Деглициризиран екстракт от женско биле (DGL) за пептична язва

Деглициризиран екстракт от женско биле (DGL) за пептична язва

Деглициризиран екстракт от женско биле (DGL) е специфичен екстракт. Той е от растението женско биле и се използва за лечение на пептични язви (язва на дванадесетопръстника и стомаха).

Специален екстракт от женско биле, известен с акронима DGL , е чудесно лекарство за пептична язва. Терминът „пептична язва“ се отнася до язви, които се появяват в стомаха или в първата част на тънките черва (язва на дванадесетопръстника). Язвите на дванадесетопръстника са по-чести, с честота от 6-12% сред възрастното население на Съединените американски щати. Има клинични данни за язва на дванадесетопръстника при приблизително 10% от населението на САЩ в даден момент от живота им. Язвите на дванадесетопръстника са 4 пъти по-чести при мъжете, отколкото при жените. Също са 4 до 5 пъти по-чести от стомашните язви.

Какви са симптомите на язва?

Въпреки че симптомите на пептична язва може да липсват или по-скоро неясни, повечето пептични язви са свързани с коремен дискомфорт 45 до 60 минути след хранене или през нощта. Болката обикновено се описва като болка, парене, спазми, силна болка или „киселини в стомаха“. Яденето или употребата на антиациди обикновено води до значително облекчаване на симптомите.

Какво причинява язва?

Въпреки че язви на дванадесетопръстника и стомаха се появяват на различни места в тялото, изглежда, че те имат сходни механизми на възникване. По-специално, развитието на язва на дванадесетопръстника или стомашна язва е следствие от влиянието на фактори, който разрушава защитните фактори на мембраните на стомаха и дванадесетопръстника. В миналото фокусът е бил основно върху киселинните секрети на стомаха. Те били разглеждани като основна причина за стомашна и дуоденална язва. Напоследък обаче фокусът се измести към бактерията Helicobacter pylori (Helicobacter pylori) и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин и ибупрофен.

Стомашната киселина е изключително каустична. Поради високата си киселинност (рН между 1 и 3), стомашната киселина веднага ще разяде кожата и ще създаде язва. За предпазване от язви, лигавицата на стомаха и тънките черва има слой от муцин. Освен това постоянното обновяване на чревните клетки и освобождаването на киселинно-неутрализиращи вещества при контакт със стомаха и чревните мембрани също предпазват от образуване на язви. Киселината е предназначена да смила храната, която ядем, а не стомаха или тънките черва.

Противно на общоприетото схващане, прекомерната секреция на стомашна киселина рядко е фактор за причиняване на стомашни язви. Всъщност пациентите със стомашни язви са склонни да произвеждат нормални или дори намалени нива на стомашна киселина. От своя страна, почти половината от пациентите с язва на дванадесетопръстника изпитват увеличаване на производството на стомашна киселина. Това увеличение може да се дължи на увеличаване на броя на клетките, произвеждащи киселина, наречени париетални клетки. При изследване на пациенти с язва на дванадесетопръстника . При част от група се забелязва, че те имат два пъти повече париетални клетки в стомаха в сравнение с хора без язви.

Дори при повишено производство на стомашна киселина, при нормални условия, защитните мембрани биха предотвратили образуването на стомашна или дуоденална язва. Въпреки това, ако целостта на тези защитни мембрани е нарушена, може да се образува язва. Загубата на целостта може да бъде резултат от излагане на Helicobacter pylori (H. pylori). Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), тютюнопушене, алкохол, хранителни дефицити, стрес и много други фактори. 

Какво е най-доброто естествено лекарство за язви?

Това е специален екстракт от женско биле. Известен още, като DGL.* Женското биле отдавна се смята за отлично средство за лечение на пептични язви. За да се премахнат страничните ефекти на компонента глициретинова киселина на женско биле, е разработена процедура. Тя помага за отстраняване на съединението женско биле и създаване на деглициризиран женско биле (DGL). Резултатът е много успешно средство против язви без никакви известни странични ефекти.* 

Как работи DGL?

Предложеният механизъм на действие на DGL е, че той стимулира и/или ускорява действието на защитните фактори, които противодействат на образуването на язви.* Функционирането на този механизъм е много различно от действието на антиацидите и лекарствата като Tagamet, Zantac, Pepsid , Prevasid и Prilosec, които действат чрез неутрализиране или потискане на стомашната киселина. Очевидният въпрос с DGL е: „Има ли DGL някакъв ефект върху H. pylori?“ На този въпрос изглежда трябва да се отговори с да, тъй като DGL включва няколко флавоноида , за които е доказано, че инхибират H. pylori. 12 *

Как DGL се различава от антиацидите и лекарствата като Tagamet и Zantac?

