Трифала – отличен помощник при отслабване и подмладяване!

Трифала – отличен помощник при отслабване и подмладяване!

Мнозина са чували за трифала (Triphala), но малко хора знаят какво е това и за какво може да бъде полезна. Това е ценна аюрведична хранителна добавка, която заслужава особено внимание и може да помогне при решаването на редица важни проблеми! Какво е това, какви ползи може да донесе triphala за вешето здраве? Как точно може да бъде полезна за отслабване или подмладяване?

Какво е Трифала (Triphala)?

Triphala е много полезна аюрведична хранителна добавка, чието име се превежда като „три плода“. И наистина се състои от три плода: харитаки (Terminalia chebula), бибхитаки (Terminalia belerica), и амалаки, или Emblica officinalis.

харитаки (Terminalia chebula)


Terminalia chebula. Този компонент отдавна е спечелил славата на „царя на лекарствата“ в Аюрведа! Съдържащият флавоноиди, антоцианини, полифеноли и терпени, харитаки е невероятен плод. Той може да се похвали с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти!

Плодовете на Бибихитаки


Terminalia belerica. Бибихитаки съдържа много флавони, лигнани, танини, както и галова и елагова киселини. Мощният противовъзпалителен ефект на този плод е потвърден от многобройни експерименти, с доброволци. А опитите върху животни разкриват подчертан антидиабетен ефект при бибхитаки!

Амла, често се нарича и индийско грозде


Emblica officinalis. Амалаки, или наричано още Амла често се нарича индийско цариградско грозде – смята се, че това е един от първите плодове, които хората от Индия са започнали да ядат. Тези привлекателни плодове са много богати на витамин С, филембелова киселина, танини, феноли, ембликол и куркуминоиди. И експериментите in vitro показват мощната противоракова ефикасност на амалаки!

Действието на трифала върху тялото

Най-често трифала се използва като вид лек „тоник“ за стомашно-чревния тракт. Позволява нормализиране на чревната перисталтика и гарантира своевременно освобождаване от натрупаните там маси. 

Ефектът на тази невероятна комбинация от три полезни плода не се ограничава само до това. Лечебната отвара може да се похвали с много по-голяма биологична активност! 

Triphala е отличен помощник в поддържането на:

 1. Здравето на кръвоносните съдове и сърцето
 2. Горните дихателни пътища
 3. Нервната и пикочната система на човешкото тяло. 

Освен това е изключително богат на антиоксиданти, които надеждно защитават клетките на тялото от възможни и изключително разрушителни увреждания от свободните радикали!

Ползите от трифалата за отслабване

Разбира се, едва ли ще успеете да отслабнете само с помощта на трифала. Все пак с интегриран подход за отслабване, това ще бъде наистина ценен инструмент!


Не е тайна, че едно от най-важните условия за устойчиво отслабване е правилното и пълноценно храносмилане. Това включва и навременното и редовно освобождаване на организма от човешки отпадъци. Именно triphala помага да се постигнат тези цели!


Редовното използване на трифала помага за нормализиране на хранителното поведение. Отказа от сладкиши с негова помощ е по лесно. Няма да е трудно да преодолеете желанието за постоянни, но в същото време напълно ненужни закуски.
В допълнение, редовното приемане на трифала гарантира много по-добро и по-пълно усвояване на голямо разнообразие от хранителни вещества. Това от своя страна позволява на всички отслабнали да намалят значително приема на калории, без чувство на глад!


Освен предимствата за отслабване, Triphala може да се похвали и със способността да подмладява тялото. Това става благодарение на мощния си антиоксидантен ефект. Плюс е храненето и регенерацията на тъканите!

Обяснение на основните принципи на действие на Трифала от позицията на Аюрведа

В аюрведичните инструкции за Triphala е средство, надарено със способността да нормализира едновременно трите основни доши на човешкото тяло:

Кафа (вода и земя),

Пита (съставена от елементите огън и вода)

Вата (съставена от елементите въздух и пространство). 

Бибхитаки е отличен помощник в установяването на работата на Кафа, амалаки – Питта, а харитаки може да се похвали със способността да нормализира и трите доши наведнъж!

