причиняват захарен диабет тип II   [10] .Друг експеримент е проведен при плъхове с установен диабет. Резултатите показват значително намаляване на глюкозата на гладно   [11] .По отношение на хората се изследва хипогликемичният ефект на шипката. Предварителен експеримент с възрастни с диагностицирано затлъстяване не показва значими резултати – нивото на глюкозата и инсулиновата чувствителност остават практически непроменени   [12] .В момента текат изследвания за изучаване на свойствата на екстракта от шипка, прах.

5. Има аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

 Противовъзпалителните свойства на чая от шипка са известни от древни времена. Съвременната наука обяснява високото им съдържание на полифеноли и галактолипиди.Галактолипидите са изследвани сравнително наскоро. Те принадлежат към основните липиди на клетъчните мембрани и могат да потискат огнища на възпаление, да намалят болката в ставите. Тези ефекти са изследвани в три независими проучвания. Оказа се, че редовната консумация на шипка облекчава ставните болки при артроза. В експерименталните групи винаги е имало намаляване на интензивността на болковите усещания, за разлика от контролните групи, които са получавали плацебо   [13] . Едно от проучванията продължи 4 месеца. В него са участвали 100 пациенти с остеоартрит. Една група получавала 5 грама екстракт от шипка всеки ден. Всички участници в него отбелязват намаляване на мускулната болка и подобряване на подвижността на тазобедрените стави. В контролната група състоянието на участниците не се е променило   [14] . В традиционната медицина екстрактът от шипка е включен в комплексното лечение на ревматоиден артрит   [15] .

6. Помага за поддържане на кожата млада. 

Младостта и еластичността на кожата се свързват с колагена, основният протеин на човешкото тяло. Витамин С участва в синтеза на колаген, защитава кожата от вредното въздействие на слънчевата светлина и поддържа нейната еластичност. Чаят от шипка съдържа много аскорбинова киселина, което означава, че е от полза за кожата, поддържа я свежа и млада. Напитките от шипка са заредени със специален каротеноид, астаксантин (най-силният антиоксидант в света), който има свойства против стареене и предотвратява разграждането на колагеновите влакна. Защитният ефект е характерен и за ликопена и витамин А.Едно от проучванията продължи два месеца. На всеки от 34-те участници се предлагаха по 3 грама шипка на прах дневно. След определеното време всички субекти показаха достатъчна хидратация на кожата, повишаване на тонуса, намаляване на мимическите бръчки в ъглите на очите   [16] .

7. Облекчава диарията. 

Научните експерименти показват, че сушените шипки могат да помогнат за нормализиране на храносмилането в случай на диария. Едно проучване включва деца с диария . Субектите са получавали дневно 20 g ягодоплоден прах, смесен в 100 ml вода. Неприятните симптоми, свързани с диария (болка, тътен в корема, чести изпражнения) при тези деца изчезват по -рано, отколкото при тези, които не приемат лекарства.Паралелни проучвания показват, че шипката успокоява симптомите на чревно възпаление и нормализира храносмилането.

8. Лесно е да за използвате шипка у дома. 

У дома можете сами да си приготвите чай от пресни шипки. Напитката има богат, кисел вкус. Категорично е забранено използването на плодове на растения, третирани с пестициди. Берат се зрели яркочервени или оранжеви плодове. Те са внимателно подредени, измити. Вземете 5-9 плода за 250 мл гореща преварена вода. Чаят се влива за около 15 минути, след което шипката се изважда от съда.Ако използвате сушени шипки, вземете 2 чаени лъжички и ги запарете с чаша вряла вода. След 15 минути напитката се прецежда през цедка. Готовият чай се консумира с мед или друг подсладител. Охладеният чай от шипка има отлично тонизиращо действие.

Ползи по време на бременност

Гинеколозите определят шипките като най-доброто средство, от което се нуждае една жена, докато носи бебе. Въпреки това, трябва да се помни, че през първия триместър на бременността е по-добре да не се злоупотребява с тях, тъй като е възможно да се провокира спонтанен аборт поради хипервитаминоза и висока концентрация на минерали.

