5 стъпки за успешни новогодишни решения и обещания

5 стъпки за успешни новогодишни решения и обещания

2023 г. носи нови начала и решения за промяна. Възможно е празничните закуски и сладкиши да вдъхновяват целите за отслабване. Традиция е да записвате идеи за самоусъвършенстване. Независимо дали е умишлено или подсъзнателно, повечето хора вземат здравословни решения.

Забавно е да се вземат новогодишни решения и да се дават обещания, но е трудно да се спазват. До края на годината проучванията показват, че само 9 процента от хората са успешни. Ние от Dietyc.com ще ви помогнем да направите постижими новогодишните си решения:

Стъпка 1: Конкретизирайте целта си.

Изкушаващо е да се обобщават цели като „хранете се по-здравословно“ или „спортувайте повече“. Но цели като тази ограничават успеха – ясните цели с дефинирана мотивация дават по-съществени резултати. Запитайте се какво искате да постигнете и защо.

Пример: Вместо да казвате, че искате „да се храните по-здравословно“, помислете за причината. Може да е желание да отслабнете, да намалите риска от заболяване или да спестите пари, като готвите у дома. Познаването на целта ще помогне да стесните целта, като например: „Направете четири вечери седмично , които съдържат до 500 калории – и то всяка седмица до края на годината.“

Стъпка 2: Разбийте целите на по-малки стъпки

Вероятно сте чували за SMART цели. Те са конкретни, измерими, постижими, подходящи и базирани на времето цели. Разбийте целите си, за да се справите с тези параметри.

Пример: Нека разширим новогодишното обещение „по-здравословно хранене“. Може би „Сгответе четири вечери седмично, които са с балансирано съсържание на протеин и въглехидрати до 500 калории, за порция“ е специфично, измеримо, уместно и базирано на времето, но не е постижимо. Бъдете честни със себе си и не се страхувайте да започнете с малко! Само вие знаете какво може да постигнете.

Стъпка 3: Създайте отчетност

След като имате целта си, създайте отговорност. Дигиталната ера прави тази стъпка лесна. Създайте онлайн календар с цели, настройте ежедневни известия на телефона си или направете блог за вашия опит.

Ако тръгнете по маршрута на блога, документирайте рецептите и трансформацията на вашето здраве. Направете календарни напомняния за вашия график и актуализирайте, ако нещата се променят. Пример: От понеделник до четвъртък е най-реалистичният ден за готвене, а неделя е за пазаруване на храна.

Стъпка 4: Визуализирайте и приоритизирайте

Преди Нова година визуализирайте как ще изглежда вашата резолюция. Седнете и си представете подробностите за вашата резолюция. Вие сте поставили целенасочена SMART цел и сте изградили отговорност около нея. Разбирането къде вашият план се вписва всеки ден ще даде приоритет на резултата.

Пример: В зависимост от това откъде започвате, готвенето на четири хранения седмично може да бъде значителна промяна. Визуализирането на тази нова цел ще помогне да се разбере ангажиментът, като планиране на рецепти, закупуване на продукти и време, прекарано в готвене. След като получите тази представа, дайте приоритет на всички включени стъпки.

Стъпка 5: Знайте, че е добре да опитате отново

Не разчитайте на това, но разберете, че е може да се подхлъзнете. Не бъдете човекът, който се отказва от новогодишната си резолюция при първия неуспех. Всеки прави грешки, така че опитайте отново! Определете причината за грешката и вижте дали има начин да я избегнете. Няма нищо срамно да коригирате целта си.

Пример: Не хвърляйте престилката си, ако стигнете до третия месец и все още не сте направили четири здравословни ястия седмично. Използвайте го като възможност да се фокусирате отново и да се върнете в правилния път. Както Конфуций веднъж каза: „Нашата най-голяма слава не е в това никога да не се проваляме, а в това да се изправим всеки път, когато се провалим.“ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.