Ролерите – спорт и забавление за цялото семейство

Ролерите – спорт и забавление за цялото семейство

Ролерите са сравнително нов спорт за България, който се развива все повече в последните десет години. В сравнение със старомодните old school ролкови кънки, които бяха хит през осемдесетте , днес на мода са така наречените inline skates, което в буквален превод означава “в една линия”. В сравнение с ролковите кънки, колелцата на ролерите са подредени в една редица, което дава възможност за повече свобода на движение, скорост, стабилност, комфорт и сигурност на глезена.

Ролерите са чудесен начин да спортувате на открито и да се поддържате в добра форма, докато едновременно с това се забавлявате на чист въздух. Предимствата на този спорт са много и днес ще ви запознаем накратко с тях.

Ролерите са чудесна кардио тренировка.

Само за 30 минути скейтване с равномерно темпо, ще повишите сърдечния си ритъм с 148 удара в минута. Натоварването може да се сравни с това при бягането или спининга. Разликата е, че ролерите не натоварват излишно ставите. Веднъж свикнали да се движите свободно на своите ролери, може постепенно да увеличавате натоварването, като избирате по-дълги маршрути с нагорнища, да увеличавате темпото и времето.

Подобряват координацията и увеличават издръжливостта.

Освен, че ще подобрите значително проблемите с вестибуларния апарат (ако имате такива), с ролерите ще придобиете много по-добър баланс и координация.

Ще изгорите мазнини.

  С ролерите ще изгаряте достатъчно нежелани мазнини, особено в областта на бедрата и дупето – проблемна зона за много дами. Тридесет минути с равномерно темпо изгарят между 210 и 311 калории. При по-интензивна кардио тренировка с тях, изгорените калории се увеличават на 450.

Забавно е и освобождава стреса.

Карането на ролери в парка ще ви помогне да се освободите от натрупания в ежедневието стрес. Ще ви помогне да се социализирате, да се запознаете с нови хора, с които да споделяте своето хоби.

5 mistakes made by Beginners when learning to inline skate

Важно: Посъветвайте се с вашия лекар, ако страдате от сърдечно-съдови заболявания или имате стари травми и проблеми с коленете, преди да стартирате с ролер-тренировките.

Съвети за начинаещи:

Носете предпазна екипировка. Тя е задължителен елемент за вашата безопасност, както и на децата ви, ако сте начинаещи или дори вече напреднали в тази дейност. Екипировката включва пълен комплект наколенки, накитници и налакътници и каска. Най-честите инциденти са с китките и лактите, затова се уверете, че те са добре защитени. Така ще сте спокойни, че дори да паднете, няма да се нараните.

Уверете се, че теренът, където ще се обучавате, е равен. Дори най-малкият наклон може да изглежда страшен за един начинаещ и да ви откаже. Затова се уверете, че сте открили равно и гладко място, без много хора наоколо.

Помощ с учител. Независимо от възрастта, всеки може да се научи да кара ролери. Но хората усвояват индивидуално и понякога началото е трудно. Ако имате възможност, потърсете помощ от напреднал приятел или професионален инструктор за вашите първи стъпки.  Различни канали в ютуб също предлагат достатъчно материал със съвети и напътствия.

Желаем ви успех в откриването на един прекрасен спорт!

How to skate forwards for beginners on inline skates or rollerblades. First steps.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.