Защо се случва изтръпването на ръцете и краката

Защо се случва изтръпването на ръцете и краката

Изтръпването на ръцете и краката е добре познато състояние за много от нас. Поне веднъж в живота почти всеки човек се е сблъсквал с това явление. В повечето случаи причините за изтръпването на ръцете и краката се оказват съвсем безобидни. За жалост има ситуации, когато те се превръщат в сигнал за доста сериозно заболяване! Ето защо не бива да пренебрегвате това състояние, ако се среща твърде често! И така, по какви причини могат да изтръпнат ръцете и краката?

Неудобната поза като виновник за изтръпването на ръцете или краката

Това е може би най-честата причина. Ако тялото е в неудобна позиция за много дълго време, вероятността крайниците да изтръпнат ще бъде много голяма. Ако човек е спал цяла нощ с ръка зад главата си, то на сутринта, след като се събуди, вероятно няма да я „чувства“. Между другото, именно по време на сън ръцете и краката изтръпват особено често. 

Същото със сигурност ще се случи, ако седите много дълго време с крака свити под вас. Докато човек не промени позицията си, той просто няма да усеща този крак. И почти винаги, когато възникнат такива ситуации, ще се почувства изтръпване от прилив на кръв в крайниците. Освен това понякога кожата на човек може да започне да „гори“ и дори да боли! 

Като цяло и двете от горните ситуации ще бъдат много безобидни, но само ако чувствителността се върне бързо при смяна на позицията на краката и ръцете! И за да избегнете като цяло появата на подобни инциденти, е важно винаги да се опитвате да контролирате позицията на собственото си тяло. По всякакъв начин избягвайте създаването на изкуствени бариери за кръвообращението. 

Можете, постепенно да се привикнете да спите в други позиции или да седите малко по-различно.

Ако чувствителността на краката или ръцете периодично изчезва без видима причина и ситуацията не се подобрява дори при промяна на позицията, това вече е сериозна причина да се свържете с остеопат или невролог! 

Синдром на карпалния тунел

Основните симптоми са болка, изтръпване, бодежи (мравучкане) в палеца, показалеца и средния пръст и вътрешната страна на четвъртия и петия пръсти.

Дългата работа на компютъра в неудобна позиция, както и неправилното огъване на ръката при използване на лаптоп или таблет, могат да провокира тези симтоми. В допълнение, тунелният синдром може лесно да се появи, когато пръстите са напрегнати. Ако трябва да пишете много на клавиатурата на компютъра или на смартфона. Първите симптоми на синдрома на карпалния тунел са болка в китките, причиняваща известен дискомфорт и изтръпване в ръцете, както и изключително неприятни усещания при опит за сгъване на ръката или палеца или показалеца.

Възможно е обаче предварително да се определи вероятността от предстояща поява на тунелен синдром. За тази цел е необходимо да свържете гърбовете на ръцете, като спуснете ръцете надолу и се уверите, че китките са огънати под прав ъгъл , а лактите са насочени в различни посоки. Ако дискомфортът или дори болката се появи в рамките на една минута, това е лош знак. Вероятно означава, че не би било лошо да започнете да работите по превенцията на тунелния синдром още сега. Можете например често да се откъсвате от различни джаджи, като отделяте няколко минути за изпълнение на най-простите упражнения. Завъртане на китките в различни посоки, както и свиване на ръцете в юмруци с последващото им разтягане. 

Що се отнася до точната диагноза, тя може да бъде поставена само от невролог по време на прегледа. Когато има остра болка, а също и при тежко възпаление, само лекар може да предпише компетентно лечение. При тунелен синдром често е необходимо да се прибягва до медикаментозно лечение. Ако медикаментозното лечение не даде желаните резултати, е възможно да се наложи операция (може да бъде както отворена, така и ендоскопска)!

Прещипан нерв и изтръване на краката и ръцете

Най-често нервите се притискат в лумбалния или шийния отдел на гръбначния стълб. Основна причина често са различни видове наранявания на опашната кост или главата. Човек понякога може да не забележи – например, ако падне и се удари много силно. Но в този случай може лесно да се получи изместване на прешлените, в резултат на което възниква напрежение в меките тъкани и мускули, а нервните стволове, отиващи отстрани на краката и ръцете, се притискат.

