Избелване на зъбите в домашни условия

Избелване на зъбите в домашни условия

Избелване на зъбите, наред с лечението на кариес, е една от най-популярните стоматологични процедури. Снежнобялата усмивка е знак за красота, здраве и благополучие, следователно, в преследване на това, хората не пестят пари и време.

В арсенала на съвременната стоматология има много продукти за избелване на зъби, които могат да изсветлят емайла с 4-8 тона. Такива възможности предоставя избелването в кабинета, което се извършва със специално стоматологично оборудване. Има и специални продукти за домашна употреба. Избелващи гелове с шини, които не дават толкова зашеметяващи резултати, но също така ви позволяват да се отървете от жълти и кафяви петна по зъбния емайл.

Все пак трябва да се помни, че снежнобели зъби не винаги са показател за здраве. Радикалното избелване в повечето случаи уврежда зъбния емайл и провокира редица проблеми със зъбите. В домашни условия можете да избелите зъбите си с не повече от 1-2 тона. Не е достатъчно за холивудска усмивка, но е доста добре за здрав и привлекателен вид на зъбите.

Кой наистина трябва да избелва зъбите си?

Основната причина за избелването на зъбите е потъмняването или пожълтяването на зъбния емайл. Когато плаката прониква в зъбите толкова дълбоко, че обикновените хигиенни процедури не помагат да се отървете от нея.

Причини за потъмняване на емайла:

 • Пушенето. Никотинът се утаява върху зъбния емайл и прониква дълбоко в него. Зъбите придобиват изключително неестетичен „опушен“ вид. Избелващите пасти за зъби са твърде меки, за да се справят с тютюневия катран и никотина. Домашното избелване ще възстанови естествената белота на зъбите, но те могат отново да потъмнеят под влияние на негативен навик;
 • Прекомерна консумация на сладкиши. Взаимодействието на микроорганизмите, живеещи в устата, с въглехидратите води до биохимични реакции с отделяне на различни вещества. Те са агресивни към зъбите. Емайлът става толкова тънък, че жълт дентин прозира;
 • Пиене на кафе и силен чай. Напитките с оцветители влияят негативно на цвета на зъбния емайл, който след това вече не може да се нарече снежнобял. Цветът на емайла се влияе от червеното вино, силния чай, натуралното и разтворимо кафе. При редовната употреба на тези напитки бързо се появява кафява плака по зъбите;
 • Използване на антибиотик тетрациклин. Ако бъдещата майка е приемала тетрациклин, докато чака дете, зачатъците на зъбите му ще пожълтяват. Същият ефект се получава, когато децата приемат тетрациклин по време на ранно образуване на зъби („тетрациклинови зъби“);
 • Прекомерен прием на флуорни съединения. Проблеми с околната среда, свързани с лошо качество на водата или въздуха, храната, могат да причинят развитие на флуороза поради излишък на флуорид в организма. Това заболяване се характеризира с шапки емайл („пъстри зъби“);
 • Недоразвитие на зъбните тъкани. Хипоплазията се проявява по зъбите като бели или жълти петна. Те са симетрични и имат еднакъв размер. Ако при общуване с човек се забелязват признаци на хипоплазия, засегнатите области на зъбите се пълнят или избелват.

Какво трябва да знаете, преди да предприемете избелване на зъбите си у дома?

Избелването на зъбите е подобно на изрусяването на косата, се отразява на човешкото здраве. Основна задача при избелването е , да се ​​сведе до минимум вредата, нанесена на тялото.

Преди да избелите зъбите си, препоръчително е да се консултирате със зъболекар, за да оцените качеството на зъбния емайл. Трябва да е достатъчно здрав и да има необходимата дебелина. Пожълтяването, образувано върху зъбите, не трябва да прониква дълбоко в емайла. В този случай домашната процедура няма да има ефект.

Зъбното здраве преди домашна козметична процедура се оценява за патологии: пародонтит, пародонтит, алвеоларни процеси, циментови пломби, необичайно поникване на мъдреци.

Оценка на състоянието на пломбите няма да бъде излишна. Ако има празнини между пломбата и зъбната тъкан, през тях ще проникне агресивно вещество и ще предизвика разрушаване на зъба отвътре.

След обработка на емайла и получаване на желания ефект е нежелателно да се пушат и консумират продукти с оцветяващи пигменти. Хигиеничното миене трябва да се извършва с мека четка за зъби, тъй като по-твърдите косми могат да причинят дискомфорт. Избелващата паста за зъби ще помогне за поддържане на постигнатия ефект.

Процедурата за избелване на зъбния емайл се повтаря след 2-4 месеца.

Кой и кога не трябва да си избелва зъбите?

