Витамин Р (Рутин) – какво е това?

Витамин Р (Рутин) – какво е това?

Рутинът (или витамин Р) принадлежи към групата на биофлавоноидите.

Съдържа в големи количества в ябълките, смокините, цитрусовите плодове, елдата, зеления чай и билката Ruta graveolens . Отличителна черта на биофлавоноидите, независимо от произхода, са техните изразени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

В професионалните среди съществува неофициална класификация на флавоноидите, която ги разделя на:

  1. Флавоноли: кверцетин, кемпферол, мирицетин, изорамнетин.
  2. Флавони: лутеолин, апигенин
  3. Флаванони: хесперетин, нарингенин, ериодиктиол.
  4. Флавани: (+)-катехин, (+)-галокатехин, (-)-епикатехин, (-)-епигалокатехин, (-)-епигалокатехин-3-галат, (-)-епигалокатехин-3-галат, теафлавин, теафлавин 3 -галат, теафлавин 3′-галат, теафлавин 3,3′ дигалат, теарубигини
  5. Антоцианидини: цианидин, делфинидин, малвидин, пеларгонидин, пеонидин, петунидин
  6. Изофлавони

Отделно е обичайно да се говори за кверцетин, открит в лука, и генистеин, характерен за соята. Флавоноидите включват хесперидин и рутин.

Как да определим наличието на флавоноиди в продукта? 

Обърнете внимание на цвета – колкото по-ярък е той, толкова повече ценни фитонутриенти съдържа. Установено е, че флавоноидите имат положителен ефект върху човешкия организъм, като регулират предаването на клетъчните импулси. Всички флавоноиди предотвратяват развитието на захарен диабет , тромбоза , възпалителни процеси, онкологични и невродегенеративни заболявания

В традиционната медицина рутинът се счита за отличен лекарствен продукт, който укрепва съдовата стена и стимулира кръвообращението. Проучванията потвърждават, че може да повлияе на нивата на холестерола и да облекчи артрита. Доказано е, че рутинът стимулира синтеза на собствен колаген и осигурява оптимално разпределение на витамин С в клетките на вътрешните органи.

Думата „рутин“ идва от латинското наименование на растението рута – Ruta graveolens, в което всъщност се намира активното вещество. От гледна точка на химията рутинът е гликозид, съдържащ в структурата си флавонол агликон кверцетин и дизахарид рутиноза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.