Ползи от магданоза

Ползи от магданоза

Билка, или подправка е магданозът? Може ли да го наречем здравословна храна? Кави са ползите и полезните му свойства?

Да щастие тази свежа билка се намира навсякъде в България и е изключително достъпна за всеки един от нас. Магданозът е от семейството на  копърът, кориандъра, целината и морковите, а свежестта, която ще добави на вашата храна също не е за пропускане.

Ето няколко здравословни ползи от него зараради, които е хубаво да присъства в менюто ви.

1.  Магданозът съдържа витамин К.

Това е мастноразтворим витамин, който  има мощно антиоксидативно действие. Предпазва мозъка и мозъчните функции от действието на свободните радикали.

Освен това витамин К преофилактира калцифицирането на съдовите стени и намалява риска от акумулиране на плака по вътрешните им стени. Предпазва от възпаление на ендотела – вътрешния слой на кръвоносните съдове – с което редуцира риска от формиране на тромби.

2. Спомага регулирането на нивото на кръвната захар кръвна захар

Това растение съдържа много специален флавоноид, наречен мирицетин. Той спомага регулирането на нивото на кръвната захар. Освен това намалява инсулиновата резистентност и има противовъзпалително действие. По този начин ви помага да регулирате количеството липиди в кръвта. Благодарение на тези качества вие не само се борите срещу появата на диабет.

3. Притежава диуретично действие и стимулира бъбречната функция.

Спомага детоксикацията на организма. Същевременно благодарение на високото си съдържание на калий магданозът регулира високото кръвно налягане. Но ако страдате от камъни в бъбреците не трябва да консумирате магданоз ежедневно.

4.  Магданозът съдържа голямо количество витамини и минерали.

A, B комплекс (B1, B2, B3, B5, B6 и B9), фолиева киселина . Същевременно ви осигурява голямо количество калий, калций, цинк, фосфор, желязо и магнезий. Най – добре е да го консумирате свеж.

Консумирайте с удоволствие и разбира се на прекалявайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.