Преди да започнете да избелвате зъбите си у дома или при зъболекаря, трябва да определите причината за промяната в техния нюанс. Потъмняването или пожълтяването на зъбите може да бъде външно и вътрешно, като само външното оцветяване може да бъде коригирано с народни методи. Вътрешните причини за обезцветяване на зъбите могат да бъдат много разнообразни, вариращи от хипоплазия на емайла, през която се виждат по-тъмни тъкани на дентина, до хронично натрупване на месинг, калай, желязо и други вещества.

Освен това има редица противопоказания за избелване на зъби:

 • Бременни жени, хора със системни заболявания не трябва да се избелват в стоматологични кабинети. Като алтернатива можете да използвате някои от продуктите за домашно избелване, които са щадящи зъбния емайл, като например активен въглен;
 • Пародонталните заболявания са противопоказание за избелване, тъй като изсветляващите компоненти могат да влошат състоянието на тъканите, да провокират кървене на венците и редица други патологии;
 • Избелването е противопоказано на пациенти с големи кариозни кухини и нелекувани заболявания на зъбите и венците;
 • Хората, които имат много пломби на изпъкнали места, не се препоръчват да избелват зъбите си, тъй като естетическата стойност на резултата в този случай е минимална – пломбите или не могат да бъдат избелени, или са изсветлени твърде много. След процедурата по избелване ще трябва да ги смените, което може да е трудно, ако има много пломби;
 • Избелването на зъбите е противопоказано за деца под 16 години, тъй като техните твърди зъбни тъкани не са напълно оформени и избелващият агент може да проникне през тях до нервите и да ги увреди;
 • Хората, които носят брекети или наскоро са ги свалили, не трябва да избелват зъбите си. Самите брекети увреждат зъбния емайл, особено в областите на зъбите, към които са прикрепени кичурите. След отстраняването им зъбите не губят чувствителност още няколко седмици, необходимо е да издържат този период до пълно възстановяване.

Начини за избелване у дома

Избелване на зъби с активен въглен – безопасно ли е?

Активният въглен е средство за домашно избелване на зъбите, което минимизира механичните повреди на емайла. Освен това, ако се погълне случайно, активният въглен не вреди на тялото, което не може да се каже за други избелващи продукти.

Въгленът е абразивно вещество, което постепенно разрушава зъбния емайл. Проучване, проведено от британски експерти , показва , че честата употреба на продукти с въглен води до преждевременно износване на емайла. Поради това чувствителността на зъбите се повишава и те придобиват жълтеникав оттенък.

Избелване на зъби с лимон – безопасно ли е?

Терапевтичните процедури за зъби с лимон са химически методи за избелване на емайла. Те са по-малко травматични от абразивното избелване със сода или активен въглен.

Лимонената киселина само имитира белотата на зъбите. Киселината измества течността от зъбите, в резултат на това зъбите стават по-леки, но самата плака не отива никъде. Освен това лимонът прави емайла на зъбите крехък. В резултат на това зъбите ще започнат да потъмняват по-силно.

Домашно избелване на емайл със сода – безопасно ли е?

Содата за хляб често се използва в домашното избелване на зъбите като абразив за премахване на меката плака от повърхността на емайла. За да направите това, содата се разрежда с вода до хомогенна каша, нанася се върху четка и изчеткани зъби. Или оставете терапевтичния състав върху зъбите за няколко минути, след което те се отмиват с топла вода.

Содата няма никаква химическа реакция, тя е безсмислена. И като знаете, че содата е силна алкална основа, рискувате да получите алкално изгаряне на устната лигавица.

Водороден пероксид – безопасен ли е?

Водородният пероксид е популярно средство за избелване на зъби и се използва не само у дома, но също така е част от избелващите гелове, които зъболекарите използват за професионално изсветляване на емайла с няколко тона. Естествено, концентрацията във всички тези средства е различна. За радикално изсветляване зъболекарите използват 30% водороден прекис. В същото време след всяка такава процедура зъболекарят трябва да реминерализира зъбите с терапевтичен състав, за да предотврати отмиването на хидроксиапатитите от емайла.

У дома не можете да използвате чист водороден прекис (не като част от специален избелващ агент, закупен в аптека). Рискувате да изтъните емайла, което ще доведе до силна болка във всички зъби и особена болкова чувствителност към студено/горещо

Паста за зъби за домашно избелване на зъбите

Избелващите пасти за зъби най-често се правят на базата на водороден прекис, органични киселини и компоненти, които омекотяват негативния им ефект върху емайла. Има и друга група продукти, чиято ефективност се основава на абразивния ефект на дикалциевия фосфат и силициевия оксид.

В първия случай емайлът изсветлява поради химически киселини и кислородни радикали, които избелват пигментите. В резултат на това плаката се разтваря и веществата, които придадоха на емайла жълто-кафяв оттенък, стават безцветни, усмивката придобива желаната белота.

