Яде само вредни храни! Как да научим детето да обича здравословното хранене?

Яде само вредни храни! Как да научим детето да обича здравословното хранене?

„Докато не включа анимационни филмчета, детето не иска да яде.“ „Дъщеря ми яде само бяла храна.“ „Ако не бъде контролиран, той обикновено ще яде само сладкиши и тестени изделия.“

Повече от 78% от родителите са недоволни от храненето на децата си. Ние наистина искаме децата да се хранят пълноценно и здравословно, да ядат зеленчуци и да не харесват бързата храна.

Според Мария Кардакова, диетолог и майка на две деца, по-важно е не какво яде детето „тук и сега“, а какво ще яде, когато порасне. Не е необходимо да се стремим да „натъпкваме“ здравословни храни в детето, много по-важно е да му формираме правилните хранителни навици.

Книгата й „ Първо супа, десерт след това“ има инструменти, които да помогнат за решаването на всички хранителни проблеми на децата. Ще научите как да водите хранителен дневник и ще получите много съвети за формирането на детско меню на различни възрасти.


Запознайте се с Мария, диетолог, майка на две деца, автор на блог за хранене и консултант по оптимизация на храненето в детските градини в Русия. – Снимка от  Instagram

Обяд или бойно поле?

Храната е нещо, с което детето и родителят се сблъскват по няколко пъти на ден. И вместо да превърнете храненето в задължение или бойно поле, то може да се превърне в удоволствие.

Не забравяйте, че периодът на зряла възраст е по-дълъг от детството. С цялото си желание няма да можете да храните детето си с витамини за бъдеща употреба през първите 15 години, но през това време можете да му кажете за:

– как да изберем здравословни храни в супермаркета

– как да готвя интересни ястия от тях

– как да се насладим на непозната храна

– какво да правим, ако нездравословната храна изведнъж започне да ни харесва прекалено много

– как да се справим с емоциите след тежък ден, без да преяждаме.

И всичко това е много по-важно.


Проблемите с храненето често са психологически. Източник

Храната като наказание

Ако се опитате да храните детето си със здравословни храни на всяка цена, спазвайки нормите, може да не се формират здравословни навици. Ако решите да „натъпкате“ същите тези „витамини и минерали“ насила, да нахраните детето когато не е гладно или пък е уморено, принуждавате го да яде нелюбими храни и го заплашвате да отнемете „напълно и завинаги“ онези храни които му харесват, вашето дете просто ще мрази храната и всичко свързано с нея.

Ако започнете да купувате „по-вкусен“ аналог всеки път, когато детето ви откаже да яде по-проста и по-естествена алтернатива (например сладко кисело мляко вместо обикновено), детето бързо ще се превърне в едно разглезено и капризно човече.

Ако включвате анимационни филми, докато ядете, тогава детето най-вероятно ще свикне безразсъдно да яде храна – няма да се научи да я цени и да уважава собствените си чувства на глад и ситост.


Не насилвайте детето си да яде или да използва храна за манипулация. Източник

Запомнете: когато детето порасне, вече няма да можете да прибягвате до различни трикове или да го притискате с фрази като „Докато не изядеш супата, няма да ходим на разходка!“.

Да, сега решавате какво да поставите в чинията на детето си, но това няма да продължи вечно. То ще порасне, ще започне само да прави избори – и, щастливо забравяйки за здравословните зеленчуци и зърнени храни, с които е трябвало да се мъчи ежедневно, то ще яде продуктите, от които толкова упорито сте се опитвали да го защитите.

„Бонбоните са гадни“: 5 грешки в детската храна

Родителите наистина искат да хранят бебето си правилно, но прекомерното усърдие понякога може да навреди. Ето само няколко грешки, които правят почти всички майки и татковци.

Не насилвайте детето да дояде порцията си. Забравили сме как да уважаваме чувството за ситост. Ако детето ви изглежда гладно, но в същото време разсеяно от храната и иска да премине към игри, помолете го да занесе чиния с храна до мивката: „Ако си приключил с храненето, може да отсервираш чинията си“. Обикновено това изречение кара детето да се замисли за собствените чувства и ако все още не се е нахранило, ще предпочете да остане на масата.

„Той плаче, значи е гладен.“ Спазването на този принцип може да доведе до необходимостта от „замяната“ на стреса с хранене в зряла възраст. Затова помислете два пъти, преди да предложите бонбони или дори купа супа на плачещо / тъжно дете.


Връзката с храната трябва да бъде положителна. Източник

Храната не е метод за контрол. Няма нужда да наказвате с липсата на храна или десерт за неизпълнена задача или, обратно, да насърчавате храната. Храната не е инструмент за контрол; храната е това, което ни дава способността да живеем и да функционираме.

Няма лоши храни. Също така не трябва да говорите отрицателно за продуктите („бонбоните са отвратителни“), защото по този начин карате детето се чувства виновно, за това че ги харесва и обича. Винаги можете да намерите начин да говорите по различен начин за достойнствата на някои продукти и недостатъците на други. За да направите това, можете да използвате игри, картинки за оцветяване и книги с изображения на храна.

Манипулация. Децата добре осъзнават, че храненето е време, когато те могат да повлияят на вашите действия с тяхното съгласие или отказ. И по това време не е нужно да въртите с лъжица около детето. То трябва ясно да разбере какво ще се случи сега, кога ще приключи и какво ще се случи след това.

Как да намалим апетита за захар

Най-честият въпрос, който родителите задават на Мария Кардакова: „Детето не яде нищо, освен сладкиши. Какво трябва да направя?“ Първото нещо, което тя съветва: за да разрешите проблема със сладкишите, трябва да спрете да ги купувате.

Сладките често се превръщат в награда за добро поведение, за изпълнена домашна работа. Но особено често сладкото е наградата за изяденото основно ястие. Именно този подход води до факта, че детето започва да разделя храната на вкусна и безвкусна, здравословна и вредна.

Сладкото не трябва да бъде награда. Източник

Не използвайте сладкото като награда. Не го отнемайте, за да накажете детето. Ето как трябва да изглежда една здравословна сладка връзка, практикувана в Швеция.

Там има традиция да се прави един сладък ден в седмицата: родителите дават на децата си няколко монети. Обикновено има достатъчно пари за закупуване на няколко различни вида бонбони, или сладкиши. Свикнали с такава редовна традиция, децата не пълнят джобовете си с обикновени захарни бонбони, а са в приятно очакване, осъзнавайки, че скоро ще опитат избраните от тях сладки със забавни вкусове.

Като цяло скандинавците се отнасят по различен начин към храната. Техният подход може да бъде обобщен с две думи: „спокойствие“ и „умереност“. Те се придържат към здравословна диета без стрес и фанатизъм, не защото „е необходимо“, а не с цел спазване на нормите или отслабване.

Запомнете: храната ще присъства в живота на вашето дете за цял живот. Следователно към храненето трябва да се подхожда „с поглед към бъдещето“: основната задача не е да храним детето с тиквички днес, а да го накараме да иска да яде здравословна храна, дори когато не сме наоколо. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.