Шипковите плодове имат многостранен благоприятен ефект:

 • Облекчаване на симптомите на токсикоза. Поради специфичната си киселинност, чаят от шипка потиска усещането за гадене, тонизира.
 • Елиминира отока. Поради нормализирането на бъбречната функция, диуретичния ефект, излишната вода се отделя от тялото. Активните съставки укрепват съдовите стени, така че течността да не се изпотява в меките тъкани, да не образува оток.
 • Стабилизира настроението. Бременните жени са предразположени към промени в настроението, тревожност, раздразнителност. Чаят от шипка действа успокояващо, което е полезно за бъдещата майка и бебето.
 • Облекчава признаците на алергии. Шипката съдържа естествени антихистамини, които действат върху повечето алергени.
 • Помага за справяне с настинки, възпаления. Бременните жени не се препоръчват да приемат повечето лекарства с антивирусно, противовъзпалително действие. Шипка е естествено, безопасно лекарство, което е ефективно срещу грип, възпалено гърло .
 • Нормализира храносмилането. Развитието, растежът на плода причинява нарушаване на храносмилателната система, притискане на жлъчните пътища. Шипката помага за справяне с неприятните симптоми – подуване на корема , гадене, киселини , тежест в корема.

Бъдещата майка не може самостоятелно и неконтролируемо да консумира напитки от шипка. Гинеколога, водещ бременността, може да определи целесъобразността и безопасността на средствата от плодовете на този храст.

Добре ли е да се ядат плодове и семена от шипка?

Пресните шипки не трябва да се ядат заедно със семките. Суровите плодове трябва да се нарязват и почистват от вътрешни въси и семена. Така приготвените плодове могат да се консумират сурови, да се използват за приготвяне на чай, добавяне към напитки. Пресните шипки са добри за конфитюр или сироп. За приготвянето на сиропа плодовете се изстискват, захарта се изсипва в получения сок и се вари. Готовият сироп се прецежда и се излива в стерилни съдове.

Изсушените шипки се използват за варене цели или предварително натрошени в хаванче. Приготвената напитка трябва да се филтрира през цедка за по-нататъшна употреба.

Използването на шипка в съвременната медицина

Традиционната медицина признава ефективността на шипката при лечението и профилактиката на много заболявания. За терапевтични цели се предписва под формата на отвари, сиропи, екстракти и таблетки, които се произвеждат от фармацевтични предприятия в съответствие със стандартите за дозиране. Така че шипката е основният компонент на добре познатата аскорбинова киселина, противоастматично лекарство по Трасков, предписвано при бронхиална астма.

Отварата от шипка е показана при хиповитаминоза, остър дефицит на витамин С. Предписва се за подобряване на здравето на организма при анорексия, подобряване качеството на кръвта при анемия.

Сиропът от шипки се препоръчва за деца и възрастни хора за стимулиране работата на вътрешните органи, подобряване на апетита. Лекарството се предписва при заболявания на жлъчния мехур. Ограничението за употребата на сироп от шипка се отнася за пациенти със захарен диабет , тъй като съдържа много захар.

Екстрактът от шипка, получен от плодове, е включен в състава на редица фармацевтични препарати – „Holosas“, „Holos“, „Holemax“. Принадлежат към групата на холеретичните средства, предписани за лечение на холецистит (с изключение на калкулезен), комбинирано възпаление на черния дроб и жлъчния мехур.

Масло, наситено с токофероли и каротеноиди, се получава от отпадъците от преработката на плодовете на шипката. Продуктите на основата на шипково масло се използват в медицината, козметологията за подобряване състоянието на косата, бързо зарастване на рани, овлажняване и регенериране на увредената кожа. Например, лекарството „Каротолин“ се използва за екзема , трофични язви, за възстановяване на кожата след увреждане и възпалителни заболявания, за защита от ултравиолетово лъчение, пилинг.

Маслен препарат „Розанол“ се използва вътрешно като спазмолитично, антивирусно средство. Предписва се за засилено отделяне на жлъчка при чернодробни заболявания.

Имуномодулиращото лекарство „Setarud“ съчетава екстракти от шипка, вратига и коприва. Изразеният ефект на повишаване на имунитета беше причината за назначаването на лекарството при пациенти с HIV инфекция .

Използването на шипка в традиционната медицина

Различни сортове шипки се срещат на всички континенти. Познато е още от времето на древните народни лечители и се използва повече от сто години. От плодове от шипка се приготвят водни настойки, алкохолни тинктури, варят се чайове, отвари. Средствата се приемат при туберкулоза, скарлатина, коремен тиф, заболявания на храносмилателната система, черния дроб.

