Прекомерно изпотяване-Хиперхидроза

Прекомерно изпотяване-Хиперхидроза

Хиперхидрозата е прекомерно изпотяване в определена част от тялото или тялото като цяло. Хиперхидрозата може да бъде вродена особеност на тялото или да се развие в резултат на друго заболяване, например на фона на затлъстяване, туберкулоза или тиреоидит. Думата хиперхидроза идва от две гръцки производни: „hyper“ и „hidros“, което означава „прекомерно“ и „пот“.

Хиперхидроза – какво е това заболяване?

Ако човек е абсолютно здрав, тогава изпотяването му ще се увеличи, при условие че температурата на околната среда се повиши над +20 ° C по Целзий. Също така психо-емоционалният стрес (стрес, вълнение, страх), физическата работа и консумацията на значително количество вода стават тригери за повишено отделяне на пот.

Хиперхидрозата на подмишниците е локално повишено изпотяване. Подобни патологични прояви включват прекомерно изпотяване на дланите, челото или краката. Второто име на хиперхидрозата на подмишниците е аксиларна хиперхидроза. В допълнение към факта, че самият процес на отделяне на потта се засилва, миризмата му също се променя, което става зловонно.

Според наличната статистика около 2% от населението на света страда от хиперхидроза.

 Въпреки че лекарите казват, че този показател може да бъде много по-висок, тъй като не всеки човек с подобна характеристика на тялото се обръща към специалисти за помощ. По-често хиперхидрозата се наблюдава при жените, което се обяснява с тяхната повишена емоционалност и нестабилност на хормоналния фон в определени периоди от живота. Голяма част от хората с хиперхидроза са тийнейджъри, тъй като именно в преходния период се наблюдава максимална активност на потните и мастните жлези. След 50-годишна възраст този проблем става все по-малко актуален, тъй като потните жлези започват да работят по-зле.

Въпреки привидната несериозност на проблема, той е в състояние да достави сериозен дискомфорт на човек. Знаейки за такава характеристика на тялото, една жена или мъж постоянно ще бъде в очакване, че изпотяването ще се увеличи в най-неподходящия момент за това, например на многолюдно място. Постоянният престой в нервно напрежение води до факта, че проблемът се влошава. В резултат на това се създава порочен кръг, от който е почти невъзможно да се намери изход сам. Ако човек развие локална хиперхидроза и не намери обективни причини за това, тогава не трябва да отлагате да се свържете с лекар. Факт е, че тази патология може да показва развитието на сериозни заболявания.  

Симптоми на хиперхидроза. Изпотяване

Симптомите на хиперхидрозата са очевидни – това е повишено изпотяване на подмишниците, което няма очевидна връзка с вътрешни или външни фактори. В резултат на повишеното изпотяване по дрехите остават характерни петна. Кожата, при недостатъчна грижа за нея, ще бъде постоянно раздразнена. Това от своя страна ще доведе до развитие на дерматит. .

Често при хиперхидроза човек просто физически няма време да се грижи за дрехите и тялото си. Известно е, че потта е благоприятна среда за развитието на бактерии и гъбички. Ето защо не е изненадващо, че от човек ще излезе неприятна миризма.

Освен това учените са доказали, че ако хиперхидрозата съществува при човек дълго време, тогава броят на потните жлези се увеличава. Промените в химичния състав на потта водят до увеличаване на миризмата от нея. Именно острата и неприятна миризма, излъчвана от потта, е основният симптом на хиперхидрозата на подмишниците. За да се справите с него, често не помагат никакви дезодоранти. Неприятната миризма става забележима не само за самия пациент, но и за околната среда. За да се отърве от него, човек е принуден да се преоблича няколко пъти на ден, да взема душ, постоянно да търси уединено място, за да предприеме хигиенни мерки. В някои случаи това води до социална изолация и изолация, което е особено вярно за подрастващите.

Причини за хиперхидроза

За да разберете причините за хиперхидрозата, е необходимо да разберете характеристиките на изпотяването като цяло. Този процес е естествен механизъм за защита на тялото от прегряване, той също така е насочен към почистването му от токсични съединения, продукти на гниене, излишна вода и соли. Потта излиза през потните жлези, които са прикрепени към подкожната мастна тъкан. Повечето от потните жлези са концентрирани в подмишниците. Има ги и по дланите и краката. Потта е почти изцяло вода. Около 1-3% в него са представени от соли и сложни органични съединения. Концентрацията на тези вещества при различните хора е различна, което води до разлики в миризмата, излъчвана от потта.

