AHCC® екстракт от гъби. Ползи

AHCC® екстракт от гъби. Ползи

Гъбите могат да бъдат нещо повече от вкусна съставка в ястията. Те съдържат молекули и съединения, които могат да бъдат полезни за здравето по различни начини.

Едно такова съединение е екстракт от гъби, наречен AHCC. Изследванията показват, че екстрактът от гъби AHCC може да засили имунитета, да подобри функцията на черния дроб, механизмите за борба с хроничните заболявания и реакцията на тялото на стрес.

Какво представлява AHCC екстракт от гъби?

AHCC Mushroom Extract   е стандартизиран екстракт от култури от базидиомицети (Lentinula edodes) или гъби шийтаке. Съкращението AHCC означава „активно корелирано хексозно съединение“. 

В азиатските култури гъбата шийтаке се използва като лекарство и храна от хиляди години. Наричали го „еликсир на живота“, защото се смятало, че може да увеличи продължителността на живота. Шийтаке е лекарство от хиляди години, но това означава ли, че AHCC не се нуждае от специално признание?

Как се прави AHCC?

Гъби като гъбите шийтаке имат подобни на корени структури, наречени мицел. Мицелът служи като „котва“, която държи гъбата на място в почвата. Той също така изпълнява важната задача да доставя хранителни вещества като минерали и вода на гъбата.

AHCC се получава чрез култивиране на мицела на гъбата шийтаке и извличане на активни съставки като алфа и  бета глюкани , аминокиселини и минерали.

Научните доказателства показват, че AHCC има редица невероятни ползи за здравето. Освен всичко друго, той може да  укрепи имунната система , да подобри реакцията на организма към стрес, да има благоприятен ефект върху здравето на черния дроб и да помогне в борбата с хроничните заболявания.

AHCC и подкрепа на имунната система

AHCC може значително да засили имунното здраве.

В едно проучване добавките AHCC са използвани за подпомагане на имунната система при елиминиране на инфекции с човешки папиломен вирус (HPV) при жени. Експериментът включва 50 жени на възраст над 30 години, които имат потвърдена диагноза персистираща HPV инфекция, продължила повече от две години.

HPV атакува имунната система, като значително я отслабва в борбата с вируса. Колкото по-дълго вирусната инфекция остава в тялото, толкова по-голям е шансът за развитие на рак на шийката на матката.

Субектите приемали добавката всеки ден на празен стомах в продължение на шест месеца. Учените установяват, че 64% от участниците в експерименталната група са HPV-отрицателни след шест месеца прием на добавки, докато само 10% от участниците в плацебо групата са HPV-отрицателни.

AHCC може да подобри имунния отговор към редица вирусни инфекции, не само HPV.

По този начин проучванията върху животни показват, че AHCC може да подобри имунния отговор срещу грип чрез увеличаване на елиминирането на вируса от тялото.

AHCC може също да помогне за повишаване на имунитета поради своите антибактериални свойства. В едно проучване в епруветка (in vitro) AHCC е използван срещу бактерии Pseudomonas aeruginsosa, които често се срещат при нозокомиални (нозокомиални) инфекции.

При имунокомпрометирани хора инфекцията с P. aeruginosa обикновено е лека, но при имунокомпрометирани хора инфекцията може да бъде тежка.

По време на изследването AHCC е инжектиран в клетки, заразени с бактерията P. aeruginosa. Резултатите показват, че AHCC забавя скоростта на растеж на бактериите и намалява тяхната подвижност. Установено е също, че AHCC намалява количеството освободен екзотоксин А.

Учените твърдят, че AHCC подпомага поддържането на имунитета чрез активиране и увеличаване на броя на NK и Т клетките.

AHCC и управление на стреса

AHCC може да помогне за подобряване на реакцията на стрес при здрави индивиди. Едно двойно-сляпо, плацебо-контролирано кръстосано проучване включва 17 здрави мъже и жени.

Участниците бяха разделени на две групи и една от тях беше помолена да приема AHCC в продължение на седем дни. След това субектите не са приемали никакви лекарства в продължение на 14 дни. След това участниците бяха помолени да приемат плацебо в продължение на пет дни. Другата група следва същия дизайн на проучването, но в обратен ред.

Всички субекти бяха подложени на тест, който предполагаше повишен психически стрес. Групата, приемаща AHCC по време на психически стрес, има повишена активност на симпатиковата нервна система.

