Ползи и лечебни свойства на глухарчето

Ползи и лечебни свойства на глухарчето

Помните ли разпространения в детството ни мит, че млечката е отровна? Е ето каква е истината. Да видим всички ползи от глухарчето.

Глухарчето е едно растение, което се среща изключително често в България и е недостатъчно оценена и използвана билка. С високо съдържание на бета-каротин, то е чудесен и здравословен източник витамин А за хората. Една чаша нарязани листа от глухарче съдържат 112% от дневния Ви прием на витамин А и 535% витамин К.

 

Глухарчето, или млечката както го наричат в някои части на България е богато и на витамин С, както и много минерали желязо, калий, калций, цинк, магнезий и фосфор. Съдържа също витамини от комплекс В,натрий и дори някои от витамин D.

По богато от спанакът на протеини жълтото цвете е използвано в продължение на хиляди години като храна и като лекарство за лечение на анемия, скорбут, кожни проблеми, нарушения на кръвта и депресия.

Ние от Dietyc препоръчваме да събирате глухарчетата от планини и ливади, които са далеч от градските паркове, където също се намира в изобилие.

 • Корена на глухарчето е добър диуретик

и затова се използва в народната медицина от билкари при проблеми с черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур. .Някои проучвания сочат, че това се дължи, на способността му да увеличава притока на жлъчен сок.

 • В Китай корена на растението се използва от векове при лечението на някои видове рак.

И в момента се провеждат клинични проучвания, за да се оцени как екстрактът от глухарче може да помогне за лечение на ракови заболявания, включително лимфом и левкемия.

 • Другга полза от глухарчето е, че съдържа много фибри.

 • Чаят от глухарче може да действа като естествен заместител на кафе

Възможно да си купите този тонизиращ чай от аптеката или в някой от местните магазини за здравословни храни, но можете също така да го наберете и от някоя чиста горска поляна.

 • Една от най-интересните ползи от глухарчето – чаят  помага при отслабване.

Според едно скорошно корейско проучване глухарчето може да  действа чрез инхибиране на панкреатичната липаза, ензим, освободен по време на храносмилането и по този начин да спомогне окислението на мазнините..

 • Засилва имунитета.

Проучванията показват също, че чаят от глухарчето засилва имунната функция и отблъсква микробите и гъбичките.

Листата, цвета и корените на глухарчето са годни за консумация през цялата година. Те имат леко горчив вкус, който може да бъде сведен до минимум чрез събирането им през есента или пролетта.

Младите листа са оференти и по-малко горчиви, което прави чудесно допълнение към суровите салати.

Глухарчето обикновено се счита за безопасна билка. Някои хора могат да имат алергични реакции към него..

С участието на цялото семейство

Рецепта за мед от глухарче (домашна рецепта)

Не на последно място е вкусният и здравословния мед от глухарче. Преди два дни ние направихме собствен ЗА и заедно с нашите деца. Същите, които озвучават клипа по – горе за „Ползи и лечебни свойства на глухарчето“. 

Набрахме с децата около 300 цвята от глухарче. Намерихме ги на една поляна близо до язовир „Студена“. Хубаво и чисто място. Иначе ги има навсякъде в този сезон.

Ползите от вкусния мед от глухарчето са много.

 1. Понишава имунитета.
 2. Печиства кръвта.
 3. Действа диуретично и помага при отслабване.
 4. Почиства холестеролните плаки.

Рецептата е проста, но е важно да я следвате сравнително точно:

В нашия случай:

300 цвята от глухарче и един лимон се слагат се да врят в 3 литра вода.  Ври 15 минути, след което се оставя да престои 12 часа. Прецежда с тензух. Прецедената течност се измерва и се добавя същото количесво захар  в пропорция 1:1.  В нашия случай около 2 кг. и 700 гр. захар на 2 700 милилитра течност. Сиропа се вари до сгъстяване. Проверявате гъстотата му върху ръба на чиния.  Накрая добавяте 2 опаковки лимонтузу. Затваряте в буркани.

Хапвайте по 1 лъжица от този мед сутрин на гладно и се възползвайте от здравословните му ползи.

