Как да живеем природосъобразно и по-здравословно?

Как да живеем природосъобразно и по-здравословно?

Да бъдем екологични вече не е само евтин рекламен лозунг, който трябваше да ни убеди да разделяме битовите отпадъци. Това също не е начин да впечатлите приятелите си. Да бъдеш екологичен, да използваш предимно екологични продукти и да водиш природосъобразен начин на живот е задължение на всеки човек, който живее в днешния свят, иска да диша чист въздух, да ходи по незамърсена почва и да пие чиста вода. Ако принадлежите към тази група, то със сигурност искате да живеете и по-здравословно, тъй като точно това ние наричаме – здравословен начин на живот, живот в хармония с природата.

В тази статия сме подготвили 10 съвета, с които може да постигнете целта си – здравословно и природосъобразно съществуване, специално за вас. Тези методи ще ви позволят не само да се грижите за планетата, но и ще спестите много пари. Направете ги своя рутина и ще разберете колко лесно е да бъдете екологично чисти днес.

1. Сменете сапуна си

Антимикробните сапунени съставки като триклозан и триклокарбан не премахват микробите и замърсителите по-добре от специфичните сапуни без тези съставки. В допълнение, водата от пяна може не само да замърси околната среда, но и да повлияе негативно на вашето здраве, причинявайки развитие на алергии и мускулни увреждания. Затова в магазина е по-добре да проверите дали тези съставки присъстват в козметиката, която сте избрали. Напоследък изключително популяни са сапуните с изцяло екологични съставки, ето тук може да откриете 100% натурални сапуни.

2. Сменете завесата за душ

За благото на околната среда и вашето здраве, заменете вашата винилова завеса за душ с такава, изработена от плат или бамбукови продукти без ПВЦ. По този начин ще избегнете близо 108 химикали, които винилът излъчва в атмосферата. Допълнителен плюс? Ще се отървете от характерната миризма в банята.

3. Сменете крушките

Енергоспестяващата флуоресцентна лампа CFL е с почти 30 % по-ниска цена на енергия в сравнение с обикновените крушки. Според Американската агенция за опазване на околната среда флуоресцентните лампи използват до 75 процента по-малко енергия и издържа до 10 пъти по-дълго.

4. Замразявайте

Замразяването на месо, зеленчуци и готови ястия е не само чудесен начин за приготвяне на бърза вечеря, но и за грижа за околната среда. Оказва се, че вашият фризер използва много повече енергия, когато е празен, отколкото когато има храна в него.

5. Създавайте естествени почистващи продукти

Вместо да използвате химически почистващи продукти, налични в магазините, създайте ги сами в собствения си дом. Смесете оцета с вода и нанесете като естествен препарат за почистване на предното стъкло или като спрей върху упорити плевели. По този начин ще избегнете замърсяването на околната среда с вредни хербициди.

6. Купете миялна машина

Смятате ли, че миенето на съдове в съдомиялната машина изразходва много повече вода и енергия, отколкото миенето им на ръка? Нищо не може да бъде по -грешно! Съдомиялната машина ще използва до половината енергия и 1/6 по-малко вода, отколкото да я миете на ръка под течаща вода. Така че, ако вашата кухня има място за това незаменимо оборудване, не се колебайте за момент.

7. Спазвайте ограниченията на скоростта

Изненада? Оказва се, че агресивното шофиране, т.е.прекомерната скорост, честото ускорение и спирането, може да увеличи разхода на гориво с до 33%. Така че, ако шофирате в съответствие с Кодекса на магистралата, не само околната среда ще ви благодари, но и портфейлът ви.

8. Спортувайте по-често

Движението е изключително важно за здравословното ни състояние. Ежедневен спорт помага за раздвижването на кръвта ни, прави ни доста по-издръжливи и повишава тонуса ни. Също така редуцира риска от различни заболявания, следствие на заседналия начин на живот, който повечето от нас водят.

9. Хапвайте повече плодове и зелунчици

Не случайно още от деца ни тъпчат с тях, те са изключително полезни за нашето здраве и ни зареждат с огромна порция витамини.

10. Пийте билкови чайове

Не само, когато сте болни! Чайовете от билки помагат изключително много за нашата имунна система, а също така регулират стомашно-чревния тракт, особено полезен е чаят от джинджифил, който успешно лекува много заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.