Психодерматология. Връзката между мозъка и здравата кожа

Психодерматология. Връзката между мозъка и здравата кожа

Какво се знае за връзката между мозъка и кожата? Може ли психодерматологията да бъде ключът към разбирането на сложното взаимодействие между емоциите и епидермиса? Какво е психодерматология и как тази наука може да промени лечението на психични и кожни заболявания?

Какво е психодерматология?

Психодерматологията е една от съвременните области на дерматологията, която изучава връзката между здравето на кожата и психо-емоционалното състояние на човека. Това е наука в областта на дерматологията. Тя се занимава с изучаването и лечението на кожни заболявания (витилиго, акне и розацея и други), и психологията с психиатрията, които се стремят да разберат тайните на психиката и нейните разстройства (депресия) , тревожност, шизофрения и други).

Въпреки факта, че психодерматологията е нова и развиваща се дисциплина, за първи път се говори за нея в древна Гърция по времето на Хипократ. В своите писания Хипократ изтъква връзката между стреса и кожата. Той дори споменава случаи на хора, които си скубят косите поради емоционален стрес.

През 1850-те години Уилям Джеймс Ерамъс Уилсън в своята работа „Кожни заболявания“ представя на света по-задълбочен поглед върху психодерматологията. Уилсън пише за кожната невроза. Това е състояние, причинено от психично разстройство без органична причина, което засяга кожата.

Уилсън отбеляза, че психичните разстройства са свързани с кожни лезии, които са по-светли от околната кожа в тази област, загуба на коса в определени области (алопеция ареата), водеща до плешивост и дори с дерматозойни заблуди, които причиняват сърбеж. Освен това той свързва хиперхидрозата (прекомерно изпотяване) с психични разстройства като тревожност, страхове, фобии и депресия.

В съвремието психодерматологията е свързана с психоневроимунологията, която изучава как емоционалните и умствени разстройства като стреса могат да повлияят на имунната система и кожата.

Много учени разделят психодерматологичните разстройства на три категории:

  • психофизиологични разстройства
  • първични психични разстройства
  • вторични психични разстройства.

Психофизиологичните разстройства са кожни заболявания, които реагират на емоционални състояния, като например стрес. Кожни заболявания като екзема и псориазис попадат в тази категория.

Първичните психични разстройства са психични състояния, които водят до самопричиняване на телесна повреда. Това включва състояния като трихотиломания. Трихотиломания е периодично издърпване на собствената коса (например от главата или миглите) поради силен стрес или други психични разстройства.

Вторичните психиатрични разстройства включват кожни заболявания, които причиняват обезобразяване и водят до социални фобии и ниско самочувствие.

Има много потвърдени случаи на психиатрични и психологически разстройства, проявяващи се върху кожата и обратно. Това предполага, че има ясна връзка между мозъка и кожата.

Каква е връзката между мозъка и кожата?

Връзката между червата и мозъка е изследвана надлъж и нашир и привлеча голям интерес през последните години. За връзката между мозъка и кожата се говори по-малко. Теорията, че различните части на тялото са взаимосвързани, едва започва да се приема в съвременната медицина.

Взаимосвързаността означава, че нито една част от тялото не функционира или страда изолирано от друга. Ако една част от тялото е в дисбаланс, тогава друга част от тялото може да страда. Това означава, че дисбалансът в микробиома на червата може да повлияе на здравето на мозъка, а психично разстройство като тревожност може да повлияе на целостта и здравето на кожата.

Но защо има връзка между мозъка и кожата? Психодерматологията ни дава някои отговори на този въпрос.

Психодерматолозите смятат, че както кожата, така и нервната система, включително мозъкът, имат един и същ произход. В ембрионалния стадий на човешкото развитие слой от ембриона, наречен ектодерма, поражда както кожата, така и нервната система. Тази обща връзка между произхода на кожата и нервната система помага да се обясни връзката между мозъка и кожата.

Изследванията също предполагат, че физиологичната връзка между мозъка и кожата може да бъде медиирана от така наречените клетки на Меркел. Клетките на Меркел са специални клетки, разположени под външния слой на кожата. Те са отговорни за усещането за допир и са тясно свързани с нервите, които пренасят усещането за допир до мозъка.

Клетките на Меркел също могат да участват в освобождаването на невротрансмитери. Според едно in vitro проучване размерът на клетките на Меркел в кожата се увеличава при възпалителни кожни заболявания.

Психодерматологията също така позволява по-добро разбиране на връзката между мозъка и кожата чрез въздействието на стреса върху тялото. 