Според аюрведичните данни Triphala перфектно подхранва както тялото, така и ума, освен това при редовна употреба дори може да удължи живота!


Трифала има особено силно въздействие върху Апана Вата, т.е. Вата субдоша, отговорна за управлението на дебелото черво, процесите на отстраняване на отпадъците от тялото и менструалния цикъл при нежния пол. 

В същото време Аюрведа твърди, че Трифала е надарена със способността да прочиства не само стомашно-чревния тракт, но и мускулите, и мастната тъкан, и кръвта!

Научни ползи от трифала

Благоприятният ефект на трифала е многократно потвърждаван от множество научни данни. 

Редовният прием на това лекарствено средство помага за:

 • нормализиране на липидния профил
 • укрепване на имунната система
 • значително подобряване на функционирането на храносмилателната система
 • защита на клетките на човешкото тяло от силно нежелани увреждания на свободните радикали
 • намаляване на нивата на захар и преодоляване на инсулиновата резистентност и поддържайте здравето на устната кухина на правилното ниво.
  Също така, редица експерименти позволяват да се установят и антимутагенните свойства на трифала. Изследователите са доказали способността и да предпазва човешкото тяло от вредното въздействие на гама лъчите!
  Не отхвърляйте обаче факта, че повечето научни доказателства за лечебните свойства на трифала са получени или чрез експерименти in vitro, или чрез опити с животни, а не в резултат на клинични изпитвания, проведени в съответствие със съвременните стандарти на доказана медицина !

Основен начин на консумация

Най-често трифала се консумира под формата на чай и този начин на използване отдавна се смята за класически. Чаят, направен от трифала на прах, предоставя уникална възможност да усетите цялото богатство на вкуса.

Важно: смята се, че в процеса на усещане на определен вкус човешкото тяло получава определен специален сигнал, който му позволява да бъде много по-добре подготвен за ядене на храна и други вещества.


В съответствие с постулатите на Аюрведа, трифала включва до пет основни вкуса от шест възможни: стягащ, остър, горчив, кисел и сладък, тоест липсва му само солен вкус. Вярно е, че съвременният европейски човек все още няма вероятност да усети сладкия вкус на това лекарство – прекомерното количество захари и дефицитът на стягащи и горчиви съставки в сегашната западна диета придават на трифала точно горчив стягащ вкус! Освен това, за първи път след започване на употребата на трифала, много хора отбелязват, че има много неприятен вкус! Тъй като обаче работата на вкусовите рецептори е балансирана и жаждата за сладко постепенно намалява, чаят от трифала на прах става много по-приятен, освен това след известно време мнозина дори започват да забелязват някаква сладост в него!


И, разбира се, в съвременните аюрведични магазини Triphala винаги може да бъде закупен под формата на таблетки или капсули и мнозина смятат този начин за използването му за най-удобен и подходящ!

Странични ефекти и противопоказания

Възможните странични ефекти от употребата на Triphala са свързани главно с детоксикиращата му активност. Факт е, че под въздействието на трифала, всички видове токсини и различни отпадъчни продукти, които са били съхранявани за много дълго време в мастната тъкан, черния дроб и др., Често навлизат в кръвния поток. причиняват определени неприятни симптоми, които за щастие отминават достатъчно бързо!


В самото начало на приема на трифала човек може да срещне такива проблеми като диария, необичайно къркорене в корема, повишено образуване на газове, гадене, обрив по тялото и главоболие. Определено не трябва да се страхувате от подобни симптоми – те скоро трябва да преминат, но ако се окажат твърде силни и изразени и пречат на нормалния живот, спират да приемат трифала за няколко дни и след това го възобновяват, но с по-ниска доза.
Що се отнася до противопоказанията за употребата на трифала, те включват бременност, тежки чернодробни патологии и диария. Освен това не се препоръчва употребата на Triphala, докато приемате антикоагуланти – има доказателства, че тя е надарена със способността да намалява съсирването на кръвта. И във всички останали случаи можете спокойно да използвате трифала – тя не само няма да навреди, но и ще донесе големи ползи за тялото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.