Диети за деца и семействата им (началото)

Диети за деца и семействата им (началото)

Много хора се страхуват от думите диета и хранителен режим.

 В особено чувствителна се превръща темата като стане дума за деца с наднормено тегло, или още по-лошо деца със затлъстяване. 

Проблемът най-често е в семейните хранителни навици. Но ние от Dietyc не искаме да сочим с пръст, а да дадем решение. 

Естествено съставянето на диета за деца е сложна задача, която трябва да се съобрази с възрастта на детето, физическата активност и пола му.

яйца

Добавете протеин още в закуската си

Със сигурност в диетата трябва да бъдат включени месо, яйца, риба, мляко, сирене – храни съдържащи качествени протеини.

варени картофи

Варени и печени картофи, с копър и може би чесън. Перфектен избор на въглехидрати за вашана диета.

Също така диетата трябва да включва пълнозърнест хляб, картофи и ориз – от които децата да набавят необходимите си качествени въглехидрати за енергия. А витамините и минералите е добре да получават от сурови плодове и зеленчуци.

orehi

Избирайте естествени храни, които можете да откриете близо до вас

Мазнините е добре да бъдат също естествени – зехтин, авкодо, сурови орехи и ядки.  Но с тях по- леко. И никакъв маргарин. Естествено трябва да сте сигурни, че детето ви пие достатъчно вода. 

По – горе виждате, че основните храни, с които дето е добре да се храни са същите, с които трябва да се храни всеки здрав човек. Добрата новина, е че децата и подрастващите могат да приемат повече калории и да ги метаболизират пълноценно. 

Старайте се да замените тази храна с органична и по – здравословна

Но да поговорим за “лакомствата”.

Кола, безалкохолно, чипс, снакс, шоколад, бонбони, кроасани, дюнери, тостери, вафли, солети, брускети и т.н. Това е най -често храната, която е под ръка на детето ни  училище и на улицата. Проблемът обаче е не че вредната храна се продава, а че тя е “лакомство”. Проблемът е, че децата от малки са научени, да изпитват удоволствие от храните по -горе. Когато мама се прибира у дома носи лакомства, когато баба дойде на гости носи лакомства, всички празници са с торта и кола…

АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО !!! Е … Не… не…. 🙂  няма да ви забранявам и да ви се карам тук!

Няма да продължавам всеки сам може да разбере и да даде пример за вредните, или полезни хранителни навици, които се създават у семейството. Включвам тук и по-мазничкото месо – бекона и ръбърцата, и виното и ракийката.

Но… не ме разбирайте погрешно.  Идеята на тази статия е не да накараме родителите педантично да не позволяват да се промъкват вредни хранителни навици. 

А каква тогава?

Идеята е да кажем на висок глас : “Диетата е начина ни на хранене и ние го избираме! Ние определяме от какво и колко се нуждае нашият оргонизъм и организма на детето ни. Ние използваме храната, за да ни даде енергия и сили, а не обратно да ни направи мързеливи и лениви. ”

Тази статия е началото на поредицата от такива на Dietyc, която ще ви даде конкретни идеи: Как да включите сезонни български вкусни храни в диетата си и да останете енергични? Как да се храни не само детето ви , а цялото семейство?  Как това да ви носи удоволствие? Как да се чувствате спокойни и мотивирани да го правите всеки ден? Как здравословната храна ще ви промени начина на живот… И още много. Също ще се постараем да дадем полезни и вкусни здравословни рецепти. Ще се постараем да намерим баланса между движението и храненето.

След като знаете всичко по – горе, вече знаете, че ще се постараем да разработим в последващи статии и точни хранителни диети за деца, защото знаем, че за някои хора така е по-лесно. За други, които обичат да броят калории и грамажи ще направим и с примерни калории и грамажи. На трети пък ще предложим да се разходят с нас на някое от приключенията, които ще организираме… Очаквайте скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.