Един експеримент показа, че тежкият емоционален стрес може да доведе до активиране и дегранулация на мастоцитите. Мастните клетки са бели кръвни клетки, съдържащи хистамин. Когато се активират, те освобождават хистаминови гранули (дегранулация) в кръвта, причинявайки повишен сърбеж и подуване на кожата.

Съвременните изследвания продължават да показват, че има ясна връзка между мозъка и кожата. Трудовете на учените ясно показват, че психичните разстройства са доста чести при тези, които страдат от кожни заболявания. Например, едно проучване установи, че децата с екзема имат значително по-висок риск от развитие на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), отколкото децата без екзема.

Друго проучване отбелязва, че хората с чувствителна кожа имат силна връзка между тревожността и зачервяването на кожата. Друг експеримент показа, че хората, страдащи от голямо депресивно разстройство, имат 64% повишен риск от развитие на витилиго, заболяване, характеризиращо се с обезцветяване на епидермиса. В допълнение, научните доказателства сочат връзка между витилиго и тревожност. По-специално, около 36% от хората, диагностицирани с витилиго, също страдат от тревожност.

В психодерматологията дори акнето се свързва с емоционален стрес. Според изследвания повишеният стрес може да доведе до по-тежко акне. Едно проучване сред студентки по медицина установи, че по-силното усещане за стрес води до по-тежко акне.

Ползи от NAC и витамин B при стрес

Проучванията показват, че до 40% от хората, които търсят помощ за кожни заболявания, имат и психиатрични разстройства, които водят до влошаване на кожните заболявания. Ето защо психодерматологията се фокусира върху лечението както на ума, така и на кожата. 

Изследванията в областта на психодерматологията са фокусирани върху редица различни методи за подобряване на кожата и психичното здраве на човека. Някои от изследваните методи включват използването на  N-ацетилцистеин (NAC) , инозитол, техники за намаляване на стреса и  витамин B12 .

По-специално учените са открили, че приемането на NAC може да помогне при повтарящи се припадъци, като натрапчиво чесане на кожата или скубане на косата. Едно двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при 50 индивида с трихотиломания установи, че NAC значително намалява интензивността на скубане на косата в сравнение с плацебо групата.

N-ацетилцистеин (NAC)  е синтетична форма  на аминокиселината  цистеин, която е необходима за производството на протеини като бета-кератин, открити в косата и кожата. Експеримент с употребата на NAC от жена, страдаща от трихотиломания, показа, че след 3 месеца прием на лекарството нейните плешиви или изтънени области са напълно обрасли.

В друг проект, фокусиран върху разстройство на екскориация (невротично надраскване на кожата),  беше установено, че инозитолът  помага за намаляване на тежестта на бране и остъргване на кожата. Инозитолът е вид захар, открита в тялото и мозъка, която помага да се повлияе на настроението и мозъчната функция.

В допълнение, изследванията показват, че намаляването на нивата на тревожност може директно да подобри здравето на кожата. 

Според научни доказателства, терапии като медитация и намаляване на стреса, базирано на умствена практика, са помогнали за умерено облекчаване на сърбежа и желанието за сърбеж при възрастни с екзема и псориазис в сравнение с плацебо групата.

Учените смятат, че приемането на  добавки с витамин B12  локално или през устата може да бъде полезно за укрепване на връзката мозък-кожа. Например, в едно двойно-сляпо, плацебо-контролирано, рандомизирано проучване, витамин B12 е използван локално за лечение на екзема при деца. Този експеримент показа, че локалният витамин В12 за 4 седмици е по-добър от плацебо при лечение на екзема. Друго проучване установи, че добавянето на витамин В12 помага за облекчаване на екзема при 18-годишен мъж, който поради тежестта на състоянието си се нуждае от значителни количества локални стероиди.

Любопитно е, че учените са открили връзка между витамините от група В, особено  В6  и В12, с подобряване на настроението и намаляване на стреса.

Вместо заключение от Dieytyc.com

Психодерматологията е наука, която се занимава с лечение на проблемна кожа с помощта на психологични и психиатрични методи. Психодерматологичният подход може да помогне за лечение на кожни и психични заболявания. Напредъкът в психодерматологията може дори да увеличи продължителността на живота, ако се обърне внимание на кожните прояви на психични разстройства като ранен признак за реакцията на тялото към стреса.

Психодерматологичният подход, който отчита влиянието на психиката върху кожата и обратно, може да бъде ключът към цялостната грижа против стареене както на кожата, така и на психиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.