Заглавие: Какво да правим при навехната китка: Първи стъпки преди посещение на лекаря

Заглавие: Какво да правим при навехната китка: Първи стъпки преди посещение на лекаря

Възможно е всеки да се сблъска с болки или навехната китка няпокое време в живота си. Това е обичайна травма, която може да се случи при извършване на спорт, при падане или при други ежедневни дейности. В случай на навехната китка, ранната интервенция и правилното поведение могат да помогнат за улесняване на болката и бързото възстановяване. Преди да посетите лекар, следвайте следните конкретни насоки и препоръки:

 1. Почивка и ограничаване на натоварването: Незабавно спрете дейността, която е предизвикала навяхването на китката. Приложете принципа R.I.C.E. (покой, лед, компресия, повдигане) за контрол на отока и болката. Поставете ледена кърпа или лед в полиетиленов плик върху засегнатата област за 15-20 минути на всеки два часа. Компреса и повдигането на крайника също могат да помогнат в намаляването на отока и болката.
 2. Използвайте подпорна превръзка (шина): За да стабилизирате китката и да й предоставите подкрепа, можете да използвате подпорна превръзка или гумена бинтова лента. Това може да помогне за ограничаване на движението в засегнатата област и за предотвратяване на допълнителни наранявания.
 3. Прилагане на топлинна терапия след 48 часа: След първите 48 часа от нараняването, можете да започнете да използвате топлинна терапия, като например топла вана или топла кърпа, за да подпомогнете релаксацията на мускулите и повишите кръвообращението в областта.
 4. Упражнения за мобилност и укрепване:

Когато болката и отокът започнат да намаляват, можете да започнете леки упражнения за подобряване на мобилността и укрепване на китката. Някои от примерите включват:

 • Кръгови движения: Нежно въртете китката наляво и надясно в кръгови движения. Започнете с по-малки движения и постепенно увеличавайте обхвата. Извършвайте това упражнение няколко пъти на ден.
 • Флексии и екстензии: Докато държите ръката си на стабилна повърхност, например на маса, плавно извивайте и изправяйте китката. Повторете това движение около 10 пъти на сесия, няколко пъти на ден.
 • Грапиране на обект: Вземете мека топка или гъба и я стиснете с китката и пръстите си. Дръжте стискането за няколко секунди и след това отпуснете. Повторете упражнението 10-15 пъти на сесия, няколко пъти на ден.
 1. Поддържане на подходяща позиция и избягване на натоварване: Опитайте се да поддържате правилна позиция на китката, особено при изпълнение на ежедневни задачи. Избягвайте натоварване, което би могло да усили болката или да предизвика допълнителни наранявания.

Въпреки че горните насоки могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подпомагане на възстановяването, винаги е препоръчително да потърсите медицинска помощ от лекар или специалист в областта на ортопедията. Специалистът ще бъде в състояние да извърши детайлен преглед, да даде точна диагноза и да предостави индивидуализирани препоръки за лечение и физиотерапия, ако е необходимо.

Когато имате навехната китка, има някои неща, които е важно да не пренебрегвате.

Включването на следните препоръки може да помогне за предотвратяване на по-големи наранявания и за по-бързо възстановяване:

 1. Не игнорирайте болката и отока: Болката и отокът са симптоми на нараняване и трябва да се вземат сериозно. Не пренебрегвайте силната болка или продължителния оток и потърсете медицинска помощ, особено ако симптомите се влошават или не се подобряват в рамките на няколко дни.
 2. Не извършвайте прекомерни усилия: Избягвайте дейности, които може да затруднят възстановяването на китката и да предизвикат допълнителни наранявания. Не натоварвайте прекомерно засегнатата област и не правете рязки или сила действия, които биха могли да увредят китката още повече.
 3. Не отлагайте посещението при лекар: В случай на сериозна болка, значителен оток или ограничение на движението, не отлагайте посещението при лекар. Специалистът ще може да даде точна диагноза и да предостави необходимото лечение или препоръки за възстановяване.
 4. Не прилагайте топлинна терапия преди 48 часа: В началните етапи след нараняването, избягвайте използването на топлинна терапия, тъй като това може да увеличи отока и възпалението. Топлинната терапия е подходяща след 48 часа от нараняването, когато възпалението е намаляло.
 5. Не пренебрегвайте инструкциите на лекаря: След като посетите лекар, е важно да следвате инструкциите и препоръките, които ви се дадат. Не пренебрегвайте преписаните лекарства, физиотерапевтични упраж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.