Хиперхидрозата може да бъде както първична, така и вторична. Първичната форма на патология най-често се записва в пубертета. Диагностицира се при не повече от 1% от хората. Вторичната хиперхидроза е резултат от различни нарушения в организма. Може да провокира заболявания на ендокринната, нервната и соматичната система. Невъзможно е да се изключи дори онкологичният характер на заболяването, което води до повишено изпотяване.

И така, причините за генерализирана хиперхидроза могат да бъдат:

 • Хормонални нарушения в организма по време на пубертета.
 • Хормонално зависими заболявания: захарен диабет , хипертиреоидизъм, наличие на феохромоцитом, карциноиден синдром.
 • Болести от неврогенен характер.
 • Стрес, нервно напрежение. В този случай в тялото настъпва прекомерно освобождаване на хормони (адреналин и норепинефрин). Те имат стимулиращ ефект върху централната нервна система, в резултат на което потните жлези получават команда за активна работа. В този случай можем да говорим за психогенна хиперхидроза.
 • Нарушения във функционирането на нервната система в резултат на неизправност във функционирането на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за изпотяването.

Това може да се случи в резултат на следните лезии:

 • Увреждания на гръбначния и главния мозък;
 • Семейна дисавтономия;
 • Диенцефален синдром на новороденото;
 • болест на Паркинсон ;
 • епилепсия ;
 • Вегето-съдова дистония .
 • Остри инфекциозни заболявания, отравяне на тялото.
 • Бременност и кърмене.
 • Менопауза.
 • Неподходяща козметика и дезодоранти.
 • Прием на определени лекарства, например ацикловир, инсулин, аспирин, антидепресанти и др.
 • Грешки в храненето. Изпотяването може да се увеличи от екстрактивни вещества, които са част от месо, гъби, риба, подправки, спиртни напитки, чай и кафе.
 • Високи нива на катехоламини в тялото. Тези вещества регулират предаването на импулси по нервните маси. Скок в катехоламините се наблюдава при интензивно физическо натоварване, на фона на интензивна болка (независимо от причината), с патологии на сърцето и с дихателна недостатъчност.
 • Носенето на дрехи от синтетични материали.

Може да има много причини за появата на генерализирана хиперхидроза на подмишниците. За да установите какво точно е повлияло на развитието на тази патология, трябва да се свържете с лекар.

Диагностика

За да диагностицирате хиперхидроза, трябва да се свържете с общопрактикуващ лекар или дерматолог. Лекарят ще проведе проучване на пациента, ще го прегледа. Това ще му позволи да предложи една или друга причина за патологичното състояние и да предпише лечение. В някои случаи е необходима консултация с други тесни специалисти (невролог, ендокринолог, онколог).

Ако хиперхидрозата има психогенна основа, тогава ще бъде възможно да се проследи нейното начало, което често е тясно свързано с психологическа травма. Изпотяването при такива пациенти се увеличава в минути на нервно напрежение или през нощта. На фона на емоционално спокойствие се наблюдават периоди на ремисия. Освен подмишниците, лицето, краката и дланите се потят интензивно.

Ако човек има първична хиперхидроза, т.е. такава, която се развива на фона на вродени нарушения на симпатиковия отдел на нервната система, тогава редица признаци ще показват това. Хиперхидрозата в този случай се проявява в детството или юношеството, подобна ситуация може да се проследи при други членове на семейството. Не се наблюдава връзка с емоционално превъзбуждане и повишено изпотяване. Освен в подмишниците първична хиперхидроза може да се наблюдава по стъпалата и дланите.

Лабораторни изследвания, които се предписват на пациент с изпотяване и хиперхидроза:

 • Общ и биохимичен анализ на кръвта.
 • Флуорография.
 • Кръвен тест за хормони на щитовидната жлеза, нива на глюкоза, сифилис , ХИВ , хепатит .
 • Общ анализ на урината.

Следните изследвания помагат да се оцени качествено и количествено отделянето на пот:

 • Тестът на Минор дава възможност да се определят границите на зоната, която се характеризира с повишено изпотяване. Кожата се изсушава старателно и след това върху тях се нанася разтвор на йод и нишесте. Тези места, където се намират зоните с хиперактивни жлези, ще бъдат боядисани в черно и синьо. Тази процедура се извършва, когато се планира операция.
 • За да можете да изберете оптималното лечение и диета, е необходимо да изследвате химичния състав на потта. Тази процедура се нарича хроматографски анализ.
 • Лист филтърна хартия се поставя върху подмишниците, за да се определи количеството пот за минута. Този метод се нарича гравиметричен. Позволява ви да оцените тежестта на хиперхидрозата.