Харесайте страницата ни във Фейсбук

Видове глухарчета

Описани са повече от две хиляди разновидности глухарчета, от които на около 70 вида се отделя специално внимание. Те се различават по географско разпространение и някои външни характеристики. Нека се спрем на най-често срещаните:

 • Обикновеното глухарче  е най-разпространеният вид растение, което е известно на всички от детството, обилно покрива ливадите и поляните на България.
 • Глухарче бяло-тръстиково  – получава името си от тръстиковидни бели цветове, които обграждат централните жълти в средата на кошницата. 
 • Глухарче белезникаво  – има опушени листа, жълто-бели цветове. Видът е често срещан в територията на България, отличава се със своите декоративни качества, непретенциозност в отглеждането.
 • Есенно глухарче   – се отличава с по-малко буйна кошница от съцветия, която се отваря по-близо до есента, и листа, разделени на повече пера. Растението е често срещано в България, на Балканите, в страните от Южна Европа.
 • Плоско глухарче -листно  – по време на цъфтеж изглежда като обикновено глухарче, отличава се с тъмнозелени, обратно ланцетни листа на малки дръжки. Плосколистното глухарче расте в Япония, Китай, Корея и по крайбрежието на Черно море.

Химичен състав и ползи от глухарчето

Пресните зелени листа от глухарче съдържат (на 100 g):

калории45Ккал

 • мазнини:0,7 гр
 • протеини :2,7 гр
 • въглехидрати:9,2 гр
 • вода:85,6 гр
 • пепел:1,8 гр
 • фибри :3,5 гр
витаминиколичество% RDA
Витамин К778,4 mcg648%
Лутеин + Зеаксантин13610 mcg235%
бета каротин5854 mcg117%
Витамин А (ретинол)508 mcg57%
Витамин С (аскорбинова киселина)35 мг39%
Витамин В2 (рибофлавин)0,26 mg20%
Витамин В1 (тиамин)0,19 mg16%
Витамин В6 (пиридоксин)0,25 mg13%
Минерали (в 100 g):количество% RDA
Калций Ca187 мг19%
мед, Cu0,171 mg19%
Желязо, Fe3,1 mg17%
Манган, Mn0,342 mg15%
Калий, К397 mg9%

Химичният анализ на глухарчето разкрива високи нива на β-каротин, който е мощен антиоксидант. β-каротинът предотвратява окисляването и разрушаването на клетките от свободните радикали. В хода на последните биохимични изследвания беше възможно да се идентифицира цикоровата киселина – CRA. Най-висока концентрация на веществото е установена в листата и стъблото на глухарчето   [1] .

Цветята на глухарчето имат високо ниво на полифеноли. Тяхната концентрация варира в зависимост от излагането на слънце. През есенно-зимния период метилстеролите са по-високи в глухарчето, през лятото, когато слънчевият ден е по-дълъг, се регистрира увеличение на естерите на ситостерол и циклоартенол.

Ползи от корените от глухарче и какво съдържат:

 • Въглехидрати.
 • Каротеноиди.
 • Мастна киселина.
 • минерали.
 • Сахара.
 • Холин.
 • пектин.
 • Мукозни вещества.

Инулинът (25–30%) и фруктоолигозахаридите, съдържащи се в корените на глухарчето, имат антимикробно действие срещу патогени на стомашно-чревния тракт. Активните вещества инхибират затлъстяването , развитието на злокачествени тумори и остеопороза . Екстрактът от листа на глухарче се използва като подобрител на вкуса в напитки, при лечение на сърдечни заболявания, кръвоносни съдове и затлъстяване.

Компонентите на глухарчето са нетоксични за човешкото тяло, така че могат да се използват за прилагане на противовъзпалителни, антиоксидантни, антиревматични, хлоретични ефекти.

Освен фитохимикали, съцветията и листата на глухарчето съдържат каротеноиди, тритерпенови алкохоли, витамини С и В2, В6 и Р, минерални соли на желязо, калций, фосфор, манган, мед, бор, никел, титан, молибден и някои други елементи.

Разглеждайки целия списък от свойства, които притежава глухарчето, става ясно колко полезни вещества съдържа това диво растение и колко от тях са биологично активни вещества за човешкото тяло. Хората в древността не са имали научни доказателства за всички ползи от глухарчето, за това колко богато е това растение на биохимични елементи, но чрез собствения си опит и открития хората са разбрали благотворното въздействие на това растение върху тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.