Какви са ползите за здравето от почистването на сняг?

Какви са ползите за здравето от почистването на сняг?

Сигурно си спомняте снижните Коледи. Значи сте запознати и с един техен недостатък: почистването на сняг. Това е най-ужасното зимно задължение. Вълнуващите първи снежинки се превръщат в пъхтене и пуфтене, повдигащи тежки купчини. Но промяната на гледната точка може да превърне този бял ужас в положителен процес. Знаете ли, че има ползи от гребенето на сняг?

Как се подготвяте за риване на сняг? 

Преди да облечете това зимно палто, нека направим малко подготвителна работа. Вашата сесия с лопата ще бъде по-ефективна, когато планирате. 

Ерик Бергер, доктор по вътрешна/спортна медицина в SCL Health Medical Group – Lafayette , насърчава очакването на снежния сезон. „Може би през лятото и есента можете да започнете да тичате и основни тренировки“, каза той. „Ако сте във форма през цялата година, ще се справите с почистването на сняг с по-малко проблеми.“

След като сте укрепили тялото си, е време да се подготвите. Чистенето на сняг е умерено упражнение, така че се подгответе, както бихте направили за други зимни тренировки. Стягането и поддържането на хидратация е от ключово значение за избягване на рискове за здравето.

Какви са ползите от гребенето на сняг?

Според CDC един час риене на сняг може да изгори около 532 калории. Това е същото като един час енергично вдигане на тежести!

Ако някога сте гребали, знаете, че това е тренировка за цялото тяло. Бутате с краката си, повдигате горната част на тялото си и укрепвате гърба и ядрото си. Такива упражнения управляват теглото, намаляват риска от заболяване и дори подобряват здравето на мозъка.

Д-р Бергер предлага да се гребе на всеки 6 – 10 сантиметра снеговалеж, вместо да се чака да се натрупа. „Ще получите повече упражнения, ще се движите по-бързо и ще бъде по-малко напрежението всеки път“, казва той.

Какви са рисковете от гребенето на сняг?

Всички упражнения са свързани с рискове. Достатъчната подготовка за сезона на почистване на снега помага да се избегнат неща като болки в долната част на гърба, сърдечно-съдово напрежение и хипотермия.

„Ако забележите болка в гърдите или недостиг на въздух, не го пренебрегвайте този симптом и потърсете медицинска помощ“, каза д-р Бергер. „Ако усетите мускулно-скелетна болка и чувствате напрежение, вземете болкоуспокояващо без рецепта.“

Като цяло почистването на сняг е чудесен начин да останете в движение (и да изгорите празничните килограми!). Времето навън далеч не е плашещо с тези ползи за здравето.

„Насладете се на снега! Направете го забавен и безопасен“, насърчава д-р Бергер. „Нямаш нужда от скъп абонамент за фитнес, за да останеш активен.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.