След като обърна достатъчно внимание на разпита на пациента и методите за диагностициране на хиперхидроза, лекарят ще може точно да определи причината за патологията и да предпише подходящо лечение.

Лечение на хиперхидроза

Лечението на хиперхидрозата може да бъде консервативно или хирургично. Въпреки това, преди да продължите с описанието на тези методи, е необходимо да дадете на хората с тази патология няколко практически препоръки.

Първо, трябва да се обърне голямо внимание на правилата за лична хигиена. 

Душът трябва да се взема всеки ден. Понякога това дори ще трябва да се прави няколко пъти на ден. За да подобрите ефекта от хигиенните процедури и да премахнете неприятната миризма, можете да избършете подмишниците с инфузия от лайка или дъбова кора.

Второ, използването на дезодоранти е предпоставка за борба с неприятната миризма.

Трето, дрехите трябва да се шият само от висококачествени естествени материали, които пропускат въздуха и абсорбират добре влагата.

Четвърто, от диетата трябва да се изключат пикантни, горещи, мазни храни, подправки и алкохол. 

Укрепване на неприятната миризма на пот пресен лук и чесън, различни подправки.

Консервативното лечение на хиперхидроза се свежда до следните методи:

 • психотерапевтично въздействие. Основният метод на психотерапевтично въздействие е хипнозата. Използва се за отстраняване на голямо разнообразие от неврологични проблеми. Колкото по-лесно е човек да контролира собствените си емоции, толкова по-бързо ще се отърве от хиперхидрозата.
 • Лечение с лекарства:
 • Разкрасителните препарати с атропин се предписват при свръхактивна симпатикова нервна система.
 • При пациенти с повишена възбудимост на нервната система се препоръчват успокоителни и транквиланти на билкова основа.
 • Ботокс инжекции.
 • Използване на антиперспиранти. Антиперспирантите имат локален ефект, тъй като съдържат цинкова сол, алуминиева сол, салицилова киселина и др. Всички тези вещества спомагат за намаляване на изпотяването чрез запушване на каналите на потните жлези. Въпреки това, при хиперхидроза, антиперспирантите трябва да се използват с изключително внимание, тъй като стесняването на потните жлези може да бъде придружено от оток на тъканите , дерматит и алергични реакции.
 • Физиотерапевтично лечение на хиперхидроза. В комплексното лечение могат да се използват иглолистни вани, контрастен душ, електросън, лечение с електрически ток.

Трябва обаче да се има предвид, че всички консервативни методи са насочени само към постигане на ремисия за период от няколко часа (при използване на антиперспиранти) до 6 месеца (при прилагане на ботулинов токсин). Проблемът може да бъде радикално решен само чрез прибягване до помощта на хирург.

По отношение на хирургичното лечение съвременната медицина предлага използването на следните методи:

 • Извършване на липосукция на подмишница.
 • Кюретаж на областта на подмишниците.
 • Изрязване на кожата на подмишниците.

Трябва да се има предвид, че всички хирургични методи са свързани с определени рискове, следователно трябва да се прибягва до тях само когато хиперхидрозата наистина влошава качеството на живот и лечението с по-щадящи методи не води до трайни резултати във времето.

Ботокс лечение на хиперхидроза

Ботулиновият токсин се инжектира в подмишниците и блокира предаването на нервните импулси към потните жлези. В резултат на това се намалява изпотяването, но водният и топлообменът на кожата не се нарушава. Този метод на лечение е широко практикуван в съвременните салони за красота.

Преди да започнете процедурата, цялата линия на косата се отстранява от подмишниците, след което върху кожата в зоната на третиране се нанася йоден разтвор и нишесте. Това ще оцвети потните жлези в тъмен цвят. След това подмишниците се дезинфекцират и се поставят точки за маркиране, където ще се инжектира лекарството. За инжектиране се използва тънка игла, която се инжектира плитко. Пробивите се правят на разстояние 1-2 см един от друг. За да се намали болката, върху кожата се прилага анестетичен крем.

Самата процедура не е дълга във времето и не отнема повече от 50 минути. 

Още след два дни изпотяването ще намалее значително и след седмица ще спре напълно (говорим изключително за зоната на третиране). Ефектът продължава средно 6 месеца, въпреки че понякога се простира за една година. В бъдеще процедурата ще трябва да се повтори. Цената му е равна на 40 000 рубли (средна цена).

