Хиалуроновата киселина. Действие, приложение и странични ефекти

Хиалуроновата киселина. Действие, приложение и странични ефекти

Какво е хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина  е компонент на локални, орални и инжекционни продукти за здраве и красота. Изградена от дълги вериги от захарни молекули. Те съдържат повтарящи се единици D-глюкуронова киселина и N-ацетил-D-глюкозамин. Хиалуроновата киселина се произвежда в тялото като структурен компонент. Освен това хиалуроновата киселина задържа големи количества вода, като овлажнява и смазва кожата и ставните тъкани.

Защо хиалуроновата киселина се използва в продуктите за красота?

В съединителната тъкан на тялото  хиалуроновата киселина  се произвежда и разрушава доста бързо. Молекулите на хиалуроновата киселина в кожата обикновено съществуват не повече от един ден, след което се заменят. В хрущяла хиалуроновата киселина може да се задържи до няколко седмици, преди да се разпадне.

С възрастта тялото произвежда по-малко хиалуронова киселина, особено в кожата. Тази загуба на влага е основен фактор за стареенето на кожата, загубата на еластичност и развитието на атрофия. Това в крайна сметка води до бръчки, избледняване и отпускане на кожата.

Не е изненадващо, че има висок интерес към хиалуроновата киселина. Това е свързано със способността й да подобрява здравето на кожата и да намалява признаците на стареене. Изследванията обаче показват, че тази молекула има потенциал и за други приложения.

Фотостареене: увреждане на кожата, причинено от слънчева светлина

Слънчевата светлина е една от основните причини за преждевременно стареене на кожата. Смята се, че до 80% от стареенето на кожата се дължи на излагане на слънце. В проучване при мишки е доказано, че само 5 минути слънчева светлина причиняват промени в нивата на хиалуроновата киселина. Това е показател за увреждане. Продължителното излагане на слънце води до процес, свързан с намаляване на нивата на хиалуроновата киселина.

Въпреки че си струва да помислите за разумно излагане на слънце, за да повишите  нивата на витамин D  в тялото, може би е по-добре да излагате ръцете и краката си на слънце, а не главата и шията, за да ограничите ефектите от фотостареенето. Използването на по-безопасни, нехимични  слънцезащитни продукти  също може да помогне за ограничаване на фотостареенето, причинено от излагане на слънце.

Инжекции с филър с хиалуронова киселина

Процедурите против стареене станаха доста популярни. Инжекциите с ботокс и филър са често срещани процедури, които хората използват, за да се опитат да изглеждат по-млади. Една от употребите на хиалуроновата киселина е инжекциите на филъри, за да направят кожата по-стегната. Въпреки факта, че тази процедура спечели значителен брой фенове, си струва да се проучи нейната ефективност. Трябва да се признае, че понякога има и странични ефекти.

Пълнителите обикновено се считат за безопасни, но могат да причинят странични ефекти, някои от които могат да бъдат доста сериозни. Според проучване върху деформацията на слъзната кухина, състояние, при което мастните торбички около долния клепач стават по-видими близо до носа на носа, са установени опасни нива на странични ефекти от инжекционни филъри, включително хиалуронова киселина.

Забавените реакции към процедурата включват оток при почти половината от реципиентите. Един на всеки 4 съобщава за тумори или бучки след процедурата. За ксантелазъм, състояние, причинено от видими мастни натрупвания по кожата, е докладван от един на всеки шест души. В допълнение, около 1 от 13 души е имал изместване на филъра от мястото на инжектиране. А 1 на 30 е имал промяна в цвета на кожата.

В редки случаи инжекциите с филър могат да доведат до нарушаване на кръвоснабдяването на част от лицето или до некроза или смърт на засегнатите тъкани. Съобщавани са и случаи на загуба на зрение и мозъчен оток. За щастие  изглежда , че други употреби на хиалуронова киселина осигуряват ползите без вредните ефекти от инжекциите с филър.

Има ли други приложения на хиалуроновата киселина?

Тъй като хората продължават да търсят начини за забавяне или обръщане на процеса на стареене, се появиха редица локални лечения с положителни резултати. Клинично доказаните съставки за локална грижа за кожата за намаляване на признаците на стареене на кожата включват  витамин А  или ретиноиди,  алфа хидрокси киселини ,  антиоксиданти ,  пептиди  и хиалуронова киселина.

Локално приложение

Локалното и перорално приложение на  продукти с хиалуронова киселина обикновено са по-безопасни от инжекционните и имат много по-нисък риск от странични ефекти. В множество продукти за грижа за кожата хиалуроновата киселина е локален агент. Тя подобрява външния вид на кожата и намалява признаците на стареене.

