Ползите от ригана: 10 научни факта

Ползите от ригана: 10 научни факта

Изследването на състава и свойствата на ригана показват, че ползите от растението са толкова многостранни, че обхващат почти всички органи и системи на човека. Изследователите заключават, че терапевтичният и превантивен ефект се осъществяват благодарение на ценните етерични масла, танини, киселини, флавоноиди и витамини.

Фармакологични свойства на риган:

  1. Намалява вискозитета и улеснява отделянето на храчки.
  2. Стимулира синтеза на жлъчката.
  3. Има диуретичен ефект.
  4. Повишава секрецията на стомашен сок.
  5. Стимулира перисталтиката и повишава тонуса на червата.
  6. Има седативен ефект.
  7. Потиска растежа на бактериите.
  8. Има аналгетичен ефект.

10 научно доказани лечебни свойства на ригана

1 Има антибактериален ефект

В ригана са открити вещества с изразен антимикробен ефект. Например, едно проучване показа, че етеричното масло от риган напълно спира растежа на Escherichia coli и Pseudomonas aeruginosa, които са патогени, причиняващи редица опасни инфекции на дихателната и пикочната система   [1] .

Важно е тези микроорганизми да принадлежат към бактерии, които са потенциално резистентни към антибактериални лекарства. Анализът на действието на активните вещества на ригана върху микробите показва неговата ефективност срещу 23 различни вида бактерии   [2] .

Етеричното масло от риган превъзхожда етеричното масло от градински чай. Ако сравним ригана с мащерката, той се нарежда на второ място по антибактериална активност   [3] .

Изследването на състава показа, че риганът съдържа карвакрол, който има антибактериален ефект върху Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus). Именно Staphylococcus aureus причинява кожни инфекции, тежки хранителни отравяния.

По време на един от експериментите бяха направени наблюдения на 14 лабораторни мишки, заразени със Staphylococcus aureus . Група мишки, третирани с етерично масло от риган, показаха процент на преживяемост от повече от 30 дни. Тази цифра съответства на 50% процент на преживяемост на животни, третирани с антибиотици   [4] .

2 Има противоракови свойства

Риганът е един от най-добрите източници на антиоксиданти, от които тялото се нуждае, за да неутрализира свободните радикали. Разрушаването на клетките от свободните радикали е основната причина за рак. Както се оказа, антиоксидантите от риган помагат за унищожаването на раковите клетки.

Експеримент в епруветка показва, че екстрактът от риган е ефективен при комплексно лечение на рак на дебелото черво. Положителен резултат се постига чрез блокиране на растежа на променени клетки   [5] .

Един от активните компоненти на ригана, карвакрол, е в състояние да потисне растежа на туморните клетки. Това е доказано в изследване в епруветка, използващо ракови клетки на дебелото черво   [6] .

3 Омекотява хода на вирусна инфекция

По време на изследването на антибактериалните свойства на ригана е открита неговата антивирусна активност. Учените стигнаха до извода, че специфични компоненти на ригана – карвакрол и тимол – имат антивирусни свойства.

Лабораторните резултати показват, че карвакролът инактивира норовируса, който причинява гадене , болки в стомаха и диария. Ефектът е отчетен час след приложението на екстракт от риган   [7] .

Друго изследване в епруветка установява антихерпетичната активност на тимола и карвакрола. Един час след излагане на активните вещества на ригана е регистрирано инактивиране на вируса на херпес симплекс с 90%   [8] .

4 Намалява симптомите на възпаление

Появата на огнище на възпаление е естествена реакция на имунната система към нараняване или заболяване. Превръщането на възпалението в хроничен процес е опасно за развитието на автоимунни процеси, диабет и сърдечни заболявания . Риганът съдържа много антиоксиданти. Благодарение на тяхната активност се неутрализира оксидативният стрес и в резултат се намаляват признаците на възпаление   [9] .

Карвакролът има противовъзпалителен ефект. Този факт е потвърден от изследване с лабораторни мишки. След прилагане на екстракт от риган при гризачи се наблюдава намаляване на отока на лапите с повече от 55%   [10] .

В друг експеримент са наблюдавани мишки с колит и симптоми на възпаление на дебелото черво. При група животни, третирани със смес от етерични масла от риган и мащерка, се наблюдава намаляване на нивото на възпалителни маркери   [11] .

5 Намалява нивата на холестерола

Няколко проучвания показват, че риганът помага за регулиране на нивата на холестерола.

Учените проведоха експеримент с участието на 48 души с умерено високи нива на холестерол. С всички субекти беше извършена работа, насочена към коригиране на храненето и начина на живот. От общия брой участници 32-ма са получавали 25 ml риган, дестилиран с вода след всяко хранене.

