Ролерите – спорт и забавление за цялото семейство

Ролерите – спорт и забавление за цялото семейство

Ролерите са сравнително нов спорт за България, който се развива все повече в последните десет години. В сравнение със старомодните old school ролкови кънки, които бяха хит през осемдесетте , днес на мода са така наречените inline skates, което в буквален превод означава “в една линия”. В сравнение с ролковите кънки, колелцата на ролерите са подредени в една редица, което дава възможност за повече свобода на движение, скорост, стабилност, комфорт и сигурност на глезена.

Ролерите са чудесен начин да спортувате на открито и да се поддържате в добра форма, докато едновременно с това се забавлявате на чист въздух. Предимствата на този спорт са много и днес ще ви запознаем накратко с тях.

Ролерите са чудесна кардио тренировка.

Само за 30 минути скейтване с равномерно темпо, ще повишите сърдечния си ритъм с 148 удара в минута. Натоварването може да се сравни с това при бягането или спининга. Разликата е, че ролерите не натоварват излишно ставите. Веднъж свикнали да се движите свободно на своите ролери, може постепенно да увеличавате натоварването, като избирате по-дълги маршрути с нагорнища, да увеличавате темпото и времето.

Подобряват координацията и увеличават издръжливостта.

Освен, че ще подобрите значително проблемите с вестибуларния апарат (ако имате такива), с ролерите ще придобиете много по-добър баланс и координация.

Ще изгорите мазнини.

  С ролерите ще изгаряте достатъчно нежелани мазнини, особено в областта на бедрата и дупето – проблемна зона за много дами. Тридесет минути с равномерно темпо изгарят между 210 и 311 калории. При по-интензивна кардио тренировка с тях, изгорените калории се увеличават на 450.

Забавно е и освобождава стреса.

Карането на ролери в парка ще ви помогне да се освободите от натрупания в ежедневието стрес. Ще ви помогне да се социализирате, да се запознаете с нови хора, с които да споделяте своето хоби.

5 mistakes made by Beginners when learning to inline skate

Важно: Посъветвайте се с вашия лекар, ако страдате от сърдечно-съдови заболявания или имате стари травми и проблеми с коленете, преди да стартирате с ролер-тренировките.

Съвети за начинаещи:

Носете предпазна екипировка. Тя е задължителен елемент за вашата безопасност, както и на децата ви, ако сте начинаещи или дори вече напреднали в тази дейност. Екипировката включва пълен комплект наколенки, накитници и налакътници и каска. Най-честите инциденти са с китките и лактите, затова се уверете, че те са добре защитени. Така ще сте спокойни, че дори да паднете, няма да се нараните.

Уверете се, че теренът, където ще се обучавате, е равен. Дори най-малкият наклон може да изглежда страшен за един начинаещ и да ви откаже. Затова се уверете, че сте открили равно и гладко място, без много хора наоколо.

Помощ с учител. Независимо от възрастта, всеки може да се научи да кара ролери. Но хората усвояват индивидуално и понякога началото е трудно. Ако имате възможност, потърсете помощ от напреднал приятел или професионален инструктор за вашите първи стъпки.  Различни канали в ютуб също предлагат достатъчно материал със съвети и напътствия.

Желаем ви успех в откриването на един прекрасен спорт!

How to skate forwards for beginners on inline skates or rollerblades. First steps.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *