Ползи и лечебни свойства на глухарчето

Ползи и лечебни свойства на глухарчето

Помните ли разпространения в детството ни мит, че млечката е отровна?

Е ето каква е истината. Да видим всички ползи от глухарчето.

Глухарчето е едно растение, което се среща изключително често в България и е недостатъчно оценена и използвана билка. С високо съдържание на бета-каротин, то е чудесен и здравословен източник витамин А за хората. Една чаша нарязани листа от глухарче съдържат 112% от дневния Ви прием на витамин А и 535% витамин К.

Глухарчето, или млечката както го наричат в някои части на България е богато и на витамин С, както и много минерали желязо, калий, калций, цинк, магнезий и фосфор. Съдържа също витамини от комплекс В,натрий и дори някои от витамин D.

По богато от спанакът на протеини жълтото цвете е използвано в продължение на хиляди години като храна и като лекарство за лечение на анемия, скорбут, кожни проблеми, нарушения на кръвта и депресия.

Ние от Dietyc препоръчваме да събирате глухарчетата от планини и ливади, които са далеч от градските паркове, където също се намира в изобилие.

  • Корена на глухарчето е добър диуретик

и затова се използва в народната медицина от билкари при проблеми с черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур. .Някои проучвания сочат, че това се дължи, на способността му да увеличава притока на жлъчен сок.

  • В Китай корена на растението се използва от векове при лечението на някои видове рак.

И в момента се провеждат клинични проучвания, за да се оцени как екстрактът от глухарче може да помогне за лечение на ракови заболявания, включително лимфом и левкемия.

  • Другга полза от глухарчето е, че съдържа много фибри.

  • Чаят от глухарче може да действа като естествен заместител на кафе

Възможно да си купите този тонизиращ чай от аптеката или в някой от местните магазини за здравословни храни, но можете също така да го наберете и от някоя чиста горска поляна.

  • Една от най-интересните ползи от глухарчето – чаят  помага при отслабване.

Според едно скорошно корейско проучване глухарчето може да  действа чрез инхибиране на панкреатичната липаза, ензим, освободен по време на храносмилането и по този начин да спомогне окислението на мазнините..

  • Засилва имунитета.

Проучванията показват също, че чаят от глухарчето засилва имунната функция и отблъсква микробите и гъбичките.

Листата, цвета и корените на глухарчето са годни за консумация през цялата година. Те имат леко горчив вкус, който може да бъде сведен до минимум чрез събирането им през есента или пролетта.

Младите листа са оференти и по-малко горчиви, което прави чудесно допълнение към суровите салати.

Глухарчето обикновено се счита за безопасна билка. Някои хора могат да имат алергични реакции към него..

С участието на цялото семейство

Рецепта за мед от глухарче (домашна рецепта)

Не на последно място е вкусният и здравословния мед от глухарче. Преди два дни ние направихме собствен ЗА и заедно с нашите деца. Същите, които озвучават клипа по – горе за „Ползи и лечебни свойства на глухарчето“. 

Набрахме с децата около 300 цвята от глухарче. Намерихме ги на една поляна близо до язовир „Студена“. Хубаво и чисто място. Иначе ги има навсякъде в този сезон.

Ползите от вкусния мед от глухарчето са много.

  1. Понишава имунитета.
  2. Печиства кръвта.
  3. Действа диуретично и помага при отслабване.
  4. Почиства холестеролните плаки.

Рецептата е проста, но е важно да я следвате сравнително точно:

В нашия случай:

300 цвята от глухарче и един лимон се слагат се да врят в 3 литра вода.  Ври 15 минути, след което се оставя да престои 12 часа. Прецежда с тензух. Прецедената течност се измерва и се добавя същото количесво захар  в пропорция 1:1.  В нашия случай около 2 кг. и 700 гр. захар на 2 700 милилитра течност. Сиропа се вари до сгъстяване. Проверявате гъстотата му върху ръба на чиния.  Накрая добавяте 2 опаковки лимонтузу. Затваряте в буркани.

Хапвайте по 1 лъжица от този мед сутрин на гладно и се възползвайте от здравословните му ползи.

Харесайте страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *