Джинджифилът може да бъде решение при тежко менструално кървене

Джинджифилът може да бъде решение при тежко менструално кървене

Прекомерното менструално кървене или менорагия е често срещано оплакване при жените. Това явление може да бъде предотвратено напълно с помощта на обикновен билков препарат – джинджифилови капсули . Основната причина за функционална менорагия (т.е. не причинена от наличието на миома на матката или ендометриоза) е нарушенията в биохимичните процеси на ендометриума (лигавицата на матката).

Обикновено се открива следната аномалия: промяна в метаболизма на арахидоновата киселина. Тази мастна киселина се изолира от месо и млечни източници и се превръща в хормоноподобни съединения, известни като простагландини. Ендометриумът на жените с менорагия концентрира арахидонова киселина много повече от обикновено. Повишеното освобождаване на арахидонова киселина по време на менструалния цикъл води до повишено производство на простагландин Е2 (PGE2), което води не само до прекомерно кървене, но и до менструални спазми.

Първоначални данни

В исторически план джинджифилът се използва главно за оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, както и болки и възпаления. Обикновено джинджифилът се счита за отличен карминатив (вещество, което спомага за елиминирането на чревните газове) и спазмолитик за червата (вещество, което отпуска и успокоява стомашно-чревния тракт). Няколко двойно-слепи проучвания показват, че джинджифилът е полезен при различни стомашно-чревни проблеми, особено тези, свързани с гадене и повръщане.

По отношение на болката и възпалението многобройни клинични проучвания потвърждават използването на джинджифил с положителни резултати при различни форми на артрит, хронична болка в кръста, мускулни болки и болезнени периоди.

Установено е, че джинджифилът има същия ефект при намаляване на мигренозното главоболие като суматриптан, но без страничните ефекти на гадене, световъртеж, сънливост, мускулна слабост, инфаркти и гърчове.

Доказано е, че джинджифилът има изразен ефект върху метаболизма на простагландините, включително намаляване на PGE2, простагландин, замесен в прекомерно менструално кървене и менструална болка (дисменорея). Този ефект предполага възможната употреба на джинджифил при обилно менструално кървене.

Нови данни

За да се оценят ефектите на джинджифила върху тежкото менструално кървене (HMB), 92 момичета на възраст 15-18 години са включени да участват в двойно сляпо проучване. Тези момичета отговарят на следните критерии:

 • Те имат редовни менструални цикли
 • Те са имали тежко менструално кървене (HMB), което е клинично проверено през първите три цикъла преди интервенцията.
 • Те не са имали нито един от следните критерии за изключване:
  • нередовен менструален цикъл;
  • всяко диагностицирано гинекологично заболяване като ендометриоза, кисти на яйчниците и др .;
  • не са приемали никакви редовни хормонални лекарства или НСПВС (НСПВС);
  •  инфекция или възпалително заболяване на таза;
  • наднормено тегло / затлъстяване (ИТМ> 25) или поднормено тегло (ИТМ <18,5)

Момичетата са приемали 250 mg сушени джинджифилови капсули или плацебо три пъти дневно, започвайки от деня преди менструалното кървене до третия ден от менструалния цикъл (в продължение на четири последователни дни). След това момичетата бяха проследявани през следващите три менструални цикъла.

Резултатите бяха определени от резултатите за загуба на кръв при момичетата, като се използва графичен индекс за загуба на кръв със следната система за оценка:

 • Подложки: 1 точка за всяка леко оцветена подложка; 5 точки за всяка умерено замърсена подложка; 20 точки за подложка, напълно напоена с кръв.
 • Тампони: 1 точка за всеки тампон, леко оцветен с кръв; 5 точки за всеки средно замърсен тампон; 20 точки за тампон, напълно напоен с кръв.
 • Съсирек: 1 точка за малък съсирек; 5 точки за голям съсирек.

По време на трите менструални цикъла, предхождащи периода на лечение, средно по 113 точки са отбелязани и в двете групи. По време на терапията нивото на загуба на кръв по време на три менструални цикъла беше значително намалено в групата на джинджифила, а именно с 46%. Докато в групата на плацебо това ниво е намаляло само с 2%. Изследователите стигнаха до заключението, че „джинджифилът може да се счита за ефективно лечение при обилно менструално кървене“.

Ниски нива на желязо при менорагия

Има няколко други важни фактора по отношение на менорагията. Първият фактор е дефицитът на желязо. Тъй като менструалната загуба на кръв се увеличава, много жени ще имат ниски нива на желязо. Интересно е да се отбележи, че ниските нива на желязо също могат да причинят менорагия чрез създаване на положителна обратна връзка. Следователно при всяка жена с менорагия е важно да се изключат ниски нива на желязо чрез извършване на кръвен тест за серумен феритин (свързващ желязо протеин, който отразява общото телесно желязо). Желязото е показано за всяка жена, която има серумни нива на феритин под 60 ng / ml.

След това, тъй като менорагията е свързана с повишени нива на арахидонова киселина в лигавицата на матката, има смисъл да намалите приема на животински продукти и да увеличите приема на омега-3 мастни киселини и други здравословни мазнини. Увеличаването на консумацията на риба, ядки и семена в комбинация с рибено масло може да има благоприятни ефекти чрез намаляване на нивата на арахидонова киселина в тъканите. Препоръчителната доза рибено масло е 1000 до 3000 mg EPA + DHA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.