Инхалации и грагара с лайка. Да се справим с леката настинка у дома

Инхалации и грагара с лайка. Да се справим с леката настинка у дома

По време и след пандемията от COVID 19 и сезонни настинки и грипове, много българи започнаха да се обръщат към традиционни, но и изпитани и научно доказани природни лечения. В предишната статия ви запознахме с чая от лайка и неговите лечебни свойства. Но освен като чай, лайката може да се използва за инхалаци и гаргара, а много често комбинацията помага по бързо за намаляване на възпалението.

Гаргара с лайка

Да си направите гаргара е традиционен, приложим в домашни условия, природосъборазен метод при зачервени сливици и гърло. Доста често (особено при деца), когато времето се променя, или по някаква причина имунните сили на организма са понижени гърлото е първата „бариера“ за вируси и бактерии, а възпалението му е защитната реакция на организма срещу тях. За да се предпазим от усрожнения, като ангина и по – тежки заболявания на горните дихателни пътища и да се тръшнем на легло, още при първите симптоми можете да направите гаргара с лайка.

Залейте 1 супена лъжица сушен цвтят от лайка с около 250 милилитра вряла вода и запарете за 5 – 10 минути.

Защо лайката действа противовъзпалитлно може да се запознаете на :

Ако пък имате секрети (което често се случва) на помощ идват инхалациите с лайка – студени, или най – често топли, те действат противовъзпалително и съдействат за успокояването на лигавицата, както и на горните дихателни пътища. Вследствие на това дишането се подобрява, секритите намаляват и понижава болката.

Лечебна инхалация с лайка

Как се прави инхалация с лака?

В един литър вряща вода се добавят цвят лайка, сода и морска сол. Може да добавите и листа от мента (етеричните масла от нея също дейсват успокояващо). Оставете запарката 10 минути да ври, а след това да почине още 15 минути под капака. Разбъркайте отново . След това отворете и вдишвайте от парите като покриете глават си с кърпа. Вдишвайте от парата около 10-15 минути, като не трябва да идпитвате дискомфорт, а процедурата трябва да ви бъде приятна.

Инхалацията помага като част от част от лечението в начална фаза на ларингит, респираторни заболявания и бронхит. Вдишването на запарката от лайка спомага да се затоплят дихателните пътища. помага да се стоплят горните дихателни пътища, което спомага за отделянето на секрета от носа, бронхите и белия дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.