Полезни свойства на цейлонският чай

Полезни свойства на цейлонският чай


Цейлонският чай е един от елитните чайове, отглеждани по планинските склонове на Шри Ланка. За да се създаде този сорт, чаените листа се събират на ръка, внимателно се подбират, изсушават и ферментират. Енергията на слънцето, въздуха и земята, върху които се отглежда този сорт, изпълва чая с уникален вкус и аромат.


Какъв по-добър начин да започнете сутринта си, отколкото с чаша силен, ободряващ чай? Милиони хора по света започват деня си така. Защо черният чай е толкова популярен, че само малко отстъпва на водата? Всички знаят, че след като изпи сутрин чаша силен чай, човек чувства веселие, сънливост изчезва и се появява прилив на енергия.

Цейлонският чай отдавна се смята за най-добрия черен чай. Този чай се отглежда само в планинските райони на остров Шри Ланка.

Цейлонският черен чай е универсален, за разлика от кафето, той няма противопоказания, всеки може да го пие – и деца, и възрастни хора.

Чаеният лист, подобно на много растения, съдържа много полезни за човека вещества, витамини А, В, С, основни микроелементи, флавоноиди, масла и много други. При производството на чай в процеса на обработка не се използват никакви химикали, а всички полезни вещества от чаените листа се запазват почти в първоначалния си вид.

Благодарение на елементите, съдържащи се в чая, той е не само приятна и вкусна напитка, но също така подобрява мозъчната дейност, укрепва сърдечно-съдовата система и има подмладяващ ефект.
Съдържащите се в чая антиоксиданти предпазват човешкото тяло от вируси, инфекции и патогенни бактерии. Чаят помага за блокиране на раковите клетки, премахва канцерогените и тежките метали от тялото.

Черният чай помага в борбата с лошия дъх, който се наблюдава при някои хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, зъбите и пушачите. За това са отговорни полифенолите, които присъстват в големи количества в чаените листа.

Хората, които имат кариес, трябва да пият прясно сварен силен черен чай всеки ден. Високото съдържание на флуор в чаените листа има стягащ ефект върху зъбния емайл, възстановява микрофлората на устната кухина и укрепва венците.

Индийски учени откриха ефекта от редовната консумация на чай върху забавянето на стареенето на тялото. Пресният чай може да предотврати развитието на катаракта и други свързани с възрастта заболявания.

Източник: album.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.