Многобройни проучвания през годините показват, че DGL е ефективно съединение против язви.* В няколко сравнителни проучвания, сравняващи лекарства с DGL по двойки, е установено, че DGL е по-ефективен от Tagamet, Zantac и антиацидите в краткосрочен и поддържащ план лечение на пептични язви. 7, 8* Въпреки това, докато тези лекарства причиняват значителни странични ефекти, DGL е изключително безопасен и многократно по-евтин.

Какво показват проучванията за ефектите на DGL върху стомашни язви?

Получени са много добри резултати. Например, в проучване за употребата на DGL при лечение на стомашни язви, 33 пациенти със стомашни язви са получавали или DGL (760 mg, три пъти дневно) или плацебо в продължение на един месец. 9 Проучването показва по-голямо намаляване на размера на язвата в групата на DGL (78%), отколкото в групата на плацебо (34%). Пълно възстановяване настъпва при 44% от пациентите, лекувани с DGL, и само при 6% от пациентите в групата на плацебо.*

Последващи проучвания показват, че DGL е толкова ефективен, колкото Tagamet и Zantac при краткосрочното и поддържащо лечение на стомашни язви.* Например, в сравнение с Tagamet, 100 пациенти са получавали или DGL (760 mg, 3 пъти дневно между храненията) или Tagamet (200 mg, 3 пъти дневно и 400 mg преди лягане). 7 Процентът на излекувани язви след 6 и 12 седмици е сходен и в двете групи. Въпреки това, Tagamet е донякъде токсичен и DGL е напълно безопасен за употреба.

Стомашните язви често са резултат от употребата на алкохол, аспирин или други нестероидни противовъзпалителни лекарства, кофеин и други фактори, които нарушават целостта на стомашната лигавица. Тъй като е доказано, че DGL намалява индуцираното от аспирин стомашно кървене, силно се препоръчва за профилактика на стомашни язви при пациенти, които се нуждаят от продължително лечение с лекарства, причиняващи язви, като аспирин, други НСПВС и кортикостероиди. 10

Какъв е ефектът на DGL върху дуоденалната язва?

DGL е ефективен и при язви на дванадесетопръстника. Това е може би най-добре илюстрирано от едно проучване на пациенти с тежка язва на дванадесетопръстника. В проучването четиридесет пациенти с хронична язва на дванадесетопръстника с продължителност на заболяването от 4 до 12 години и повече от 6 рецидива през предходната година са получили DGL. единадесетВсички пациенти са насочени за операция поради непрестанна болка, понякога с често повръщане, въпреки лечението с почивка на легло, антиациди и мощни лекарства. Половината от пациентите са получавали 3 грама DGL дневно в продължение на 8 седмици; другата половина е получавала 4,5 грама на ден в продължение на 16 седмици. Всички 40 пациенти показаха значително подобрение, обикновено в рамките на 5-7 дни, и никой от тях не се нуждаеше от операция по време на 1-годишно проследяване. Докато и двете дози са ефективни, по-високата доза е значително по-ефективна от ниската доза.

В друго по-скорошно проучване терапевтичният ефект на DGL е сравнен с този на антиацидите или циметидин при 874 пациенти с документирани хронични дуоденални язви.  91% от всички язви заздравяват в рамките на 12 седмици и няма значителни разлики в скоростта на заздравяване между групите. Въпреки това, пациентите в групата на DGL са имали по-малко рецидиви (8,2%) от тези, които са получавали циметидин (12,9%) или антиациди (16,4%). Тези резултати, съчетани със защитните ефекти на DGL, предполагат, че DGL е най-доброто лечение за язви на дванадесетопръстника.*

Как да приемам DGL?

Стандартната доза DGL при остри случаи е две до четири таблетки за дъвчене от 400 mg* между храненията или 20 минути преди хранене. Дозировката при по-малко остри хронични случаи и поддържащата доза е една до две таблетки 20 минути преди хранене. Приемането на DGL след хранене води до лоши резултати. Лечението с DGL трябва да продължи 8-16 седмици след пълен терапевтичен отговор.

Изглежда, че за да бъде DGL ефективен при лечението на пептични язви, той трябва да бъде смесен със слюнка. DGL може да насърчи освобождаването на слюнчени съединения, които стимулират растежа и регенерацията на клетките на стомаха и червата. Трябва също да се отбележи, че е установено, че DGL под формата на капсули е неефективен.

Изглежда, че антиацидите ми помагат за облекчаване на симптомите. Трябва ли да продължа да ги използвам или те ще намалят ефективността на DGL?

Антиацидите могат да се използват като част от първоначалното лечение за облекчаване на симптомите. Всички антиациди са относително безопасни, когато се използват периодично, но силно препоръчвам да избягвате антиацидите с алуминий. Съветвам ви да следвате указанията на етикета и да избягвате редовната или прекомерна употреба на антиациди. Редовният прием на антиациди може да доведе до малабсорбция на хранителни вещества, проблеми с червата, камъни в бъбреците и други странични ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.