Освен това се използва за:

 • с анемия;
 • с атеросклероза;
 • да се отървете от храносмилателни проблеми;
 • с намалена стомашна секреция;
 • с кървене от матката;
 • при заболявания на женските органи;
 • в случай на неуспех в хематопоезата;
 • за повишаване на цялостната активност на тялото поради голямото количество витамини;
 • с бавно заздравяващи рани;
 • с общо изтощение или анемия;
 • с малария ;
 • с хронични или други форми на чревни или чернодробни заболявания и др.

От плода се извличат семките и от тях се приготвя отвара, която е ефективна при уролитиаза за премахване на признаците на възпаление. Средствата със семена от шипка са ефективни при диария . Външно се предписва отвара при гингивит .

В народната медицина маслото от шипка се използва за лечение на дерматити с различен произход, трофични язви. Маслените препарати ефективно възстановяват кожата след изгаряния и радиационни наранявания.

Клони, листа и стъбла на шипка

Лечителите събирали клони, стъбла, листа от шипка за приготвяне на запарки, които били използвани при малария. Отвара от клони, запарка от листа все още се използва за лечение на ревматизъм , радикулит под формата на добавка към гореща вана.

От листата на шипката се приготвя запарка, известна със своя аналгетичен ефект. Предписва се за облекчаване на менструални болки, колики, болезнени усещания в стомаха. Запарката от листа има диуретичен ефект. При външно приложение лекува проблемната кожа, премахва излишното омазняване, премахва сухотата и раздразненията.

Кора и корени на шипка

Кората от шипка се използва в народната медицина като средство против повръщане.

Корените на дивата роза имат не по-малко ценни свойства от плодовете. Корените съдържат вещества с хепатопротективни и антибактериални свойства. Те са били използвани за лечение на черния дроб, анорексия, прочистване на тялото от вредни вещества, токсини.

Баните с добавка на отвара от корени на шипка помагат при ревматизъм, радикулит. Вътрешното приемане на бульон е ефективно при лечение на цистит, бъбречно заболяване, вирусен хепатит .

Коренът от шипка е в състояние да лекува мъжката пикочно -полова система. Има антибактериално, антивирусно действие, което е много важно при простатит и аденом на простатата. Редовната употреба на формулировки на основата му стимулира репродуктивната функция, подобрява качеството на спермата и помага при импотентност.

Известно е, че коренът от шипка помага за възстановяване на нормалния метаболизъм, което е много важно, ако сте с наднормено тегло. В допълнение, лекарството има тонизиращо, тонизиращо действие, попълва дефицита на витамини.

Цветовете на шипката

Цветовете на дивата роза се събират за производство на розово масло. Ароматното масло от шипка се използва за терапевтични цели, както и за подобряване на мириса и вкуса на лекарствата. В народната медицина успокояващите възглавници се пълнят с венчелистчета.

Цветовете на шипката се добавят към лечебни билкови препарати, от които се приготвят напитки за лечение на язви, грип, неврастения, алергии, хипертония, стомашно-чревни проблеми, атеросклероза. При конюнктивит се използват капки с венчелистчета. Използват се за приготвяне на външни средства, които са ефективни при хемороиди, бавно заздравяващи рани.

Шипково масло: за кого и кога е полезно?

Маслото от шипка съдържа огромно количество витамин А. Това вещество има изразен лечебен ефект при кожни проблеми.

Маслото се предписва външно с цел:

 • Овлажняване на кожата.
 • Възстановяване на здрав тен.
 • Изглаждане на бръчки.
 • Премахване на хиперпигментация, лунички.
 • Премахване на следоперативни белези.
 • UV защита.
 • Лечение на дерматит , екзема.
 • Подобряване на състоянието на косата и скалпа.

Използването на шипка за различни заболявания

При настинка. 

Напитки от шипка се приготвят дори за деца. По време на настинка чай или отвара могат да помогнат за намаляване на температурата, облекчаване на възпалението и облекчаване на болки в ставите и мускулите. След изпиването на напитката тялото получава много витамин С, който потиска патогенните вируси, бактерии, укрепва кръвоносните съдове и лигавиците, стимулира кръвообращението.

При високо кръвно налягане. 

