Защо холестеролът има значение за жените

Защо холестеролът има значение за жените

Ах, тези холестерол и триглицериди. Чуваме за тях през цялото време. Дори храни, които може да изглеждат добри за вас на повърхността, като кисело мляко с плодове или кифли с трици, могат да допринесат за необичайни нива, ако съдържат твърде много наситени мазнини или рафинирана захар, казва д-р Ерин Мичос, асоцииран директор по превантивна кардиология в Център за превенция на сърдечни заболявания Ciccarone .


Много жени са изложени на риск от висок холестерол и не го осъзнават.

„Приблизително 45 процента от жените над 20-годишна възраст имат общ холестерол от 200 mg/dl и повече, което се счита за повишено – но проучване на Американската кардиологична асоциация установява, че 76 процента от жените казват, че дори не знаят какви са им стойностите на холестерола“, казва Мичос.

Още по-страшно: Триглицеридите, вид кръвна мазнина, която обикновено се измерва заедно с холестерола, са дори по-рискови при жените в сравнение с мъжете. Това е проблем, тъй като нивата на холестерола при жените могат да варират доста след менопаузата и са склонни да се повишават с възрастта, което ни излага на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. Познаването на вашите нива на холестерол и как да ги контролирате е голяма стъпка към поддържане на здравето.

Разбиране на високите и ниските нива на холестерола


Знаете, че твърде високите нива са опасни. Но какво всъщност е холестеролът? От къде идва? И всичко непременно лошо ли е?

Холестеролът е восъчно вещество, което се намира във всяка клетка в тялото. Той или се произвежда от тялото, или се абсорбира от храната. Вашето тяло се нуждае от холестерол, за да произвежда важни стероидни хормони като естроген, прогестерон и витамин D. Той също така се използва за производството на жлъчни киселини в черния дроб; те абсорбират мазнини по време на храносмилането.

Така че известно количество холестерол е необходимо , но лошият холестерол е нещо, без което можете. Излишният лош холестерол в кръвта може да се отложи в артериите на тялото. Тези отлагания се наричат ​​плаки и водят до атеросклероза или втвърдяване на артериите. Това е основната причина за инфаркти, инсулти и други съдови проблеми.

Вашето общо ниво на холестерол е мярка за общото количество холестерол, циркулиращ в кръвта ви, което включва няколко компонента:

LDL холестерол: LDL означава „липопротеин с ниска плътност“. Това е известно като „лош“ холестерол, който директно допринася за натрупването на плаки в артериите. Липопротеинът с много ниска плътност или VLDL холестеролът е друг тип, който е предшественик на LDL.
Общият холестерол е VLDL холестерол плюс LDL холестерол плюс HDL холестерол.
HDL холестерол: HDL означава „липопротеин с висока плътност“. Експертите смятат, че при оптимални нива (около 50 mg/dl) може да помогне на тялото да се отърве от LDL холестерола.
Така че частици от тези неща циркулират през вашата система и ето какво се случва: Лошите части – LDL частиците – обичат да полепват по лигавицата на артериите ви, като сапунена утайка в тръбите. Докато се задържа там, той генерира възпалителен отговор и тялото ви започва да го превръща в плака. Плаката във вашите кръвоносни съдове ги прави по-твърди и тесни, ограничавайки притока на кръв към жизненоважни органи като мозъка и сърдечния мускул, което води до високо кръвно налягане. Освен това парчетата могат да се отчупят и да причинят инфаркт или инсулт.

И познай какво? Това натрупване може да започне още през 20-те ви години.

Какво трябва да знаете за триглицеридите


В допълнение към холестерола, може да чуете за вашите триглицериди, друг вид мазнини, намиращи се в кръвта. Жените трябва да обърнат специално внимание на това. „Високото ниво на триглицериди изглежда предсказва още по-голям риск от сърдечни заболявания при жените в сравнение с мъжете“, казва Мичос.

Когато приемате повече калории от необходимото, тялото ви превръща допълнителните калории в триглицериди, които след това се съхраняват в мастните клетки. Триглицеридите се използват от тялото за енергия, но хората с излишък на триглицериди имат по-висок риск от медицински проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания. Пиенето на много алкохол и яденето на храни, съдържащи прости въглехидрати (захарни и нишестени храни), наситени мазнини и трансмазнини, допринася за високите триглицериди. Високите нива могат също да бъдат причинени от здравословни състояния като диабет , недостатъчна функция на щитовидната жлеза, затлъстяване, синдром на поликистозни яйчници или бъбречно заболяване.

Триглицеридите също циркулират в кръвния поток върху частици, които могат да допринесат за образуването на плаки. Много хора с високи триглицериди имат други рискови фактори за атеросклероза, включително високи нива на LDL или ниски нива на HDL, или абнормни нива на кръвната захар (глюкоза). Генетичните изследвания също показват известна връзка между триглицеридите и сърдечно-съдовите заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.