Разликата между съзнателно и несъзнателно хранене

Разликата между съзнателно и несъзнателно хранене

Представете си, че отивате на кино. След като купите билета си и се настаните на мястото си, получавате торба с пуканки. Светлините угасват и когато шоуто започне, вие започвате да търкате маслени шепи. Отделете малко време, за да помислите дали ядките са прясно извадени? Застояли ли са? Бихте ли забелязали? И дори да забележите, това ще промени ли колко сте яли?

Проучване предполага, че отговора е НЕ. Когато две групи зрители на филм получават пресни или едноседмични пуканки, те изяждат равни количества. Това повдига въпроса: защо? Защо групата със застояли пуканки не е усетила застоялия вкус на стари пуканки и не е решила да се наслади на филма без нея? Възможна причина за това може да се обясни в несъзнателно срещу съзнателното хранене. 

Несъзнателно хранене

Несъзнателното ядене е, когато ядете, докато сте разсеяни. И нека бъдем честни, всички сме виновни за това. Когато хората се случват много, нашите склонности към многозадачност се проявяват и храната често е жертва. Лесно е да смятате храненето за скучна работа. Това е нещо, което можете да правите, докато четете сутрешните заглавия, прелиствате имейли или преглеждате най-новото телевизионно предаване.

Това поведение може да има неприятни последици. Несъзнателно ядене може да доведе до преяждане, тъй като е малко вероятно да обърнете внимание на сигналите за глад.

Rouche също предполага, че ако смятате, че яденето е неудобство, може да не отделяте време и усилия за храненето си и да ядете небалансирана диета. Може да се насочите към преработени, полуфабрикати. Това може да доведе до наддаване на тегло, непостоянни енергийни нива и дори хормонален дисбаланс.

Съзнателно хранене

От друга страна, внимателното хранене е, когато внимателно консумирате храна. Той е напълно ангажиран с вашето хранене, без разсейване. Не е лесно, но отделянето на време за умишлено хранене има различни ползи за здравето. По-вероятно е да избирате здравословни храни и да ядете само до степен на ситост, което може да помогне за постоянно освобождаване на енергия. Може дори да забележите по-високи нива на концентрация през целия ден.

За щастие, храненето с цел не трябва да е сложно. Може да бъде толкова просто, колкото да се ангажирате с време за маса без смущения: седене и хранене. Това не само може да помогне за ограничаване на тези ползи за здравето, но е вероятно да намерите удоволствие от изживяването.

Ние от Dietyc.com предлага;e да започнете с едно внимателно хранене на ден. Това може да ви помогне да си създадете навик. Можете да започнете със закуска и да обърнете внимание на това как се чувствате през целия ден. Сигурни сме, че скоро ще забележите положителната разлика и ще искате да приемете практиката за всичките си хранения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.