Блатно кокиче – галантамин и нивалин

Блатно кокиче – галантамин и нивалин

От надземната част на растението блатно кокиче се екстрахира алкалоидът галантамин. Този алкалоид е в основата на българският лечебен препарат нивалин.

Тъй като ние от Dietyc.com държим на българските билки, плодове и зеленчуци и продукти  е важно да уточним, че преди повече от половин век проф. Димитър Пасков организира производството на уникалното лекарство от блатно кокиче. Откривателят на лекарството е българин, и суровината – кокичето, е българска – чисто българско изобретение!

Димитър Пасков
През 1959 година Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче – алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името Нивалин. Откритието на свойствата на блатното кокиче става, когато докторът забелязва подобрение у момиче, болно от детски паралич, което без да иска изпива водата от чашка с кокичета, която родителите и са оставили на масата до леглото

През 1961 г. д-р Димитър Пасков е вече професор. През същата година в Неапол българският фармаколог получава международната награда за наука „Еньо“, смятана за медицински „Оскар“. 

Използва се при лечение на полиомиелит, неврити, радикулити, миопатии, прогресивна мускулна
дистрофия, детска церебрална парализа. Използва се също
за лека и средна форма на деменция и други дегенеративни нервни заболявания. 

Внимание!

Многогодишно луковично растение, високо 65 см. Листата линейни, приосновно разположени, 2 – 6 на брой, широки 5 – 13 mm. Цветовете 3 – 7 на брой разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки (снимка 3). Цветът е съставен от шест еднакви, бели, със зелени върхове, дълги 10 – 15 cm околоцветни листчета. Цъфти април-май. Цветовете излъчват силна приятна миризма.

Растението е отровно!

Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но е под специален режим на ползване съгласно заповед на министъра на околната среда и водите. Включен е в Червена книга на Народна република България – том 1 – с категория „застрашен“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.