Популярни диети и хранителни добавки. Какво трябва да знаете

Популярни диети и хранителни добавки. Какво трябва да знаете

Знаете ли, че много популярни диети са свързани с риск от недостиг на хранителни вещества? Ако планирате следващата си диета, първо прочетете тази статия. По-долу ще намерите описание на някои от най-важните хранителни добавки, които да вземете предвид, ако планирате да преминете към нов хранителен план през 2021 г. 

Кето диета 

Кетогенната диета или   „ кето диета “ е изключително популярна днес. Където и да отидете, вие сте заобиколени от книги с рецепти, блогове и свързани с менюта за храна съобразени с този начин на хранене. Изглежда, че кето диетата е навсякъде. Но какво представлява и защо е толкова популярна?  

Първоначално разработена за лечение на деца с епилепсия, кетогенната диета оттогава е широко разпространена като метод за отслабване. Използва се и за борба с диабет и предотвратяване развитието на болестта на Алцхаймер.  

При тази диета мазнините са основният източник на калории, освен умерените протеини и ъглехидрати сведени до минимум. Чрез ограничаване на приема на въглехидрати до 50 грама на ден (или по-малко), в кето диетите трябва да избягвате хляб, зърнените храни , както и повечето плодове и нишестени зеленчуци. Телата ни обикновено изгарят въглехидрати за енергия, а в кето диетата при липса на въглехидрати, тялото няма друг избор, освен да използва мазнини за гориво.  

 Процесът за получаване на енергия от мазнини вместо от глюкоза се нарича кетоза, откъдето идва и наименованието диета. Влизането в кетоза обикновено отнема седмица до 10 дни и може да причини редица неприятни странични ефекти, понякога наричани „кетофлуенца “, включително главоболие, умора, гадене, замъглено съзнание и проблеми със съня. 

Въпреки че използването на мазнини за гориво може да изглежда добра идея за отслабване, може да бъде трудно да се постигне, поради което повечето хора не успяват да се придържат към истинска кетогенна диета за дълго. Освен това няма дългосрочни проучвания в подкрепа на безопасност или ефективност на този начин на хранене. Придържането към строга кетогенна диета е много трудно, затова е препоръчително да се консултирате със специалист и да посещавате диетолог.

Поради ограниченията, наложени кетогенна диета тялото може да се сблъска опасност от липса на микроелементи като   селен ,  магнезий,  фосфор,  желязо,  калций  и витамини  D,  В  и  С . Чудесен начин да ви помогнем да защитите тялото си от всякакъв дефицит, като избягвате допълнително нишесте или подсладители, е да потърсите специални   мултивитамини за вашата кето диета . Можете също така да добавите пробиотици  и   фибри  като хранителни добавки към вашата диета.  поради ограниченото количество храни, богати на фибри като плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. 

Кетогенната диета не се препоръчва за хора, които имат проблеми с панкреаса, черния дроб, щитовидна жлеза, хранителни разстройства (или са имали подобни проблеми в миналото), бременни жени, хора със заболяване на жлъчния мехур или хора с отстранен жлъчен мехур. Както споменахме по-рано, силно се препоръчва да се консултирате с диетолог, когато решите да спазвате тази диета. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете каквато и да е ограничителна диета.

Веганска диета 

 Веган диетата  набира все по-голяма популярност, включително заради подкрепата на известни личности и документални филми. Докато самата веганска диета не е просто поредната модерна диета, много хора започват да я използват без подходящ план и бързо се сблъскват с хранителни проблеми. Веганството означава да се избягва всякакво месо, риба, птици, млечни продукти и яйца и да се яде голямо разнообразие от плодове,   пълнозърнести храни ,  ядки, семена   и бобови растения. 

Някои избират веганска диета по морални причини поради жестокостта към животните във фермите или въздействието върху околната среда на месната и млечната промишленост. Други стават вегани в опит да намалят теглото, трети за да се борят със симптомите на диабет тип 2 или да подобрят състоянието на сърцето си, или друго хронично заболяване.  Независимо дали ще решите да станете веган по етични или здравословни причини, важно е да планирате внимателно, за да сте сигурни, че ядете голямо разнообразие от пълноценни храни. Простото избягване на животински продукти не е достатъчно, за да се извлекат ползите от това да бъдеш веган. 

