Тае – бо тренировки за отслабване и издръжливост

Тае – бо тренировки за отслабване и издръжливост

Какво е тае-бо?

Тае-бо е група вид тренировка която съчетава ритници от таекуондо и карате, както и удари с ръце от бокса с елементи на аеробика и хип-хоп.

Създателят на техниката – седемкратен световен шампион по карате и черен колан по таекуондо Били Бланкс – нарича програмата, на първите срички на двете бойни изкуства: таекуондо („tae“ – tae kwon do) и бокс („bo“ – бокс).

Часовете по тае-бо се провеждат във формата на интензивна кардио сесия за 30-60 минути. Те включват лесни за усвояване комбинации от стъпки, удари и движения за мощност. Всичко това е придружено от динамична музика и коментари на инструктора.

Трябва ли да се биете (да играете спаринг) в часовете по tae-bo?

Тае-бо е безконтактна форма на спорт. Няма спаринг или удари по чувал. Всички движения от бойните изкуства действат като елементи на хореография, а не като бойни техники. 

Можете свободно да пръскате негативизъм по време на тренировките, без риск да напуснете класа с натъртвания или наранявания.

От друга страна, ако се надявате тае-бо да ви помогне да научите техники за самозащита , потърсете друг спорт.

Можете ли да отслабнете с тае бо?

Тренировките включват движение без прекъсване и почти постоянна работа с пулс в рамките на 150-160 удара в минута. За един час такава тренировка, тялото изразходва около 400 килокалории.

Според едно изследване 2,5 месеца тренировки три пъти седмично помога на участниците да свалят 4 килограма и да намалят обиколката на талията с 6 сантиметра без никакви диети. При този експеримент обаче са наблюдавани жени със затлъстяване. Ако теглото ви е в рамките на нормалното, загубата на мазнини може да отнеме повече време.

Във всеки случай, интензивните тренировки ще увеличат енергийните нужди на тялото ви и постепенно, наднорменото тегло ще започне да изчезва. И ако допълвате упражненията с правилно хранене без допълнителни калории, излишните килограми ще изчезнат още по-бързо.

Можете ли да изградите мускули с този спорт?

Това е малко вероятно. Необходими са  силови тренировки за изграждане на мускули , а тае-бо е кардио.

Кляканията и нападенията без тежести, удари с ръце и ритници, стъпки и скокове са все леки движения, които няма да осигурят на мускулите достатъчен стимул за растеж.

В тае-бо има и по-трудни тренировки – с използване на съпротивителни ластици и ленти за фитнес. При такива упражнения се носят ластици на ръцете или краката и създават допълнително съпротивление по време на работа. Мускулната умора ще бъде по-голяма, отколкото след подобни движения без оборудване.

Това не означава, че тае-бо изобщо няма да повлияе на мускулите. Упражнението ще ги засили и леко ще увеличи обема, особено ако отдавна не сте се занимавали с физическа активност.

Но за по-нататъшен растеж ще трябва да добавите силови тренировки: с щанга и гири, на симулатори или тренировки със собствено тегло.

Колко често трябва да практикувате тае-бо?

Има изследвания посветени на предимствата на тае-бо, в тях участниците тренират три пъти седмично. Това е достатъчно, за да се изпълни предписаното от СЗО норма за физическа активност за поддържане на здравето.

Ако отдавна не сте спортували, трябва да започнете с кратки сесии от 20-30 минути. Когато мускулите престанат да болят от необичайното натоварване и можете да се движите без да се задъхвате, увеличете времето за тренировка до 45-60 минути.

Ако искате да изгорите повече калории , можете да спортувате по-често – пет пъти седмично по 60 минути. Тъй като тае-бо не е силов спорт, мускулите не се нуждаят от дълга почивка и само 300 минути кардио тренировка със средна интензивност на седмица ще подобри вашето здраве и форма.

Кой нe бива да практикува тае бо?

Тае-бо е доста нежен вид спорт. Подходящ е и за хора с наднормено тегло, и възрастни.

Трябва обаче да внимавате при тренировките, ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система.

Сесии с висока интензивност мога провокирайте инфаркт, затова преди да започнете тренировки, консултирайте се с кардиолог и съобщете за проблемите си на треньора.

Трябва ли да правите тае-бо във фитнеса?

Тъй като този спорт е групова програма, струва си поне веднъж да отидете във фитнес клуб. Компанията от други спортисти, силната енергична музика и командите на треньори ще ви помогнат да дадете всичко от себе си и все пак да се забавлявате.

Ако нямате възможност или не искате да тренирате в група, можете успешно да овладеете упражненията и у дома . Движенията в тае-бо са прости, изискват малко опит и е малко вероятно да причинят нараняване, ако се извършват неправилно. Освен това не ви е необходимо никакво оборудване за тренировките.

Малко свободно пространство, удобни дрехи и маратонки – това е всичко, от което се нуждаете за пълноценна кардио сесия. Ако искате да увеличите натоварването на мускулите, можете да си купите ластици от всеки спортен магазин и да тренирате с тях.

Намирането на програма за упражнения също е лесно. Тае-бо съществува от повече от 30 години и през това време се натрупаха огромен брой обучителни видеоклипове, много от които са свободно достъпни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.