Неподозираните здравословни свойства на канелата

Неподозираните здравословни свойства на канелата


Малко дърво, дълго до петнадесет метра. Расте на островите: Шри Ланка, Ява, Суматра, Индонезия, Мадагаскар, както и в щатите: Бразилия, Индия, Виетнам, Египет.Канелата се нарича изсушена дървесна кора. Често се използва като подправка. Те продават такава канела, нарязана на парчета и след това увита в епруветки, но по-често смачкана или смляна.

Расте 2 години, след това се отрязва в корените. На следващата година вече можете да видите издънките на около дузина нови издънки. Кората се отрязва от тези млади издънки и от своя страна се отрязва тънък слой (половин милиметър) отвътре. Тази тънко нарязана част се използва по-късно за производството на канела.

Използване на готвене

Кората на канелата се използва в готвенето като подправка, използва се и като ароматизираща добавка. Включен е и в някои десерти, шоколадови и алкохолни рецепти.

В близкоизточната кухня се приготвят пикантни агнешки или пилешки ястия с канела. Американците добавят канела, смесена със захар, към зърнени култури и плодове, особено ябълки. Канелата също често се добавя към маринати. Ползи за здравето Приемането само на половин чаена лъжичка канела всеки ден може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и мазнините, което е изключително полезно за хората с диабет. Проучванията показват, че някои от елементите в канелата са в състояние да имитират и заместват инсулина в човешкото тяло.

С помощта на канела можете да постигнете намаляване на нивата на кръвната захар с двадесет процента или повече, което също е доказано при тестове. Също така помага за намаляване на липидите и свободните радикали.

Канелата е добър антиоксидант, а етеричното масло от канела има антибактериални свойства. Това позволява продуктите с канела да издържат по-дълго у дома.

Медицината и ароматерапията също включват използването на канела поради нейните свойства, а именно поради комплексите от летливи и ароматни вещества. Етеричните масла и екстракти от канела се използват широко в лекарствата за борба с обикновената настинка.

Различни сортове канела се използват за потискане на различни заболявания, например: някои сортове канела се използват за борба със заболявания на храносмилателната система.

Канелата се използва в ограничени количества в някои затоплящи мехлеми, а понякога се използва и в парфюмите.

Източник: cybertropix.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.