За лечение на хипертония се използва запарка от шипка. Хипотензивното свойство се реализира благодарение на способността на шипката да отстранява активно течността от тялото. В същото време се наблюдава нормализиране на тонуса на съдовата стена, подобряване на коронарната циркулация.

При панкреатит. 

Шипката е включена в терапевтичната диета за лечение на остър и хроничен панкреатит. Активните фитосъединения имат противовъзпалителен ефект, възстановяват структурата на клетките на панкреаса. Панкреатитът е придружен от гадене, повръщане, болка при херпес зостер. Отварата от шипка помага да се справите с тези симптоми. Започват да го пият след облекчаване на болката и спиране на повръщането. За да приготвите лечебна напитка, вземете 200 г пресни плодове и ги залейте с 1 литър вода. Плодовете се варят на тих огън около 30 минути. Полученият бульон се разрежда с охладена преварена вода в съотношение 1: 1. Напитката се настоява за 3-4 часа. Бульонът се приема топъл, по 100-150 ml три пъти на ден.

При диабет. 

Веществата, на които е богата шипката, имат лечебен ефект при захарен диабет. Шипката повишава инсулиновата чувствителност, предотвратява рязкото повишаване на нивата на кръвната захар. На фона на използването на средства от плодовете нивото на захарта се стабилизира без резки промени. Отвара от шипка при захарен диабет се приема 3-4 пъти на ден. Допустимо е да се пие не повече от 150 ml от напитката на ден. Този том е разделен на няколко стъпки.

При холецистит. 

Шипката е полезна при холецистит от различен произход. Тя отпуска гладките мускули, поради което се отбелязва изразен аналгетичен ефект. Тъканите, увредени от камъни, се възстановяват с активни вещества, съдържащи се в плодовете. В същото време метаболизмът се възстановява, има подобрение в състава на кръвта, намаляване на нивата на холестерола. Готовата отвара се разрежда с вода в съотношение 1: 1, приема се не повече от 4 пъти на ден по 100 мл.

При подагра

За лечение на подагра шипка се приема през устата, правят се компреси, масло се нанася върху засегнатите стави. В същото време шипките имат сложен ефект:

 • Успокоява признаците на възпаление.
 • Укрепва тъканите.
 • Предпазва от инфекция от бактерии.

Регулира метаболизма. Корените се използват за компреси. Натрошените части (20 г) се заливат с вода и се поставят на водна баня. След 3 часа в разтвора се изсипват 250 ml студена вода. Течността се охлажда до приятна температура. В него се навлажнява кърпа, нанася се върху засегнатата област, покрива се с торба или хранителен филм, изолирана с шал. Компресът се оставя за 5-6 часа, възможно е и през нощта.

При диария. 

Шипката е ефективна при диария поради съдържанието на стягащи вещества, танини. Тези съединения имат закрепващи свойства. Използването на отвара от плодове помага за премахване на токсините, несмлени хранителни остатъци от тялото. Възстановяване на нормалното ниво на витамини и защита на чревната лигавица. Всички части на растението са подходящи за лечение на диария – венчелистчета, кора, корени. За да възстановите изпражненията, вземете една супена лъжица сушени корени от шипка, залейте с 500 мл гореща вода и варете поне 15 минути. След два часа готовият продукт се консумира по 150 ml 3-4 пъти на ден.

Шипка за отслабване

Шипката може да ви помогне да свалите излишни килограми. Експерименти на японски учени, проведени с мишки, доказват, че концентрираният екстракт от шипка намалява обема на висцералните мастни депа, инхибира механизма на наддаване на тегло. Резултатите от това проучване подтикнаха други учени да изследват свойствата на шипките при хора с наднормено тегло   [17] .

Експериментът се проведе в продължение на 12 седмици с участието на 16 мъже и 16 жени с установен индекс на телесна маса 25-30, т.е., които са в стадий преди затлъстяване. Експерименталната група получава 100 mg екстракт от шипка дневно, а контролната група получава плацебо таблетка. Диетата на участниците не се поддава на корекция, но е взета предвид при контролните анализи. Резултатите от проучването показват, че в контролната група общият процент мазнини, обемът на висцералните отлагания и общото тегло на участниците намаляват. По време на експеримента не е регистриран нито един страничен ефект от приема на шипки   [18] .