Лечението на хиперхидроза с ботокс е противопоказано, при условие че е причинено от някакво основно заболяване. Не можете да извършите процедурата в случай на възпалителен процес в подмишниците, миастения гравис и хемофилия. Противопоказание също е раждането на дете, приемането на някои антибактериални лекарства и кърменето.

Що се отнася до ограниченията след процедурата, трябва да се въздържате от посещение на сауна и баня, от вземане на горещи вани и активни спортове.

Въвеждането на ботокс най-често не е свързано с никакви усложнения. Въпреки това, в някои случаи могат да се появят малки синини и мускулна слабост на горните крайници, които изчезват след кратко време.

Лечение на хиперхидроза с лазер

Лазерното лечение на хиперхидроза е един от иновативните методи в съвременната козметологична индустрия. Клетките на потните жлези са засегнати от лазерен лъч, което допринася за пълното му блокиране. В резултат на това жлезата губи своята ефективност. Хиперхидрозата изчезва завинаги, не са необходими допълнителни процедури.

Процедурата се извършва в амбулаторни условия. Локалната анестезия е достатъчна, за да премахне всички неприятни усещания в пациента. Под контрола на микроскоп в кожата на подмишниците се вкарва канюла с лазерен лъч, който въздейства върху жлезата. Пациентът не прекарва повече от половин час в кабинета на козметика.

Процедурата не е свързана с никакви усложнения. След това няма синини, тъканите не се нагряват по време на обработката. Освен това лазерното излагане ви позволява допълнително да дезинфекцирате зоната на третиране. Следователно само с една процедура можете да се отървете завинаги от проблем, който ви е измъчвал дълго време.

кюретаж

Кюретажът е локален ефект върху потните жлези на подмишниците, при който настъпва разрушаване на нервните окончания и отстраняване на потните жлези. Този метод се използва от пластичните хирурзи.

Преди процедурата се прави Минор тест за точно определяне на зоната на въздействие. След това третираната зона се анестезира с локален анестетик. С помощта на кюрета се извършват пункции и ексфолиране на кожата, след което потните жлези се изстъргват отвътре. Ефектът от процедурата ще бъде дългосрочен (за няколко години). След това време нервните окончания могат да се възстановят, което ще изисква повторен кюретаж.

Въпреки своята ефективност, този метод е свързан с риск от кървене, синини и натрупване на подкожен ексудат. Много рядко има образуване на уплътнения от фиброзна тъкан, които изискват друга операция, насочена към отстраняването им.

Медицински препарати

Лекарства, които могат да се използват за лечение на хиперхидроза: пропранолол, атропин, клонопин, прозак и др. Трябва да се отбележи, че тяхната употреба често е придружена от повишена сухота в устата, повишена умора и сънливост. Възможни са офталмологични проблеми, както и нарушения на храносмилателната система (гадене, запек, повръщане и др.).

Лечение на хиперхидроза у дома

Лечението на хиперхидроза у дома включва следните процедури:

 • Диета с отказ от пикантни храни, напитки, съдържащи кофеин.
 • Носете дрехи от естествени материи, сменяйте ги ежедневно.
 • Вземете контрастен душ няколко пъти на ден.
 • Отказ от лоши навици (пушене и алкохол).

Традиционната медицина съветва да се правят вани с отвари от билки с антисептични свойства ( градински чай , лайка, дъб, коприва, евкалипт ). Освен това можете да третирате подмишниците с тинктура от хвощ в алкохол. Вътре можете да приемате билкови отвари, които имат успокояващ ефект (мелиса, мента, motherwort).

У дома е невъзможно напълно да се отървете от хиперхидрозата. Този проблем трябва да се реши заедно с дерматолог.

Ефективни средства за лечение на хиперхидроза

Максим против изпотяване

Антиперспирант Максим не е козметичен, а медицински продукт, който съдържа повишено количество алуминиев хлорид хексахидрат в сравнение с други подобни продукти. Това му позволява по-ефективно да се справя с прекомерното изпотяване.

Антиперспирантът се прилага само върху чиста и суха кожа на подмишниците преди нощна почивка. Алуминиевият хлорид ще проникне в потните жлези по време на сън и ще ги запуши. Това ще помогне за предотвратяване на прекомерно изпотяване.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар за възможността да използвате това лекарство за бременни и кърмещи жени. Не може да се използва директно след епилация на подмишниците, както и върху кожа с рани и ожулвания.

Лекарството може да остави видими следи върху дрехите, така че трябва да изчакате, докато изсъхне напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.