Колело за отслабване, здраве и добро настроение

Колело за отслабване, здраве и добро настроение

Колоезденето е не само приятно забавление, но и чудесен начин да поддържате тялото си във форма. Това е най-простото, приятно и ефективно средство за отслабване, което осигурява не само добро настроение, но и стройно тяло.

Важно! Не всеки може да кара колело. Колоезденето е противопоказано за хора, които имат нарушения на вестибуларния апарат, страдащи от сериозни заболявания на гръбначния стълб (сколиоза, междупрешленна херния, изместване на дискове, наранявания), както и такива, които имат тежки форми на ставни заболявания.

Велосипед – универсалния тренажор 

Байкът е добър за трениране на почти всички части на тялото. Докато карате колело работят мускулите на гърба , бедрата и прасците, мускулите на ръцете, раменния пояс и коремните мускули. По отношение на консумацията на енергия, колоезденето може да се сравни с бягането , аеробикате и танците.

Колоезденето ефективно укрепва мускулите на прасците и мускулите на бедрата, тъй като точно тези мускули участват най-активно в работата по време на карането на велосипед. А мускулите на краката са около една трета от цялата мускулна маса.

Колоезденето е добър начин за укрепване на сърдечно-съдовата система и ускоряване на метаболизма , вестибуларния апарат и дихателната система. При колоездене по-голямата част от товара пада върху проблемни зони (ханш, корем, седалище). Също така, колоезденето е полезно като профилактика на разширени вени.

Колоезденето може да се класифицира като сърдечно-съдово (кардио) упражнение . За един час – говорим за редовно каране на колело, а не за тренировка – се изразходват средно 250 килокалории. За една минута колоездене,  вие губите от 5 до 8 калории, в зависимост от интензивността. За 10 минути колоездене може да „изгорите“ около 80 калории. Около 300 до 480 калории могат да бъдат изгорени за около 300 до 480 калории на пътуване, с правилна работа.

Подобно на другите физически упражнения, колоезденето задейства освобождаването на ендорфини – „хормони на радостта“ – които намаляват стреса и подобряват настроението.

Отслабнете с колело – съвети 

Не преяждайте преди карането на велосипед, но не бива да карате и на празен стомах. Най-добрия вариант е да хапнете час и половина преди разходката, нещо белтъчно (протеин), например порция извара или кисело мляко.

Преди да започнете тренировка, не забравяйте да направите поне 5-минутна загрявка, загрейте и разтегнете мускулите си.

Карайте редовно. Не е нужно да правите това всеки ден, но начинаещи ще се възползват от 30-40 минути каране на велосипед три пъти седмично. След месец програмата може (и трябва) да бъде по- сложна и трудна.

Ако смятате, че е време да се разсеете от стреса, не ходете до сладкарницата (Или до хладилника за бира), а се качете на колелото си. 

За повече ефект редувайте каране на бака по прав път с колоездене нагоре и надолу.

Най-доброто време за каране на колело е сутрин или вечер, когато времето е по-хладно и въздухът е по-свеж.

Важно ! Не забравяйте да носите със себе си бутилка вода , за  да останете хидратирани. За един час ски се нуждаете от около половин литър вода. Повече при горещо време.

Ще бъде добре, ако избраният маршрут минава през горска месност или парк. Шофирането по магистрали не е много полезно и може да бъде опасно.

Варианти и програма за тренировка за отслабване на велосипед 

Интервална тренировка – Промяна на пътя: Когато редувате колоездене по неравни и равни пътища. Сменяйте пътя на всеки 5-10 минути. Оптималното време е  час и половина. Но ако сте начинаещ и ви е трудно, тогава поне четиридесет минути. По време на такава тренировка мазнините се изгарят, мускулите се укрепват и издръжливостта се увеличава.

Кратък спринт – шофиране с промяна на пейзажа: нагоре и по равен път. Редувайте „в седлото“ на равна повърхност и „стоене на педалите“, когато се изкачвате нагоре. Това ще помогне за намаляване на теглото и развитие на издръжливостта. Направете следното:

Важно! Преди да карате колело, трябва да се загреете. За да се „загреете“, можете да скачите на място, или да въртите леко.  Редувайте тренировки с почивка. Ако тренировката ви е била интензивна или ако мускулите ви са възпалени и имате мускулна треска, дайте си 72 часа почивка преди следващото си каране на колело.

Велосипед . Ако искате да карате в парка без много стрес, изберете градско колело. Ако искате не просто приятно изглеждащ велосипед, а истински симулатор на улицата, изберете хибрид, който ще кара както по равни пътища, така и по неравен терен.

Дрехи . Облечете се възможно най-удобно. Обувките са важни, те трябва да са добре фиксирани на крака и да имат плътна подметка. Джапанките няма да ви свършат работа като увеличават риска от нараняване. Ако не сте много уверени във възможностите си, защитете се и вие: сложете каска, наколенки, лакти и „ръкавици“ на ставите на китката. Носете изброените предпазни средства, ако ще се возите в близост до пътното платно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.