Рецепти от шипка

В този раздел ще ви кажем как правилно да приготвяте здравословни напитки от шипка, за да запазите максимално всички ценни вещества.

Тънкостите на запазване на витамин С от шипки по време на варенето

Когато варите шипки, трябва да разберете при какви условия витамин С се унищожава:

 • температура. При 90 градуса след 10 минути се губят около 15-20% от целия витамин С. Но ако шипката се запари с вода при 60 градуса, тогава загубите вече не надвишават 5%.
 • PH ниво.  рН на водата има по -силен ефект върху витамин С от високата температура. В леко „кисела“ вода с pH 5, при температура от 60 градуса, не се губят повече от 5% за 20 минути. Ако добавите по-неутрална вода с pH 6,5, за същото време при същата температура повече от 60% от витамините ще бъдат унищожени!
 • Продължителност на нагряване. Колкото повече продължава процесът на варене, толкова повече са загубите.

Колкото по-висока е температурата на водата и нейното pH, толкова по-голяма е загубата, до почти пълното изчезване на витамина. В същото време високата температура на витамин С е по -малко разрушителна от продължителността на инфузията.

В допълнение, взаимодействието на витамин С с други вещества може както да засили действието един на друг, така и да доведе до разрушаване на молекулярните вериги. За да се поддържа достатъчна концентрация на аскорбинова киселина, шипките се запарват с чай. Тази фитотерапевтична традиция се е развивала през вековете и е доказала своята ефективност при запазването на хранителните вещества.

Желязните и медните йони не реагират с витамин С, както се смяташе преди, а с феноли на чая. Този сложен механизъм помага да се забави разграждането на аскорбиновата киселина. Чаят и напитките от шипка трябва да се редуват с обичайния бульон, тъй като фенолите на чая пречат на пълното усвояване на витамин С.

И така, как да запазите витамин С у дома?

 1. Метод 1. За да се гарантира запазването на витамините, по-добре е да нарежете шипките, да налеете гореща вода (40-55 ° C) и да настоявате в термос за един час.
 2. Метод 2. Има обаче още един начин. Шипката се изсипва в буркан (4 супени лъжици за 1 литър). След това налейте обикновена хладна вода, а не гореща! Затворете с плътен капак и оставете на тъмно място за 24 часа. Този метод е подходящ само за пресни шипки.

Как да варите шипки в термос?

Максималното запазване на ценните шипкови вещества се наблюдава, когато плодовете се варят в термос. Използва се предимно у дома. Съставът има благоприятен ефект върху тялото. Намалява или напълно спира кървенето. Насърчава отделянето на жлъчката, както и укрепването и удебеляването на кръвоносните капиляри. Подпомага функционирането на половите жлези. Лекува изгаряния, рани и измръзвания на части от тялото, ускорява възстановяването на костите и меките тъкани поради своите регенериращи свойства. Шипките имат и леко слабително действие. Известни са и полезните свойства на шипката с канела: тя насърчава движението на кръвта в кръвоносната система на съдовете на мозъка.

Здравословната напитка може да се приготви по два начина:

 • Вземете 100 г шипки, измийте, омесете в ръце или набодете с клечка за зъби, след което изсипете в термос със стъклена колба и залейте с 1 литър вряла вода. Сухите плодове са предварително натрошени. Чаят е готов за 15 минути.
 • Пропорциите се наблюдават, както в първия случай, но се взема гореща вода при температура 50-60 ° C. Напитката се настоява в термос за 30 минути.

Във всеки случай затворете термоса възможно най-плътно. Готовият бульон се изпива през първия час след приготвянето.

Независимо от обема на термоса е важно да се спазва пропорцията – за 1 част от шипката се вземат 10 части вода. Ако планирате да прилагате бульона външно, частта от шипка се увеличава 2-3 пъти.

Отвара от шипка

Бульонът е добро лекарство, което повишава имунитета и помага при лечението на много заболявания.

В същото време, преди да го използвате, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да определите дозата.

Самият състав е полезен при атеросклероза, настинки, нарушения в ендокринната система и метаболизма, холецистит , хиповитаминоза C и P, нефрит, хепатит, бронхиална астма, заболявания на червата и черния дроб, силно кървене и др.

Как се прави отвара? Има две рецепти за приготвяне на отвара.

