Треонин участва в образуването на антитела

Треонин участва в образуването на антитела

Общ преглед

Треонинът е незаменима аминокиселина . Аминокиселините са градивните елементи, които тялото използва за производството на протеини. „Незаменимите“ аминокиселини са тези, които не могат да бъдат произведени от организма и трябва да се набавят с храната.

Хората използват треонин за състояния като нарушение на мускулния контрол, белязано от неволеви движения и стегнатост на мускулите ( спастичност ), множествена склероза (МС), наследствени нарушения, белязани от слабост и скованост в краката (фамилна спастична парапареза или FSP) и болест на Лу Гериг (амиотрофична странична склероза или ALS), но няма добри научни доказателства в подкрепа на тези употреби.

Тази незаменима, алфа-аминокиселина е може би най-важният за човека имуностимулатор, тъй като спомага за растежа, развитието и активността на тимуса (тимусната жлеза) – основния орган на имунната система, произвеждащ лимфоцитите. Треонинът повишава производството на антитела и ускорява заздравяването на рани и възстановяването от травми, именно благодарение на стимулиращото си действие върху имунната система.

Треонинът е последната открита, сред 20-те най-разпространени протеиногенни (изграждащи протеините в човешкия организъм) аминокиселини – едва през 30-те години на миналия век от Уилям Къминг Роуз и е закодирана в генетичния ни код с кодоните ACU, ACA, ACC и ACG.

Как работи ?

Треонинът се променя в организма до химикал, наречен глицин. Глицинът действа в мозъка, за да намали постоянните и нежелани мускулни контракции.

Употреба и ефективност ?

Вероятно неефективен за

  • Болест на Лу Гериг (амиотрофична странична склероза или ALS). Приемането на 2 грама до 4 грама треонин дневно в продължение на до 12 месеца не забавя прогресията на ALS или намалява симптомите. Има също така някои доказателства, че треонинът действително може да влоши белодробната функция при хора с ALS.

Недостатъчни доказателства за

  • Наследствени нарушения, белязани от слабост и скованост в краката (фамилна спастична парапареза или FSP). Ранните изследвания показват, че приемането на 1,5 грама до 2 грама треонин през устата три пъти дневно може да подобри някои симптоми при хора с фамилна спастична парапареза. Но подобрението не изглежда много съществено.
  • Множествена склероза (МС). Ранните изследвания показват, че приемането на 2,5 грама треонин през устата три пъти дневно в продължение на 8 седмици не намалява сковаността на мускулите (спастичност) при хора с МС.
  • Нарушение на мускулния контрол, белязано от неволеви движения и стегнатост на мускулите. Ранните изследвания показват, че приемането на 2 грама треонин през устата три пъти дневно умерено намалява мускулните контракции при хора със спастичност на гръбначния стълб, причинена от увреждане на гръбначния мозък.
  • Други условия.

Необходими са повече доказателства, за да се оцени ефективността на треонина за тези употреби.

Полезни свойства и въздействие върху организма


Треонинът е необходим за поддържане на нормалния белтъчен баланс, на сърдечно-съдовата и нервната системи. Аминокиселината подобрява работата на черния дроб, допринася за укрепване на имунитета, участва в образуването на антитела, както и в биосинтеза на аминокиселините глицин и серин, участва и в образуването на колаген.

Имуностимулиращо действие – Участва  активно в синтезирането на имуноглобулини и антитела на организма, и повишава имунозащитната му реакция. Подобрява и активира работата на тимусната жлеза.

Невромедиаторна функция – Поддържа правилната  хомеостаза  на периферната нервна система. Треонин координира нервните импулси и предаването им в мозъка. В гръбначния мозък и главния мозък се съдържа в по-големи количества. Подобрява настроението, паметта, когнитивните функции на организма, енергията и работоспособността.

Освен това треонинът се бори отлично със затлъстяване на черния дроб, въздейства благоприятно върху дейността на стомашно-чревния тракт, активно повлиява депресията, помага при непоносимост към някои вещества (например към глутена в пшеницата).

Треонин и метаболизъм на мазнините – Притежава липотропно действие. Наличието на достатъчно треонин, метионин и аспарагинова киселина осигуряват правилното разграждане на  мазнините и мастните киселини в  черния дроб.  За да не настъпи мастна дегенерация в тази невероятна лаборатория на човешкия организъм (черния дроб), е необходим треонин в съчетание с витамин В6, В3 и магнезий.

Треонин за красота и здраве


Тъй като треонинът изпълнява важна роля в синтеза на колагена и еластина, неговото достатъчно количество е необходимо за здравето на кожата. Без наличието на посочените вещества кожата губи своя тонус и започва да наподобява пергаментова хартия. Затова следва да се консумират продукти, богати на аминокиселината.

Освен това тя е нужна за формирането на здрав зъбен емайл, активно се бори с мастните натрупвания в черния дроб, ускорява обмяната на веществата, следователно помага за запазването на фигурата.

Незаменимата аминокиселина допринася също за подобряване на настроението, възпрепятства развитието на депресия, предизвикана от недостиг на самото вещество. А както знаем, позитивното настроение и уравновесеността са важни показатели за физическа привлекателност. 

Специални предпазни мерки и предупреждения

Бременност и кърмене : Няма достатъчно надеждна информация, за да знам дали треонин е безопасен за употреба по време на бременност или кърмене. Стойте на безопасно място и избягвайте употребата.

Амиотрофична латерална склероза (болест на Lou Gehrig) : Има съмнения, че треонинът може да намали белодробната функция при пациенти с ALS. В едно проучване пациентите с ALS, приемащи 1 грам треонин четири пъти дневно в продължение на 6 месеца, са имали значително намалена белодробна функция в сравнение с пациентите, които не са получавали треонин. Необходими са повече доказателства, за да се определи дали треонинът действително е виновен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.