Булимия. Как да разпознаем симптомите?

Булимия. Как да разпознаем симптомите?

Булимията е сериозно психично заболяване. То може да засегне всички възрасти, но като че ли се среща най-често при жените. Изразява се в консумирането на големи количества храна, които болните се опитват да компенсират. Начините за това са няколко – повръщане, приемане на диуретици или други медикаменти, глад или прекалено голямо физическо натоварване.

Този нездравословен цикъл се повтаря непрекъснато, като никога не води до удовлетворение. С времето булимията се задълбочава, а здравето се влошава чувствително. Най-добрият вариант за всеки засегнат е бързото и трайно лечение с последващо успешно възстановяване.

Но не бъркайте преяждането от време на време с булимия. Повечето хора са склонни да го правят през различни периоди. Това се случва много често по време или след строга диета. Това е и една от причините, силно ограничаващите хранителни режими да се препоръчват от диетолозите.

Интересното е, че при булимия хората консумират храна, която преди са избягвали и тя дори не им харесва особено. Те поставят акцент не на качеството на храната, а на нейното количество. По време на цялото това „пиршество“ те се чувстват откъснати и изцяло неконтролируеми. И да искат, просто не могат да спрат.

От dietyc.com ще ви запознаем със симптомите на булимията:

1. Редовна злоупотреба с храна, последвана от прочистване

Циклите на преяждане и прочистване могат да доминират до такава степен в ежедневието, че засегнатият да не може да изпълнява нормално своите задължения. Те му пречат и на взаимоотношенията с околните, карайки го да се затваря в себе си.

2. Проблеми със зъбите, дължащи се на честото повръщане

Проблемите, свързани с булимията, засягат не само храносмилателната система, но и зъбите. Възможно е да се появят възпаления на венците, разрушаване на зъбите и инфекции на гърлото, причинени от опитите за повръщане.

3. Необяснима умора, подуване, коремни болки и общо влошаване на здравето

При булимията започва да страда целия организъм. Злоупотребата с медикаменти допълнително утежнява състоянието. Различните диуретици и лаксативи могат да навредят на сърцето и храносмилателната система, когато се прекалява с тях.

4. Промяна в отношението към храната

Засегнатите от булимия се държат потайно с всичко, свързано с храненето си. Те обикновено крият болестта си от околните и отказват да търсят помощ. Както при всяко хранително разстройство и тук наблюдаваме резки промени в настроенията, раздразнителност, чувство на вина, срам, тревожност.

5. Педантичност към теглото и всички дейности, свързани с храненето

Булимиците са истински педанти по отношение на пазаруването и приготвянето на храната. Те следят стриктно всеки грам от теглото си. Вместо да се ограничават при наддаване обаче, те увеличават прочистването.

Хората, които страдат от булимия, обикновено са с ниско самочувствие. Те се опитват да поддържат нормално тегло на всяка цена, за да не се издадат за проблемите си с храната. Затова и понякога може дълго време да не забележите, че ваш близък  има хранително разстройство.

Важно е да отбележим, че хранителните разстройства не са свързани със самата храна. Зад тях стоят много дълбоки лични проблеми. За да бъде ефективно лечението, трябва да се разкрият основните мотиви. Вероятно става въпрос за комплекси, лични разочарования, проблеми в романтичните връзки. Причините могат да бъдат много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.