 1. Първо, трябва да вземете цели шипки и да ги поставите в термос в размер на две шепи от петстотин милилитра, добавете много гореща вода там и оставете за седем до осем часа (понякога три), след което прекарайте през цедка или марля (винаги стерилна) и добавете една чаена лъжичка захар.
 2. Втората рецепта е по-сложна, но и по-ефективна: трябва да вземете нарязани плодове, преди това да се отървете от космите (които са вътре в плодовете на шипката, обгръщащи костта), тъй като те могат да причинят дразнене и негативна реакция на тялото. За смилане можете да използвате месомелачка, така че семената да излязат (съдържат и много витамини). Освен това, без да използвате термос, както в първия случай, тези плодове трябва да се изсипят с 300 милилитра вода и да се варят около петнадесет минути. След това съставът трябва да се филтрира. Полученият бульон се препоръчва да се пие преди хранене, половин чаша два или три пъти на ден.

Компот от шипки

За компот от шипка са подходящи сухи плодове от шипка, които могат да бъдат закупени на пазара или в аптека. Вземете три шепи плодове, сортирайте ги, отстранете развалените. За да почистите добре шипките, изплакнете ги с хладка, а след това с гореща вода.

Готовите шипки се омесват леко с хаванче в купа. Налейте 1,5 литра вода в тенджера и поставете на огъня. След кипене в него се изсипват омекотени плодове и се довеждат до кипене. След това компотът се отстранява от котлона, охлажда се до 40 ° C и се добавя мед. Ако използвате захар, добавете я в тенджерата точно преди плодовете. За засилване на вкуса към шипковия компот се добавят ябълки, глог, червени боровинки.

Чай от шипка

Чаят от шипка е прекрасна лечебна, освежаваща напитка, която може да се приготви по много начини.

Метод номер 1. Чай с шипки, ядки и канела:

 • 30 г сухи шипки.
 • 30 г орехови ядки.
 • 1 пръчка канела
 • 100 г сух черен чай.
 • Адекватна вода.

Шипките се нарязват, ядките се нарязват с нож. Натрошените ядки се пържат в сух тиган. Начупете канелата на малки парченца. Всички съставки и черният чай се смесват и се поставят в буркан. Съдът се затваря с капак и се оставя до 10 дни на тъмно място. Това е необходимо за образуването на букет от аромати. Разрешено е по -дълго съхранение – до 6 месеца.

За запарване се вземат 1-2 супени лъжици от чаената смес и се запарват в 300 мл гореща вода. След 15-20 минути напитката се филтрира. Готовият чай се пие с мед, захар или подсладител.

Метод номер 2. Чай с шипки, канела, звездовиден анасон и цитрусови плодове

 • 60 г сухи шипки.
 • 1 пръчка канела
 • 1 мандарина.
 • Половин лимон.
 • 1 звезден анасон.
 • 1 литър вода.

Сварете вода в тенджера, след това сложете в нея шипки, канела, звезден анасон. Съставът се вари 10 минути на слаб огън. Обелете мандарината и я добавете в тенджерата заедно с чая. Сместа се вари още 5 минути и тиганът се сваля от котлона. В чая се изстискват сок от мандарина и половин лимон. Покрийте съдовете с капак и оставете за около 10 минути. Прецедете чая преди пиене.

Метод номер 3. Чай с шипки и червени боровинки:

 • 1,5 супени лъжици сухи шипки.
 • 1 супена лъжица червени боровинки, пресни или замразени.
 • 1 чаена лъжичка зелен чай.
 • 600 мл вода.

Изсипете зелен чай, шипки и червени боровинки в чайник, омесете малко плодовете, разбъркайте. Готовата смес се залива с вряща вода, покрива се с капак и се увива. Чаят се настоява около 20 минути. Филтрирайте готовата напитка преди употреба.

Сок от шипка

Сокът от шипка се приготвя от пресни плодове. Напитката върви добре както с хладна газирана вода, така и с горещ чай. Той ще ви освежи в летните жеги и ще ви затопли при силни студове, ще ви развесели и ще има общо лечебен ефект.

За готвене вземете 2 кг пресни плодове от шипка, измийте, подредете. Чистите плодове се заливат с 2 литра вряща вода и се загряват за 15 минути. След това сокът от плодовете се прецежда. В тигана се добавя вряща вода в количество 1/2 от получения сок. Към получената напитка се добавят 5 г лимонена киселина и се вари още 10 минути. След прецеждане добавете 20-50 г захар, разбъркайте. Готовият сок се налива в буркани и се стерилизира за 15 минути и се покрива с капаци. В тази форма сокът от шипка може да се съхранява през цялата зима.