Абразивните пасти за зъби допринасят за механичното отстраняване на плаката, което в повечето случаи също води до очакваните резултати. Въпреки това, когато се използват средствата от тази група, има голяма вероятност от развитие на хиперестезия – свръхчувствителност на зъбите.

За най-безопасния вариант се считат пасти на базата на папаин, които нежно премахват плаката и предотвратяват образуването на нови отлагания, без да изтъняват емайла. Но такива пасти не осигуряват незабавно избистряне, тъй като продукти с по-агресивни химически компоненти в състава.

Избелване на зъби с масло от чаено дърво

Висококачествено избелване може да се извърши само с натурално етерично масло със 100% концентрация. Първо, обикновеното почистване на зъбите се извършва с четка и паста. След това 2-3 капки етерично масло се нанасят върху четката, разпределени по повърхността на зъбния емайл. Изтръпването на бузата или част от езика е страничен ефект от процедурата, след което устната кухина се изплаква обилно.

Почистването на емайла с масло от чаено дърво ще премахне не само плаката, но и зъбния камък от него.

Модерни продукти за домашно избелване на зъби

Избелване и укрепване на зъбите с вода за уста

Избелващите води за уста са меки продукти, коитоне увреждат зъбния емайл, но помагат за възстановяване на минералния му състав.

Те могат да съдържат агресивни химикали, като активен кислород, който премахва плаката, изсветлява зъбите и предотвратява образуването на зъбен камък. За пациенти с чувствителни зъби и изтънен зъбен емайл има вода за уста на базата на растителни екстракти от канела, чаено дърво, карамфил, мента. Те не само предотвратяват потъмняването на повърхността на зъбите, но имат и антибактериални свойства, предотвратяват кариес и заболявания на венците.

Необходимо е да издържите изплакването в устата от една до три минути, обемът за еднократна употреба е две супени лъжици. Препоръчва се за ежедневна употреба в продължение на един месец.

Домашна употреба на избелващи гелове

Домашните избелващи гелове се използват заедно със специални шини за увеличаване на контактната площ на активните съставки с емайла и увеличаване на степента на избелване. Защитните предпазители за уста са изработени от гъвкава пластмаса или силикон и се носят на горна или долна челюст, в зависимост от това кои зъби трябва да бъдат избелени.

Средствата от различни производители се различават по състав. Геловете за интензивно избелване на зъбния емайл съдържат водороден прекис, капачките с този състав могат да се носят не повече от половин час, процедурата се повтаря два пъти на ден за двуседмичен курс на лечение.

Нежните гелове съдържат урея или карбамиден пероксид в малка концентрация, те могат да се носят без да се отстраняват в продължение на няколко часа. Ето защо е по-добре да използвате тези гелове за нощно избелване у дома. Освен това носенето на предпазител за уста на работа или на обществени места може да причини неудобства.

Готовите предпазители за уста могат да бъдат закупени в аптеката. Въпреки това, те може да не са достатъчно ефективни, тъй като структурата на челюстта и чувствителността на зъбите са различни за всички хора. За да подсилите избелващия ефект, можете да се свържете с вашия зъболекар, който ще изработи индивидуален предпазител за уста и ще ви помогне да изберете оптималната концентрация на активните съставки в избелващия гел.

Ленти за избелване на зъби

Този модерен инструмент ще ви позволи да постигнете видим козметичен ефект за кратко време. Специални ленти с нанесен върху тях изсветляващ състав могат да бъдат закупени в аптечната мрежа или в онлайн магазина. Потребителите с чувствителни зъби могат да закупят по-нежна опция за избелване на зъбите.

Използването на лентите е много просто – трябва да ги нанасяте ежедневно върху зъбите си и да ги оставяте там поне половин час. След месец емайлът ще изсветлее с около 2-3 тона. Ефектът от снежнобяла усмивка ще продължи няколко месеца, след което зъбният емайл ще потъмнее отново. Страничен ефект от процедурата е временно повишаване на чувствителността на зъбите.

Избелващите ленти са продукти от висок клас, те са в различна ценова категория и са по-удобни за използване в сравнение с геловете и тавите. Лентите са здраво прикрепени към зъбите, което ви позволява да говорите по време на процедурата.

Недостатъкът на всякакви избелващи ленти е, че няма да работи за изсветляване на междузъбните пространства по този начин.

Избелващ молив

Тази преносима версия на избелващия гел се нанася със специален апликатор. След определено време съставът се отстранява от емайла. На потребителите се предлагат модели стик, чието активно вещество се отстранява със слюнката, без да се налагат специални манипулации.

