Здравословно хранене с ограничен бюджет

Здравословно хранене с ограничен бюджет

Мит е, че здравословното хранене трябва да струва много пари. В България това схващане е особено популярно. Не е задължително обаче здравословното хранене да е скъпо. „Можете да харчите почти същото като сега и имате по-здравословна диета“, казва Кери Стюарт, Ed.D., професор по медицина в отдела по кардиология в Johns Hopkins и директор на клиничната и изследователска физиология. Всичко се свежда до вземане на по-интелигентен избор. Ето няколко идеи как да се храните по-добре, без да харчите повече.

Сравнете етикетите.

„От здравословна гледна точка някои храни са по-малко желани от други на подобна цена“, казва Стюарт. Например, различните видове мляко струват приблизително еднакво, но обезмасленото мляко и 1% мляко осигуряват по-малко наситени мазнини от 2% мляко или пълномаслено мляко. Същото е и с киселото мляко. Някои кисели млека, въпреки че са обозначени с „ниско съдържание на мазнини“, са с високо съдържание на калории и захар, казва той, така че чрез сравняване на данните за хранителните стойности на етикетите можете да направите по-здравословен избор, който е с ниско съдържание на мазнини и захар, без да харчите повече.

Пропуснете преработените храни в кутии и торби.

Целите храни са склонни да струват по-малко от преработените сортове, като същевременно ви спестяват добавения натрий и захар, които могат да доведат до наддаване на тегло, диабет и сърдечни увреждания, според Стюарт.

Бъдете интелигентни докато избирате продукти.

Пазарувайте предимно от външните пътеки на вашия магазин. Там обикновено има пресни плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба и месо.

В средните пътеки потърсете здравословни консерви от риба тон, сьомга и сардини; замразени непреработени рибни филета; и сушен или консервиран боб (изплакнете ги преди да готвите, за да намалите съдържанието на натрий). Добавете боб към месни ястия, за да нямате нужда от толкова много месо – тази проста стъпка ще намали цената и приема на наситени мазнини.

Погледнете и надолу: Често най-скъпите артикули са поставени на нивото на очите, докато по-евтините марки в магазините са поставени по-ниско.

Изберете сезонни храни..

Когато продукцията е в изобилие, тя обикновено струва по-малко, казва Стюарт. Така че царевицата е по-добра покупка през лятото, докато ябълките са изгодна сделка през есента и зимата например. Министерството на земеделието на Съединените щати предоставя сезон по сезон списък с плодове и зеленчуци.

Помислете за консервирани или замразени продукти и боб.

Стюарт казва, че могат да опаковат толкова хранителни вещества, колкото пресни продукти, и то на добра цена. Потърсете „ниско съдържание на натрий“ или „без добавена сол“ на етикета.

Не пазарувайте, когато сте гладни.

Ще бъдете по-малко изкушени от нездравословна храна и импулсивни покупки – като тези ароматни пекарни и удобните закуски на касата.

Гответе повече ястия у дома.

Изследване на Джон Хопкинс показва, че хората, които готвят храна у дома, се хранят по-здравословно и консумират по-малко калории от тези, които готвят по-рядко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.