Възможна вреда на шипките и противопоказания

Шипката и препарати на базата на нея са противопоказани при:

 • Екзацербация на стомашна язва, язва на дванадесетопръстника.
 • Гастрит с висока киселинност на стомашния сок.
 • Индивидуална непоносимост.

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да се консултират с лекуващия си кардиолог преди да приемат шипка, тъй като активните вещества на плодовете могат да причинят проблеми с коагулацията на кръвта. Холеретичният ефект може да провокира обостряне на жлъчнокаменната болест .

Шипка: какво трябва и не?

Как влияе шипката на кръвното налягане? Шипката има хипотензивен ефект, поради което се предписва при лечение на хипертония. Плодовете се приемат с повишено внимание при лечение с лекарства, които понижават кръвното налягане.

Възможно ли е да се използва шипка по време на бременност и кърмене? Шипката не се препоръчва през първите три месеца от бременността. Започвайки от втория триместър, се препоръчва за бъдещи майки. Кърмещите жени могат да приемат напитки от шипка за увеличаване на лактацията, стимулиране на имунитета и осигуряване на витамини и минерали.

Шипката сгъстява ли кръвта? Този въпрос възниква въз основа на противоречива информация, че шипката може и да сгъсти и да разреди кръвта. Как е възможно?

Факт е, че корените и издънките се използват за увеличаване на вискозитета на кръвта. Тези части на растението съдържат много витамин К, който влияе върху съсирването на кръвта.

За целите на втечняването се използват горски плодове. Настойките и отварите са богати на витамин С, който има свойства за разреждане на кръвта, улеснява притока на кръв.

Видове шипка

В света има около 400 вида диви рози. На територията на България се отглеждат над 40 сорта шипки.

Най -известните сортове шипка:

 • Майски – е голям храст до 3 метра височина. Цъфти с нежни розови цветове в края на пролетта, за което е получил името си. Плодовете са леко продълговати, средно големи, яркочервени на цвят.
 • Бегерът е много висок сорт, достигащ 4 метра височина. Младите листа са лилави на цвят. Цъфти с бели цветя, събрани в големи съцветия. Плодовете с диаметър до 1 см, кръгли, тъмни, почти кафяви на цвят.
 • Doggy – височината на храстите достига 2 метра, издънките имат кафеникав оттенък. Тръните покриват клони, листа. По време на периода на цъфтеж храстът е осеян с големи бледорозови цветя. Плодовете са продълговати, узряват през октомври, придобиват оранжев цвят.
 • Ябълка – различава се по плодове, които имат формата на ябълка, достигайки маса от 13 г. От един храст можете да съберете до 14 кг червени узрели плодове.
 • Thorny е красив, разпръснат храст, покрит с дълги тръни. През есента листата на храстите става лилава, много тъмна. През пролетта храстите са обсипани с единични бели цветя, понякога с жълтеникав или розов оттенък. Плодовете узряват през септември. Плодовете са кръгли, много плътни, черни на цвят.

Навсякъде, където расте шипката, навсякъде се образуват гъсти бодливи гъсталаци. Растението е устойчиво на замръзване, непретенциозни грижи. Шипката има изключителни декоративни качества, затова е обичана от градинарите.

Как да изберем шипка с високо съдържание на витамин С?

Когато избирате шипка, обърнете внимание не на диворастящите, а на култивираните сортове. Плодовете им имат по-приятен вкус, богат на витамини и минерари състав. Култивираните видове са условно разделени на 2 категории:

 • С големи плодове с тегло най-малко 4 г. По форма наподобяват миниатюрни ябълки, покрити с дебела кожа. Подходяща за приготвяне на сладко.
 • С малки плодове с тегло до 4 г. Като правило те са покрити с тънка кожа и се използват за приготвяне на сухи суровини.

Обърнете внимание на цвета на шипките. Зрелостта се обозначава с наситен, тъмночервен цвят. Бледите, оранжеви петна показват, че плодовете са били събрани твърде рано. Ако искате да закупите плодове, наситени с витамин С, изберете удължени, в които чашелистчетата стърчат отпред. Ако чашелистчето е в непосредствена близост до плода, тогава в тях има малко количество витамин С.