Симпатиковата нервна система е част от реакцията на тялото на борба или бягство. Помага за ускоряване на дишането и сърдечната честота, за да доставя повече кислород на тялото ви. Това проучване показа, че AHCC може да помогне за подобряване на реакцията на тялото към психически стрес.

Друго проучване изследва свойствата на AHCC при дългосрочен стрес. Активирането на симпатиковата нервна система в отговор на краткотраен физически или психически стрес може да подкрепи тялото, но дългосрочният стрес е различна история. Научните доказателства показват, че дългосрочният стрес е изпълнен с последствия като високо кръвно налягане, диабет, ниско ниво на възпаление и депресия. Хроничният стрес може дори да причини смърт на мозъчните клетки, често причинявайки тяхното препрограмиране.

AHCC може да намали ефектите от дългосрочен стрес.

Друг експеримент включва седем души със симптоми на лека депресия и продължителен стрес. Учените установили, че при приема на AHCC субектите се възстановяват от умората много по-бързо и качеството на съня им се подобрява значително. Ефективността на естествените клетки убийци (NK) също е наблюдавана.

NK клетките са част от имунната система, която помага да се убият заразените с вируси клетки. Намаляването на броя или функцията на NK клетките може да изостри инфекциите.

AHCC и чернодробна функция

Черният дроб е най-големият интегрален човешки орган. Той изпълнява много различни функции, включително метаболизъм на лекарства, производство на жлъчка и синтез на албумин.

Правилно функциониращият черен дроб е от съществено значение за пълноценен живот и здраве. Около 2 милиона души в света умират от заболявания като хепатит, цироза или чернодробна фиброза. AHCC може да помогне за поддържане на чернодробната функция.

Едно рандомизирано, плацебо-контролирано проучване включва хора, които са имали леко повишаване на чернодробните ензими поради прием на алкохол. Повишените нива на тези ензими са признак за възможно увреждане или възпаление на чернодробните клетки. Експериментът е проведен в продължение на 12 седмици, за да се види дали AHCC ще подобри чернодробната функция.

След 12 седмици е имало значително понижение на ензима аланин аминотрансфераза (ALT) в сравнение с плацебо. Експерименталната група също има значително намаляване на възпалителните цитокини (клетъчни посредници) в сравнение с групата на плацебо.

В едно проучване изследователите са проследили 44 пациенти с рак на черния дроб, които са получавали поддържаща терапия за рак. Установено е, че тези, които са приемали AHCC, са имали значителни подобрения в психичното здраве, общото благосъстояние и ефективността в ежедневието.

Проучванията при животни също показват, че AHCC може да помогне за намаляване на уголемяването на черния дроб, да улесни дегенерацията на чернодробните клетки и да увеличи способността на органа да метаболизира лекарства.

AHCC и управление на хронични заболявания

Тялото има естествен механизъм за борба с хроничните заболявания под формата на NK клетки. Те помагат да се убият болестотворните клетки, като спират растежа и разпространението на инвазивни клетки и предотвратяват пътуването на туморните клетки до други части на тялото.

Според научни доказателства AHCC може да има мощни ползи за здравето чрез способността си да увеличава броя и ефективността на NK клетките.

Проучванията върху животни предполагат, че потенциалните свойства на AHCC за борба с болестите може да се дължат на намаляването на увреждането на клетките от свободните радикали. Увреждането на свободните радикали (оксидативен стрес) може да доведе до преждевременно стареене и клетъчна смърт и да насърчи образуването на тумори.

В едно проучване върху животни беше установено, че AHCC може значително да намали броя на аденомите или полипите в червата чрез намаляване на щетите, причинени от оксидативен стрес. Намаляването на оксидативния стрес може да действа като механизъм против стареене, като помага за подобряване на клетъчната функция.

Вместо заключение от Dietyc.com

Гъбата шийтаке се използва като медицина от векове за насърчаване на здравето и дълголетието. Това е възможно благодарение на неговите уникални свойства, а именно съединението AHCC.

AHCC  има широк спектър от ползи за здравето. Освен всичко друго, той може да засили имунната система, да подобри реакцията на организма към стрес, да има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб и да помогне в борбата с хроничните заболявания.

AHCC може да бъде чудесно допълнение към всеки имуностимулиращ режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.