30 дни разделно хранене

30 дни разделно хранене

Това е една разновидност на 90 дневната диета и спазването на същите принципи, но с някои изменения. За 30 дни се редуват разделно хранене – протеинов ден, бобови и варива, въглехидратен ден, витаминен ден. Следва един ден без храна (могат да се пият чайове и вода, при крайни случаи суров морков, или краставица). Така за 30 дни се получават 6 дни свободни от калории. Организмът се детоксикира, и свиква с по – малки порции храна. Захранването след тази диета е изключително важно, защото има вероятност след нея да има йо-йо ефект. 

За да започнете тези 30 дни, разделно хранене изучете внимателно Принципите на 90 дневната диета, които можете да прилагате и тук.


Принципи на разделно хранене за 30 дни

Тук в тази статия ще обърнем внимание на различния ден. Този, в който да не ядете. Точно този ден е разликата между 90 дневната диета и 30 дневния и вариант на разделно хранене. Ето защо:

За лечебното гладуване се пише от години има каккто подържници така и хора, които напълно го отричат.

Важното е, че по една или друга причина много хора го практикуват в различни варианти, а при тази диета е внедрен един ден, който следва останалите четири. Така освен разделно хранене трябва да спазваме и един ден глад. Затова пък диетата е 30 вместо 90 дни. Поддръжниците на тази диета твърдят, че краткотрайното въздържание от храна помага в лечението на много заболявания, както и, че подмаладява организма и го изчиства от токсини. Не бива да се бърка с модерната напоследък „Палео диета“, въпреки, че има много идеи взаимствани от нея. Това е по скоро микс между Палео диета и 90 дневното разделно хранене.

Някои доказателства, подкрепящи тезата за еднодневното гладуване, в рамките на диетата с разделно харанене.

Вижте видео в, което антропологът Петер Унгар много детайлно обяснява с какво са се хранили нашите прародители. Кои от тях са се хранили с меки плодове и кои с месо:

За нас гладуването, дори и в рамките на един ден дори и самата мисъл за това е равно на подвиг. Научните доказателства обаче сочат, че еволюционно човек е така създаен, че да издържа и на по- продължителни периоди на гладуване. Нашите прадедеди не са успявали да убият животно всеки ден, това е налагало при понижен калориен прием (няколко следки корена, или ядливи горски плодове), ловецът да върви с дни преследвайки плячката из пресечена местност и въпреки това да оцелее.

Лорен Кордейн, еволюционен диетолог от Колорадоския държавен университет след като изучава диетите на ловци-събирачи от каменната епоха стига до заключението, че 73 процента от тези общества получават повече от половината от калориите си от месо, Кордейн дава собствената рецепта: Яжте много постно месо и риба, но не млечни продукти, боб или зърнени зърнени храни – храни, въведени в нашата диета след изобретяването на готвенето и селското стопанство.

Палео диетата в основата

Защитниците на палеодиетата като Кордейн казват, че ако се придържаме към храните, които нашите предци ловец-събирачи са яли, можем да избегнем болестите на цивилизацията, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, рак, дори акне.

В огромна част от историческото си съществуване човекът се е хранил с естествени храни, които е ловувал и срещал в природата. Вижте графиките в празантацията:

Съвременните хора често преяждат, ядат много повече, отколкото тялото се нуждае, за да се поддържат неговите функции. Има много диети, целящи да се отървем от излишните килограми, но еднодневното гладуване постига много добри резултати. Особено полезно е когато е съчетано с разделно хранене.

Професорът по медицина Кода Мицуо, известен с изследванията си в областта на глада, казва: “ Ако гладувате в края на всяка седмица и внимателно и постепенно започнете да се захранвате, ще получите ефекта от продължително гладуване. След шест месеца или година ще станете много по-здрави, без да сте положили кой знае колко усилия. И най-вече – без да сте похарчили много пари.“

„Имам нужда от глад, точно както очите имат нужда да отправят поглед към духовния свят.“, казва Махатма Ганди.


ПОЛЗИ ОТ СЪЧЕТАНИЕТО НА РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ И ЕДНОДНЕВНОТО ГЛАУВАНЕ


1. Нормализиране на нивата на добрия холестерол.
2. Повишаване на мастния метаботаболизъм
3. Подобряване на работата на черния дроб
4. Засилване и стимулиране на имунната система

Правила за деня без храна

За да извлечете всички ползи от този ден в рамките на тези 30 дни трябва да спазвате още няколко правила.

1. Витаминения ден винаги трябва да предхожда деня без храна.

2. Опитайте така да започнете диетата, че първия гладен ден да бъде в почивен ден.

3. Пийте много вода, това ще помогне да се детоксикирате по- добре и да изчистите натрупаните шлаки.

3. Ако пиете чай, нека той бъде билков без захар, или мед.

4. При главоболие сипете лимон във водата.

5. Бъдете позитивни и не допускайте мрачни мисли.

6. В следващия ден, който е протеинов хапвайте внимателно и дъвчете добре. Не преяждайте.

С какво да внимавате докато гладувате

Тази диета не е за вас ако:

1. Приемате лекарства, които изискват прием на храна.
2. Имате диабет
3. Сте бременна
4. Имате бъбречна недостатъчност
5. Имате проблеми със сърцето.

Препоръчваме ако имате хронично заболяване да се консултирате с вашия лекар.

След приключването на 30 – те дни може да продължите да спазвате основните принципи, които сте научили от тази диета и в ежедневието си.

Примерно седмично меню за разделно хранене. Повтаря се 4 седмици.

Понеделник

 • За закуската изберете две кивита или една ябълка, каша от овесени ядки с прясно мляко (най-добре нискомаслено), кафе или зелен чай без захар
 • Обяд – пилешки гърди (на скара, или варени), задушени на пара броколи, кашкавал до 30 гр. Следобеден снак – малка круша.
 • Вечеря – зеленчукова супа, омлет от яйца без мазнина.

Вторник

 • Закуска – мюсли с обезмаслено мляко, портокал, кафе без захар, или зелен чай.
 • Обяд – парче риба (поширана, или печена), зеленчуци на пала, прясна салата.
 • Вечеря – зеленчукова супа, свежа салата.

Сряда

 • Закуска – сок от портокал, парче сварено пуешко месо с една пълнозърнеста филийка, чай или кафе без захар.
 • Обяд – сварено телешко месо, зеленчукова салата, задушени зеленчуци.
 • Вечеря – паниран карфиол с кашкавал.

Четвъртък

 • Закуска – две мандарини, мюсли с обезмаслено мляко и чай или кафе без захар.
 • Обяд – морски дарове на пара, или варени, салата, задушени патладжани, 30 грама сирене.
 • Вечеря – пържени яйца с домати или доматен сок, задушени зеленчуци, сушени плодове.

Петък

Закуска – кисело мляко, мюсли с обезмаслено мляко, чай без захар. Обяд – сварени пилешки гърди, зелена салата, сварени броколи и карфиол. Вечеря – зеленчукова супа, печени домати с кашкавал, плодове.

Събота

 • Закуска – пълнозърнест хляб с обезмаслена извара, чай или кафе без захар.
 • Обяд – задушена на пара риба, зелена салата.
 • Вечеря – извара, омлет със зеленчуци, зелена салата.

Неделя

Препоръчва се фастинг. Пие се само вода. Ако не можете да издържите добавете чай без захар, или 1 – 2 смутита от зелени зеленчуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.