Кога да събираме шипки?

Първите дни на цъфтежа са подходящи за събиране на листенца. Цветята се берат при сухо време, подреждат се върху чисти чаршафи и се сушат в топло помещение с достатъчен всмукване на въздух. Събраните суровини не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.

Беренето на плодове се извършва през август-октомври. Зрелите плодове се берат. След замръзване можете да се запасите с презрели шипки. Важно е да запомните, че след замръзване концентрацията на витамин С в него е по-ниска.

Как правилно да изсушите шипките, като запазите витамин С?

Събраните зрели плодове се измиват добре, като се запазва плодовата чаша. Можете да изсушите шипки открито или във фурната.

За първия метод на сушене изберете тъмна, вентилирана стая, например таванско помещение. Целите плодове се подреждат на един слой върху чиста повърхност. Процесът продължава четири седмици, през които шипките периодично се обръщат, за да изсъхнат равномерно.

Преди изсушаване във фурната, плодовете се измиват, подреждат се върху лист за печене. Фурната се загрява не по-висока от 40 ° C. Тавите за печене се поставят за 3-4 часа.

Как да съхранявате?

Веднага след изсушаване шипките се изсипват в хартиени пликове или картонени кутии. След няколко седмици плодовете могат да се прехвърлят в стъклен съд с плътен капак. Шипките се съхраняват на тъмно място, за да се избегне слънчева светлина.

Възможно ли е да замразите шипките за зимата?

Можете да замразите шипки. За да направите това, чистите плодове без клонки и чашелистчета се поставят върху дървена дъска и се поставят във фризера. След 3-4 часа плодовете могат да се изсипят в торба или контейнер и да се поставят във фризера за съхранение.

Експертен коментар

Кой е най -добрият начин да варите шипки, за да се възползвате максимално от тях? Вярно ли е, че витамин С е напълно унищожен по време на варенето? При топлинна обработка шипката губи значително количество витамин С. Предимствата му се доказват главно, когато се съдържа в хранителните добавки. Учените смятат, че сушените плодове съдържат повече витамини, отколкото пресните плодове. Въпреки това, голямата концентрация на хранителни вещества не винаги може да бъде полезна за тялото. 

И така, какви са ползите от шипките за тялото?

 1. Отвара, състояща се от шипки, има благоприятен ефект върху функционирането на човешките черва.
 2. При болки и подуване на ставите използват отвара от шипка .

За да е от полза шипката и да няма странични ефекти. Необходимо е да се използва правилно. В противен случай прекомерният ентусиазъм към този плод може да доведе до странични ефекти и да причини проблеми в организма. Струва си да се има предвид и фактът, че всеки организъм е индивидуален и има място за алергични прояви.

Каква ежедневна норма, използването на шипки, няма да навреди на тялото? Лекарите препоръчват да се консумират не повече от две порции отвара от шипка на ден. Тъй като шипките не съдържат захар. Може да бъде добър заместител за тези, които не обичат да ядат чиста вода, предпочитайки сладки напитки. По този начин намалява съдържанието на захар в тялото.

Шипката и борбата с излишните виси, има ли полза? Отделно трябва да се отбележи, че шипките имат положителен ефект в борбата с наднорменото тегло. Смята се, че шипката има положителен ефект върху загубата на тегло. Има няколко проучвания по тази тема, които потвърждават това. Това обаче все още не е напълно доказано.

Има ли отрицателен ефект шипката? С всички предимства на шипката, трябва да се помни и за вредните свойства на тялото. Плодовете от шипка съдържат голямо количество витамин С. Това от своя страна може да доведе до негативни ефекти върху човешкия стомах. Предизвиква киселини, гадене и силна болка. Не се препоръчва да се занимават с шипки, за хора, които имат проблеми с бъбреците, както и при генетични заболявания, свързани с високо съдържание на желязо в организма. 

Заключение

Шипката е ценен дар на природата, с помощта на който е възможно да се предотврати появата на редица заболявания. Традиционната медицина и съвременните лекари използват почти всички части на шипката при лечението на много патологии. Не трябва да очаквате светкавичен лечебен ефект. Шипката, както и другите естествени добавки, действа кумулативно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.