Зеленолистни зеленчуци и отслабване

Зеленолистни зеленчуци и отслабване

Повечето българи преяждат, но не получават достатъчно хранителни вещества. Възможно е един от факторите, допринасящи за епидемията от затлъстяване, да е действителната липса на различни фитохимикали. Част от тях организмът ни използва за насърчаване на здравето. Нашите тела имат вътрешен механизъм, който усеща липсата на критични хранителни вещества. Ние, хората, трябва да им доставим чрез растителни храни, според дизайна на нашето тяло. В миналото „превключването“ на този механизъм просто е принуждавал хората да събират повече храна. Което основно означава просто ядене на повече растителни храни. В днешно време този сигнал води само до това, че бързо отиваме до хладилника, килера или заведението за бързо хранене.

Ново проучване от Швеция подчертава, че ефективната загуба на тегло може да се постигне просто чрез увеличаване на количеството зеленолистни зеленчуци в диетата. Зеленолистните зеленчуци съдържат съединения, наречени тилакоиди, които задействат сигнали за ситост при хората. Тези сигнали помагат на хората да регулират приема на храна. Да предотвратяват наддаването на тегло и да насърчават загубата на тегло.

Главна информация

Клиничните изпитвания при хора показват, че най-голямата загуба на тегло с висок прием на зеленчуци се постига, когато е част от здравословна диета с намалени калории, със или без поведенческа подкрепа. Разбира се, важно е да знаете какво принадлежи към категорията зеленчуци. Например картофен чипс и пържени картофи очевидно не са включени в тази категория.

Предложени са няколко механизма за справяне с този проблем, сред които най-очевидните са по-ниският прием на калории и повишената ситост. Въпреки това, фитохимията също е важна. Доказано е, че много растителни съединения имат благоприятен ефект върху ензимите. Съединения, които регулират апетита, инсулиновата чувствителност и хормоните, участващи в контрола на теглото. Освен това яденето на повече зеленчуци често помага за промяна на диетите и избор на по-здравословни кухни.

Нови данни

За да се изследва ефекта от консумацията на зеленолистни зеленчуци върху намаляването на субективното чувство на глад и насърчаването на сигналите за ситост, 38 жени бяха рандомизирани да получават добавки с екстракт от спанак (5 g) или плацебо. Тези лекарства се приемат веднъж дневно преди закуска в продължение на 12 седмици. Всички индивиди бяха инструктирани да се придържат към режим на три хранения без закуски между тях и да увеличат физическата активност. Промените в телесното тегло, както и нивата на кръвната захар и различни параметри на липидите се анализират на всеки три седмици.

Проучването също така измерва кръвната захар, инсулина и глюкагоноподобния пептид 1 (GLP-1) в дни 1 и 90, след като участниците ядат стандартна закуска. Изследователите също така анализираха субективните оценки на глада, ситост и необходимостта от ядене на разнообразни вкусни храни в подходящо време.

Резултатите показват, че субектите, които са получавали екстракт от спанак, са загубили значително повече телесно тегло от тези, които са получавали плацебо (p <0,01). Средната загуба на тегло с екстракт от спанак е 5 кг в сравнение с 3,5 кг в контролната група. Консумацията на екстракт от спанак също намалява нивата на общия LDL холестерол (в сравнение с контролната група). Показано е също, че на ден 1 и 90 екстрактът от спанак увеличава освобождаването на GLP-1 след хранене при субектите и намалява желанието за сладко и шоколад в сравнение с контролите.

Тези резултати ясно показват ползите от увеличаването на приема на тилакоиди за целите на загуба на тегло.

Коментирайте

Въпреки че екстрактът от спанак е бил използван в това проучване за производство на тилакоиди, яденето на повече зелени листни зеленчуци или сок от тях ще постигне същия ефект. Освен това е доказано, че суроватъчният протеин , както и революционната матрица от диетични фибри PGX , значително повишават нивата на GLP-1. Изследванията на синтетичната, инжекционна форма на GLP-1 са успели да постигнат значителна загуба на тегло в човешкото тяло, тъй като това вещество предизвиква чувство на ситост при повечето хора, което води до намаляване на приема на храна. Тези съединения, заедно с тилакоиди, суроватъчен протеин и PGX, изглежда могат да постигнат същия ефект по естествен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.