Жени: Как контролирането на кръвната захар е от полза за вашето сърце

Жени: Как контролирането на кръвната захар е от полза за вашето сърце

Контролирането на кръвната захар е едно от най-добрите неща за здравето на сърцето на жените, заедно с поддържането на здравословно кръвно налягане и нива на холестерол.

При много пациенти с диабет, които нямат симптоми, диабетът, особено когато е лошо контролиран, вече уврежда кръвоносните им съдове и води до втвърдяване на артериите, предшественик на сърдечно заболяване. Хората може дори да не осъзнават, че имат диабет, докато болестта не прогресира до точката, в която получават сърдечен удар.

Ето защо е важно да сте наясно с стойностите на кръвната си захар, както и да наблюдавате общото си тегло и телесните мазнини.

Въпроси и отговори: Защо лекарят измерва талията ми?

Коремната обиколка е един от най-силните определящи фактори за риска от диабет тип 2. Лекарите го наричат ​​централно затлъстяване (известно още като коремна, или висцерална мазнина) и показва опасно ниво на мазнини около централните органи.

Човек може да не е с наднормено тегло навсякъде, но ако имате допълнително тегло около средата, като бирено коремче или коремче, вие сте изложени на повишен риск от диабет. Ето защо освен индекса на телесната маса (ИТМ), лекарите препоръчват на пациентите да проверяват и обиколката на талията.

Ако кръвната Ви захар е висока

Отслабването е най-добрият начин да контролирате високата кръвна захар. Храната е енергия, така че ако калориите, които консумирате, не се изгарят, мазнините се натрупват по тялото ви, особено в областта на корема, което може да причини диабет. Две ефективни тактики за загуба на излишни килограми и предотвратяване на диабет:

  • Ограничете приема на въглехидрати и захар.
  • Правене на аеробни упражнения с изпомпване на сърцето и тежко дишане.

Ако тепърва започвате с промени в диетата и упражнения, работете с Вашия лекар, за да изготвите комбиниран план, който е най-подходящ за вашите нужди. Не забравяйте да наблюдавате нивата на кръвната си захар, както е препоръчано.

Лечението може да постави под контрол диабет тип 2 (или с начало в зряла възраст), преди да имате нужда от инсулин, ако се комбинира със загуба на тегло и промени в начина на живот. Това е особено вярно при тези, чиито нива на глюкоза са в умерени граници. Нивата на глюкоза, които са над нормата, могат да се считат за сигнал за събуждане.

Жени с диабет: риск от сърдечни заболявания

Всеки с диабет тип 1 или тип 2 е изправен пред повишен риск от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми, но жените, които са под 60 години – група, за която често се смята, че има по-малък риск от сърдечни проблеми – всъщност имат до четири пъти по-  висок  риск риск от сърдечни заболявания, когато имат диабет тип 2, показва скорошно изследване на Джон Хопкинс.

Поради тази причина жените с високи нива на кръвната захар трябва да приемат състоянието особено сериозно. Възрастните с лошо контролиран диабет никога не са твърде млади, за да получат инфаркт или инсулт, казват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.