В зависимост от това кой от нервните коренчета е прищипан, или единият пръст, или цялата ръка, както и задната част на ръката или стъпалото ще изтръпнат. В този случай, за да се върне чувствителността, първо е необходимо да се премахне причината за такава неприятност. Тоест да се отървете от изместването на прешлените или костите на черепа. Щом всичко си дойде отново на мястото, проблемът ще бъде решен.

Локални наранявания


В някои случаи причините за изтръпване могат да се крият и в различни наранявания и не само на гръбначния стълб или черепа, но и на китката, например – това често се случва при дислокации. Мускулното напрежение почти неизбежно води до прищипване на нерв окончания, в резултат на което крайниците започват да изтръпват. Възможно е да се установи кръвоснабдяване само чрез връщане на ставите в нормално състояние.

Позиционно изтръпване

Някои хора могат да го усетят само в хоризонтално положение и в случай, че са били с вдигнати ръце от известно време. Например, любителите на четене на книги, лежащи на дивана, често изпитват позиционно изтръпване. След известно време тези хора започват да усетят появата в дланите си и по върховете на пръстите на един вид „настръхване“. Това е позиционно изтръпване и, трябва да се отбележи, това в никакъв случай не е норма! Получава се при заемане на определена поза, при която, въпреки че нервните окончания не са захванати, кръвният поток е донякъде затруднен. Ако човек може да се похвали с добро кръвообращение, то лакътните му извивки по никакъв начин не трябва да пречат на правилното и пълноценно кръвообращение! И ако все пак се случи, вероятно има проблеми с шийните прешлени. В този случай определено трябва да посетите остеопат или невролог!

Изтръпването на ръцете и краката може да бъде предвестник на инсулт

Напълно неочакваното изтръпване на крака, ръката или лицето може да бъде една от проявите на инсулт. Тоест остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Вярно е, че редица други симптоми винаги се присъединяват към загубата на чувствителност по време на инсулт. Симтоми за това са: объркване, повишено кръвно налягане, виене на свят, главоболие и силна слабост. И в тази ситуация в никакъв случай не трябва да очаквате, че всичко ще изчезне от само себе си! Трябва незабавно да се обадите на линейка, защото времето в този случай играе изключително важна роля! Факт е, че при инсулт продължителността на така наречения „терапевтичен прозорец“ (времето, в което медицинската помощ ще бъде най-ефективна) варира от три до пет часа.  Когато се обаждате на линейка, е много важно незабавно да информирате диспечера за предполагаем инсулт.

Най-често срещаните видове изтръпване

Изтръпване на лявата ръка. 

Може да показва нараняване, остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, анемия, неправилно функциониране на вегетативната нервна система или хронично нарушение на кръвообращението. Ако лявата ръка най-често изтръпва сутрин, има смисъл да спрете да спите на лявата страна или да опитате да смените възглавницата.


Изтръпване на пръстите. 

Появата му може да бъде провокирана от последствията от операции или стрес, нарушения във функционирането на бъбреците или черния дроб, дисфункция на диафрагмата, както и дефицит на витамини В или А.


Изтръпване на пръстите на краката. 

Най-често дискомфортът се появява в областта на петите, стъпалата или върховете на пръстите (понякога и малко по-високо от горните области).

И причината за това може да бъде :

  • увреждане на гръбначния мозък
  • ендокринни патологии
  • ставни заболявания
  • нарушения на кръвообращението
  • съдови заболявания
  • неизправности на нервната система (особено често това се случва след наранявания на гръбначния стълб или главата и ако има някакви патологии в тези области)
  • както и различни наранявания, включително леки (обувки с неудобни подметки или твърде тесни модели обувки могат да допринесат за тяхното получаване).

Като цяло може да има много причини за изтръпването на ръцете и краката. Въпреки това в повечето случаи изтръпването не е нищо повече от нарушение на чувствителността, свързана с продължителна компресия на нервните окончания. Нито една от причините за изтръпване обаче не трябва да се пренебрегва напълно. Защото дори и на пръв поглед безобидни симптоми лесно могат да бъдат сигнал, че човек има доста сериозно заболяване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.