Концентрацията на избелващ агент е незначителна в сравнение с гела, който идва с тавите. Ето защо моливът се използва за поддържане на белотата на зъбите в „маршируващи“ условия, за премахване на петна от чай, кафе и тютюнева плака.

Предотвратяване на пожълтяване на зъбния емайл

За да се предотврати пожълтяването на зъбния емайл, е необходимо да се придържате към правилата за хигиена на устната кухина и да избягвате да ядете храни с оцветяващи съединения.

В допълнение към ярко оцветената захарна сода, твърди бонбони и шоколади, храните, които причиняват увреждане на емайла, включват:

 • Прясно изцедени и консервирани плодови сокове – нар, портокал и др. В допълнение към оцветяващите съединения (феноли), които се намират в червените плодове и плодове, те имат киселинно-образуващи свойства, което засилва процеса на оцветяване на емайла;
 • Виното и не само червеното, но и бялото вино е потенциално опасно. Червеното съдържа феноли и танин, бялото насърчава образуването на киселини и съдържа танини, които придават на зъбния емайл жълт оттенък;
 • Чай, кафе – при постоянна употреба провокират пожълтяване на зъбния емайл не по-малко от цигарите. Това е особено вярно за любителите на силно сварения черен чай и любителите на кафето, които консумират 3-4 чаши от напитката на ден;
 • Подправки, сосове и подправки – къри, балсамов оцет, кетчуп могат да причинят пожълтяване на зъбите, ако се консумират в големи количества ежедневно;
 • Плодове и зеленчуци с ярки цветове – боровинки, къпини, цвекло, малини, череши. С всички предимства на тези продукти, техните оцветяващи свойства не могат да бъдат отречени. Това не означава, че трябва напълно да ги изключите от диетата, просто трябва да вземете някои предпазни мерки.

Противно на общоприетото схващане, че вредата от продуктите, които провокират оцветяване на емайла, може да бъде неутрализирана, ако веднага си миете зъбите след консумацията им, това не е така. 

Факт е, че емайлът под въздействието на киселини веднага след хранене става уязвим. Ако си миете зъбите непосредствено след ядене на сладки или ярко оцветени плодове, можете механично да повредите емайла, което само повишава чувствителността му и допринася за образуването на петна.

По-добре е да напълните устата си с чиста вода и да я задържите там за няколко минути. Също така е полезно да задържите слюнката в устата, преди да я погълнете. Слюнката съдържа естествени съставки, които предпазват емайла от увреждане. Тези свойства на слюнката се използват за насърчаване на дъвченето на дъвки – процесът на дъвчене допринася за повишено слюноотделяне. Но дъвката не е най-добрият вариант за ежедневна употреба, тъй като може да съдържа вредни съставки, аспартам и други подсладители.

Има и продукти, които допринасят за образуването на защитен филм, който прави емайла временно устойчив на въздействието на оцветяващи и киселинно-образуващи вещества. Такива храни (като броколи, приготвени на пара) се препоръчва да се включват по-често в диетата, като се консумират преди ядене на потенциално опасна за зъбите храна.

Тютюнопушенето е една от най-честите причини за пожълтяване на зъбите, пациентите на стоматологични клиники редовно избелват зъбите си от т. нар. „плака на пушача“. В резултат на постоянното влияние на цигарения дим върху зъбите се появяват жълто-кафяви петна. Необходимо е да се ограничи този лош навик или напълно да се изостави, за да се избегне пожълтяване на емайла.

Веднага след избелването се препоръчва да се избягва използването на оцветяващи храни и напитки, тютюнопушенето. Това е особено вярно за процедурите за лазерно или киселинно избелване при зъболекаря – по това време зъбният емайл става особено уязвим от пигменти.

За да се предотврати пожълтяването на зъбите след избелване и да се запази ефектът му за дълго време, се препоръчва да се пият напитки, които могат да причинят пигментация чрез сламка. Това важи за червени и други ярко оцветени плодови сокове, газирани напитки, коктейли, чай и кафе – пият се и охладени през сламка.

Колко дълго трае резултатът от избелването?

След курс на избелване на зъбите у дома резултатът може да продължи от няколко месеца до една година, разбира се, при някои промени в обичайната диета. След това емайлът постепенно губи своята белота, става жълт или кафяв и курсът трябва да се повтори.

Професионалното избелване запазва зъбите бели от шест месеца до три години, ако спазвате всички предпазни мерки в първите дни след процедурата. Но избелването на зъбите в стоматологичния кабинет с помощта на абразивна технология AirFlow или киселинни химикали има повече противопоказания. Друг съществен недостатък на подобни процедури е, че зъбите могат да станат свръхчувствителни за няколко седмици, което прави яденето на топли, кисели и сладки храни, пиенето на чай и дори дишането в студено време става непоносимо от болка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.