Едно от предимствата на хиалуроновата киселина е, че тя не само осигурява временен ефект по време на прилагане. Също така стимулира регенерацията на кожните клетки, намалява възпалението и увеличава производството на допълнителна съединителна тъкан. Всички тези свойства наистина могат да помогнат за подобряване на състоянието на кожата в дългосрочен план. Дори ако в крайна сметка спрете локалните приложения с този компонент.

Интересното е, че хиалуроновата киселина също е показала преки ползи за заздравяването на рани и кожни лезии. Клиничните проучвания за употребата на хиалуронова киселина при хронични язви на краката и други видове рани ясно показват потенциалните ползи от използването на хиалуронова киселина върху кожата. Поради лошото кръвообращение в долните крайници, язвите често са хронични и трудни за лечение. Използването на превръзка от марля, импрегнирана с хиалуронова киселина, беше сравнена със стандартното лечение на хронични венозни язви. С използването на хиалуронова киселина 40% от пациентите се възстановяват напълно, докато стандартното лечение води до възстановяване само на 18,5% от общия брой пациенти. Доказано е също, че локалното приложение на хиалуронова киселина помага за съкращаване на времето за заздравяване на тежки рани и изгаряния.

Като цяло проучванията потвърждават, че локалното приложение повишава хидратацията и еластичността, докато третира стареещата кожа, като същевременно намалява дълбочината и появата на фините линии. Ползите обикновено се натрупват в продължение на няколко месеца. Важно е обаче да се разбере, че молекулите на хиалуроновата киселина са доста големи и често не могат да проникнат през кожата. Обикновено, за да бъде една съставка ефективна, тя трябва да бъде обработена по начин, който разрешава проблемите с проникването в кожата. Доказано е, че най-ефективни са продуктите с микронизирана и нанохиалуронова киселина. Молекулите носители, включително пептиди, микроигли (спикули) и липозомни формулировки, също могат да подобрят абсорбцията.

Орален прием

Въпреки че локалното приложение е по-често, пероралното приложение на  хиалуронова киселина  също показва потенциални ползи за подобряване на здравето на кожата. В едно проучване хиалуроновата киселина е комбинирана с други поддържащи кожата хранителни вещества, включително  витамин С ,  биотин ,  мед  и  цинк . Установено е, че приемането  на добавка с хиалуронова киселина  повишава еластичността и хидратацията на кожата, като същевременно прави кожата по-гладка и намалява дълбочината на бръчките. Положителният ефект продължи да се натрупва през 40-те дни от приема на добавки.

Други полезни свойства на хиалуроновата киселина

Въпреки че хиалуроновата киселина се използва широко в грижата за кожата, тя намира приложение и при други състояния. Например, инжекциите с хиалуронова киселина също се използват за контрол и лечение на симптомите на остеоартрит. Чрез инжектиране на хиалуронова киселина директно в ставата се осигурява допълнително смазване за намаляване на болката и възпалението. Изследванията показват, че по-големите молекули, наречени хиалуронова киселина с високо молекулно тегло, се представят по-добре от по-малките разновидности.

Интересното е, че пероралните проучвания също показват известно намаляване на болката в коляното с добавки. Клиничните проучвания са документирали стабилната безопасност на пероралното приложение, обикновено без странични ефекти.

Една от най-високите концентрации на хиалуронова киселина в организма се наблюдава не само в кожата и ставите, но и в очите. По този начин проучванията показват, че хиалуроновата киселина е полезна за лечение на сухота в очите. Въпреки че се използва по-често локално като овлажняващ лубрикант за очи, за да помогне за управлението на сухото око, резултатите са по-добри, когато оралните добавки се комбинират с локално приложение, с допълнително подобрение на симптомите на сухото око. Освен сухота в очите, за лечение на катаракта се използват и инжекции с хиалуронова киселина.

В заключение

Хиалуроновата киселина  е компонент на съединителната тъкан, който може да има положителен ефект върху състоянието на кожата, ставите и другите тъкани на тялото. Неговите молекули осигуряват смазване и структурни ползи, които вероятно са свързани с неговите ефекти. Въпреки че хиалуроновата киселина често се използва под формата на инжекции, както локалното, така и пероралното приложение също са полезни. Освен това е доказано, че пероралното приложение помага за облекчаване на болката в ставите и подобрява функцията на ставите. Когато се прилага локално или перорално, хиалуроновата киселина показва минимални странични ефекти и проучванията показват, че хиалуроновата киселина е сравнително безопасна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.