Киселото зеле е пазителят на вашето здраве

Киселото зеле е пазителят на вашето здраве

Киселото зеле е национално ястие на много страни, включително Русия, Украйна, Беларус, България, Германия, Полша, Чехия и други страни. Това е хранителен продукт, получен от зеле по време на млечнокиселата му ферментация. Киселото зеле се използва широко в салати и гарнитури, то е изключително полезно за здравето, помага за нормализиране на чревната микрофлора и следователно за правилното храносмилане. Оказвайки благоприятен ефект върху чревната микрофлора, киселото зеле помага да осигури на организма биотин.

Млечнокиселите бактерии, винаги присъстващи на повърхността на прясно зеле, ферментират захари от зелевия сок и образуват млечна киселина, която предотвратява развитието на плесени.

Киселото зеле е богато на витамини А, В и С. Солта и млечната киселина имат консервиращ ефект, последният също определя предимно миризмата на кисело зеле, която е близка до миризмата на кисели ябълки.

Диетични свойства на киселото зеле

Киселото зеле дължи изключителните си ползи и диетични свойства на съдържащата се в него млечна киселина. Млечната киселина, подобно на млечнокиселите бактерии, отговорни за ферментацията на зелето, има благоприятен ефект върху храносмилането и е свързана с полезната чревна микрофлора. Още през миналия век руският биолог Иля Мечников разработи теорията за самоотравянето на организма. Същността му е, че в човешкото тяло се води ежедневна борба между полезните бактерии и гнилостните бактерии, които отделят токсини и паразити в нашите черва. Млечнокиселите ензими са в състояние лесно да преодолеят дори такъв враг като Е.

За да генерира енергия, човешкото тяло се нуждае от глюкоза, която се трансформира само под действието на хормона инсулин. Предимството на млечната киселина като източник на енергия е, че размерът на нейната молекула е много по-малък от този на инсулина и следователно тя може по-лесно да премине през клетъчните мембрани.

Ето защо професионалистите винаги са търсили здравословен източник на млечна киселина. Намирането им би могло да бъде много по-лесно, ако знаеха ползите за здравето от киселото зеле като най-добрия източник на млечна киселина.

Резултатът от липсата на млечна киселина в организма може да бъде най-неприятните прояви:

• Лош дъх;
• Неприятна телесна миризма;
• Отслабване на мускулите;
• Обща умора и лошо настроение;
• Лошо състояние на кожата и косата;
• Кървене от венците след измиване на зъбите.

Липсата на млечна киселина в организма води до факта, че паразитните бактерии отделят твърде много токсини, които влизат в кръвта и се разпространяват в тялото ни, запушвайки всяка клетка. Появяват се не само горепосочените симптоми, но и по-сериозни, като варовик на ставите, акне, циреи и т.н.

Ползата от киселото зеле е, че то осигурява на тялото хранителните вещества, необходими за регенерацията на клетките. Хората, които ядат кисело зеле, усещат ползите доста скоро. И тези прояви ще се състоят в лекота на походката, свеж дъх и здрава кожа.

Киселото зеле е чудесен източник на витамин С

По едно време (но това важи и до днес) на кораби, пътуващи на дълги пътувания, особено през зимата, имаше задължително снабдяване с кисело зеле, което спасяваше от скорбут. Има много продукти с високо съдържание на лимонена киселина, но именно в киселото зеле витамин С е в специална форма, която се усвоява от храносмилането, която придобива в процеса на ферментация на зеле – специална ферментация с участието млечнокисели бактерии.

Противопоказания

Киселото зеле е противопоказано при пациенти с язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.