Ползите и вредите от трапезната сол

Ползите и вредите от трапезната сол

Солта и видовете трапезна сол

Солта, която се използва в почти всички ястия, е натриев хлорид (NaCl), който е 40% хлор и 60% натрий. И една от основните функции на солта е да предпазва храната от гниене (за заготовки).

Трапезната сол се използва за храна. Тя може да бъде няколко вида:

1. Каменна сол – добивана в солни мини и кариери.

2. Морска сол – депозирана в специални басейни. 

3. Самоотлагаща се – утаява се на дъното на водни басейни, най-често езера.

4. Изпарена – образува се чрез изпаряване.

Най-често срещаната, но и най- малко полезната е изпарената готварска сол. Проблемът е във факта, че по време на производствения процес всички полезни свойства на солта се изпаряват и изчезват. Най-полезната и скъпа е индийската черна сол, която съдържа сероводород. Малко количество от нея има благоприятен ефект върху тялото (понижаване на кръвното налягане, подобряване на стомашно-чревния тракт).

Сол в храната

В различни видове и обеми солта се намира в почти всички продукти. Най-солените са:

– хляб;
– колбаси;
– пушени продукти;
– бързо хранене;
– полуфабрикати;
– кубчета бульон;
– консервирани храни;
– чипс;
– маслини;
– доматен сок;
– майонеза, соя и други сосове.

Ползите и вредите от солта

Трябва да разберете, че без сол тялото не е в състояние да функционира. NaCl участва в много метаболитни процеси. Участва в калиево-натриевата помпа. Na се свързва с водата, участва в мускулната контракция, секрецията на хормони. Солта помага за създаването на условия за съществуването на червени кръвни клетки – червени кръвни клетки. В стомаха солта образува солна киселина, без която храносмилането на храната е невъзможно.

Но има и вреди от прекомерната употреба на сол. Основният риск е повишаване на кръвното налягане (което може да доведе до инсулт). От излишъка на сол, може да има и да получите чернодробни и бъбречни заболявания, може да се образува и атеросклероза. Също така, голямото количество натрий води до извличане на калций от организма.Това заплашва с омекотяване на костите и зъбите.

Всички диетолози препоръчват да се ограничи количеството сол. Ние използваме в пъти по-големи количества от допустимите норми от този продукт в храната. Дневният прием на сол е 5 g (чаена лъжичка). Но често ние консумираме до 100 г. дневно – това е 20 пъти повече!

В същото време не бива да се отказвате от солта: човешкото тяло не е в състояние да натрупва натрий, той се приема само чрез храната. Пълната липса може да доведе до последствия като хипоксия, неправилен сърдечен ритъм, лош сън, дехидратация, мускулна слабост и умора.

Как правилно да намалим приема на сол

Препоръчва се постепенно да намалите приема на сол:

– заменете солта с различни подправки със силен вкус (чесън, лук, черен пипер);

– солете храната не по време на готвене, а непосрадствено преди ядене;

– внимателно проучете състава върху етикетите на готовите продукти (често производителят не посочва количеството сол, маскирайки го като натрий, средният дневен прием на натрий е 1,5 g);

– обогатете диетата с храни, съдържащи калий (сини сливи, сушени кайсии, стафиди, водорасли).

Солете умерено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.