След 3 месеца анализът показва намаляване на „лошия“ холестерол (LDL) и повишаване на „добрия“ холестерол (HDL) в групата, която приема риган. Участниците, които следват препоръките за диета и начин на живот, показват малка промяна в своя кръвен липиден профил   [12] .

Карвакролът, който е част от маслото от риган, понижава нивата на холестерола при лабораторни животни. Например при мишки, които са яли диета, обогатена с мазнини. В продължение на 10 седмици на фона на специфична диета животните получават карвакрол. Контролен анализ показва значително намаляване на холестерола при мишките, които не са получавали карвакрол   [13] .

6 Има мощен антиоксидантен ефект

Свободните радикали имат разрушителен ефект върху клетките, което в крайна сметка води например до сърдечни заболявания. Невъзможно е напълно да се изключи влиянието на тези агресивни молекули – те са повсеместни. Освен собствените метаболитни продукти, организмът абсорбира и натрупва свободни радикали от замърсения въздух, цигарения дим, токсичните химикали. Антиоксидантите помагат в борбата с щетите.

Сравнителен анализ на нивото на 39 най-популярни подправки показа, че риганът има най-висока концентрация на антиоксиданти. Ако сравним действието на ригана с мащерката, жълтия кантарион и майораната, то той съдържа десетки пъти повече антиоксиданти.

Например, 1 грам риган съдържа 42 пъти повече антиоксиданти от 1 грам ябълки и 4 пъти повече от 1 грам боровинки. Учените смятат, че високата концентрация на антиоксиданти се дължи на наличието на розмаринова киселина   [14] .

7 Помага за лечение на гъбични инфекции

Експеримент в епруветка показа, че етеричното масло от риган потиска растежа на пет вида гъбички Candida (Candida), които засягат устната кухина, вагиналната лигавица. Резултатите от изследването показват, че именно етеричното масло от риган е показало най-висока ефективност, за разлика от други тествани етерични масла   [15] .

Експериментално беше възможно да се докаже, че карвакролът, характерен за екстракта от риган, е най-ефективен при лечението на кандидоза на лигавицата на устата   [16] .

Появата и разпространението на дрождени гъбички може да бъде свързано с чревни заболявания, като улцерозен колит и болест на Crohn   [17] . Предварителните резултати от изследване на етеричното масло от риган показват, че то е ефективно срещу 16 щама дрожди Candida   [18] .

8 Лекува червата

Риганът има положителен ефект върху червата по няколко начина. Първо, облекчава коремната болка, премахва диарията и подуването, което може да е проява на заболяване или признак за наличие на чревни паразити .

Едно от първите научни изследвания на ригана показа, че той успешно се бори с паразитите. 14 души с паразитни чревни инфекции са получавали 600 mg масло от риган дневно в продължение на 6 седмици. При всички участници лечението показа положителен резултат – всички чревни симптоми изчезнаха. При 77% от пациентите е налице пълно излекуване на паразитната инфекция   [19] .

Известно е, че т. нар. „спукани черва“ е състояние, при което се нарушава целостта на чревните мембрани, което позволява на токсините и патогенната флора да навлязат в кръвта. Проучване при прасета показа, че етеричното масло от риган защитава чревните стени, запазвайки ги непокътнати. Освен това учените са установили намаляване на нивото на E. coli в червата на животните   [20] .

9 Има аналгетичен ефект

По време на изследване върху мишки беше възможно да се установят болкоуспокояващите свойства на ригана. Различни групи животни получиха традиционни болкоуспокояващи и етерични масла. Резултатът показа, че етеричното масло от риган има изразен аналгетичен ефект и има свойства, характерни за морфина и фенопрофена. Учените обясняват получените данни за аналгетичния ефект на ригана със свойствата на карвакрола   [21] .

Подобни резултати са регистрирани в друго изследване върху плъхове. Екстрактът от риган имаше аналгетичен ефект върху всички животни. Трябва да се отбележи, че аналгетичният ефект е пряко свързан с дозата на екстракта. Колкото по-висока е дозата на веществото, толкова по-малко болка изпитват гризачите   [22] .

10 Стимулира процеса на отслабване

В хода на изследването на свойствата на ригана беше установено, че карвакролът може да помогне при загуба на тегло.

Например, в един експеримент мишки, хранени с богата, мазна диета, бяха разделени на две групи. На индивидите от една от групите е предложен ежедневно карвакрол. В тази група животните показват загуба на тегло, намаляване на обема на мазнините. В контролната група подобни резултати не са регистрирани.

Учените предполагат, че карвакролът насърчава обратната трансформация на мастните клетки   [23] .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.