По-долу има кратък списък с хранителни вещества, за които трябва да внимавате и да потърсите вариант да бъдат включени в менюто ви:

  • Витамин В12 .  Тъй като витамин В12 се съдържа само в животински продукти, всеки веган трябва да го приема под формата на витаминни добавки или обогатени храни като зърнени храни, соево мляко или хранителни дрожди.
  • Витамин D . Докато човешкото тяло наистина може да преобразува слънчевата светлина във витамин D, това не е възможно целогодишно. Източниците на витамин D, които са на разположение на веганите, включват гъби (особено тези, които растат под слънцето), обогатено растително мляко, сирене тофу, портокалов сок и добавки с витамин D. 
  • Омега-3 мастни киселини .  Когато премахнете морските дарове от вашата диета, можете да получите омега-3 мастните киселини от ленено семе, семена от чиа, коноп или орехи. Опитайте се да ядете голямо разнообразие от ядки и семена всеки ден. Можете също така да ядете ежедневно веганска добавка Омега-3.
  • Желязо .  Пълнозърнестите храни и зърната са богати на желязо, но това желязо не се усвоява от организма, както желязото от животински продукти, поради солите на фитиновата киселина. Най-добрият начин да се справите с този проблем е да консумирате източник на витамин С заедно с източник на желязо. Витамин С увеличава усвояването на този микроелемент чрез прекъсване на връзката между фитат и желязо. Например можете да комбинирате нахут с броколи или да добавите червени чушки.

Краткосрочно гладуване (фастинг)

Краткосрочното гладуване не е диета, а хранителен режим, който включва циклични периоди на хранене и гладуване (въздържане от храна). Сред предимствата на този подход са нормализирането на нивата на кръвната захар, отслабването и стабилизирането на ново ниво, подобреното умствено представяне, намаленото възпаление и подобреното здраве на сърцето. 

 Ако някога сте чували за краткосрочно гладуване, може да знаете, че има много вариации на този начин на хранене. По-долу са някои от най-често срещаните опции: 

  • Гладуване през ден. В този случай гладувате на всеки два дни. В постните дни можете да пиете вода, черно   кафе   или   чай , но никаква храна. В други дни можете да ядете каквото искате. 
  •  Диета 16/8. В този случай вие ограничавате приема на храна до 8-часов период всеки ден, след което гладувате през останалите 16 часа. Много хора на такава диета пропускат закуската и ядат само обяд и вечеря. 
  • Пост 5: 2. Според тази схема постиш 2 дни в седмицата (или консумираш много малко калории (около 500) в продължение на 2 дни), а след това се храниш нормално през останалите 5 дни. 

Който и план да изберете (и имате много възможности), трябва да сте сигурни, че сте започнали прехода към този диетичен модел, без да имате здравословни проблеми или да страдате от липса на хранителни вещества в организма. Също така трябва да се уверите, че храната, която ядете, има достатъчна хранителна стойност, за да отговори на всички ваши нужди. 

Краткосрочното гладуване не се препоръчва за хора с диабет, бременни или кърмещи жени или хора с хранителни разстройства. Продължителните периоди на гладуване не се препоръчват за жени, тъй като това може да наруши нивото на някои хормони. Ако обмисляте да гладувате, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, особено ако приемате лекарства. 

Когато се съмнявате, яжте пълноценни храни

Много популярни диети крият риск от недостиг на хранителни вещества. Много е важно да разберете тези рискове, за да направите своевременни корекции в диетата си. За повечето хора яденето на разнообразни пълноценни храни и редовното упражняване е ключът към дълъг, здравословен живот. Ако искате да опитате по-рестриктивна диета, консултирайте се със сертифициран диетолог, който може да разработи специфичен хранителен план за вас и да следи хранителния ви статус по време на диетата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.