Ползите от риболова: за здраво тялото и здрав дух

Ползите от риболова: за здраво тялото и здрав дух

Може да знаете риболова като хоби, начин да се отпуснете или просто да сложите храна на масата. Но знаете ли, че това хоби е много полезно за вашето здраве? От вашето физическо благополучие до вашето психическо състояние, ползите за здравето от риболова са толкова големи и разнообразни, че е трудно да ги оцените истински.

Всъщност риболовът е едно от най-здравословните хобита. Големи думи знаем и сме готови да ги подкрепим. За да докажем, че не просто разказваме рибна приказка, ние се задълбочихме в науката зад ефекта на риболова върху тялото и ума. Някои от тях са очевидни, но други части изненадаха дори нас!

Физически ползи от риболова

Има толкова много начини за риболов, колкото и видове за улов. Повечето от тях обаче имат няколко ключови общи неща: вие сте на открито, ловите риба и може би си носите у дома за вечеря. Това може да не звучи много, но може да има реално въздействие върху вашето здраве. Ето защо.

Правите физически упражнения

Поддържането на форма не е лесно. Съвременният живот означава все повече и повече време на нашите компютри и по-малко време от всякога да бъдем активни. Поради това само един от всеки 5 българи прави препоръчаното количество упражнения. Всъщност Световната здравна организация признава физическото бездействие като четвъртия по големина убиец в света. Това е сериозен проблем.

Сега риболовът може да не изглежда много като тренировка, но в това е красотата. Това е кардио с ниско въздействие, което може да бъде толкова активно или лесно, колкото искате. По-важното е, че можете да изградите нивото на фитнес от нула, без да пренапрягате тялото си – или никога да не стъпвате във фитнес!

Спуснете се до местното езерце и хванете няколко риби с мач въдица. Риболовът на плувка се препоръчва за прохождащи рибари. След като разберете това, опитайте по-активни техники като джигинг или риболов с муха. Готови ли сте за предизвикателство? Излезте за тежък риболовен ден или скочете с каяк за тренировка на цялото тяло. По дяволите, само балансирането на лодка е чудесно упражнение за вашето тяло – камо ли да се борите с риба, докато сте в нея!

Накратко, можете да разглеждате риболова като програма за обучение през целия живот. Започнете от партера или скочете направо в действието. Така или иначе, това е забавен начин да се поизпотите, на който всеки може да се наслади.

Изчистете белите си дробове

Замърсяването на въздуха има всякакви ужасни ефекти върху тялото ви. Може да причини всичко – от проблеми с дишането до сърдечни заболявания и само в България убива хиляди души годишно. Не е чудно, като се има предвид, че половината от страната живее в райони с нездравословни нива на замърсяване на въздуха.

Но изчакайте, как риболовът трябва да помогне на това? Е, прекарването на известно време сред природата ви дава инжекция с чист, богат на кислород въздух. Съчетайте това с малко упражнения, за да дишате и дробовете ви ще се почувстват по-добре.

Да си около водата е особено добре за теб. Това е така, защото движещата се вода произвежда отрицателни йони, малки заредени частици, за които е доказано, че подсилват имунната система, увеличават метаболизма и регулират моделите на съня ви. Те също правят чудеса за вашето настроение, но повече за това по-късно.

Разбира се, не казваме, че няколко часа в морето ще направят чудеса. Редовните дози чист въздух обаче могат да помогнат на дишането ви и да дадат шанс на тялото ви да се възстанови.

Почувствайте слънцето на лицето си

Нищо не може да надмине усещането за сутрешното слънце на лицето ви. Тази затопляща доза витамин D гарантирано усмихва лицето ви. Нещо повече, това повишава имунната ви система, ускорява заздравяването и ви позволява да усвоявате правилно калция – от съществено значение за здравите кости и зъби.

Добре, всички знаем какво е витамин D и знаем как да си го набавим. За съжаление, повечето от нас не прекарват близо до достатъчно време на открито – дори преди 2020 г. Средностатистическият българин е навън само за 7,6%!

Това обаче не разказва цялата история. По-голямата част от времето ни на открито прекарваме в застроени зони или вечер, нито едно от които не е известно със слънчевото си греене. Не е чудно, че през последните 20 години случаите на заболявания като рахит са се увеличили драстично.

Отговорът? Слезте до водата и започнете да ловите. Ще прекарате продължителен период от време на открито, давайки си здравословна доза лъчи. Просто се уверете, че не прекалявате, особено с цялата онази красива слънчева светлина, която отскача от водата.

Яжте здравословно

Ще бъдем честни, последните няколко ползи за здравето не бяха изключително за риболов, дори ако намокрянето на въдица е чудесен начин да им се насладите. Има обаче една важна част от риболова, която все още не сме обхванали: рибата!

Рибата е пълна с основни хранителни вещества. Има омега 3, които са полезни за всичко, от здравето на сърцето до зрението. Освен това ще напълните витамин В12, който е от съществено значение за здравите нерви, кръвните клетки и ДНК. След това има протеин, добър холестерол и дори добавена доза витамин D.

Разбира се, не всички риби са равни. Най-здравословните улови са мазни риби като скумрия, сьомга и пъстърва. За щастие всички те са доста широко разпространени за риболов. И само защото мазната риба е най-добрата, това не означава, че местните ви видове не си струват да се ядат. Всички риби съдържат така необходимите хранителни вещества с относително нисък брой калории.

И тази последна част е важна. По цялото земно кълбо затлъстяването се превръща в основен проблем. Почти половината от възрастните в БГ са със затлъстяване, а много повече са с наднормено тегло. Уловът на собствената ви риба ви дава източник на здравословна храна на достъпна цена. Просто я хвърлете във фурната с няколко зеленчука и ще получите вкусно, питателно ястие.

Психични ползи от риболов

Физическите ползи от риболова са доста ясни. Това обаче е само половината от картината. Риболовът също има чудотворни ефекти върху психическото ви състояние. Независимо дали се борите с депресията или просто се борите да се концентрирате, няколко часа пръчка в ръка може да са само билетът. Ето защо.

Борба със стреса и безпокойството

Много ползи се събират, когато ловите. На първо място, вие сте сред природата, което изследванията показват, че има огромен ефект върху вашето психическо благосъстояние. Вие също така сте около водата, която произвежда тон за повишаване на настроението с отрицателни йони и има естествен медитационен ефект върху ума.

И това е само настройката. Действителният акт на риболов идва с неговия справедлив дял от привилегии. Има упражнението – добре познато, за да се чувствате добре. Фокусирането върху вашата стръв също е идеално за постигане на внимателност. Съчетайте това с издигането и постигането на предизвикателство и стигате до състояние на поток – това чувство, че сте „в зоната“, което създава спокойствие и удовлетворение.

С толкова много предимства, трябва да попитате защо това не се използва от психолозите. Всъщност се използва. Има десетки организации по света, посветени на риболовната терапия. От ветерани от войната до оцелели от рак, риболовът се използва за лечение на тялото и ума от години.

Риболовната терапия изглежда особено полезна за хора, страдащи от посттравматичен стрес. Последните проучвания показват, че риболовът може да осигури както краткосрочно облекчение, така и дългосрочно излекуване за хората с ПТСР. И не свършва дотук. Риболовът също има голям потенциал да помогне на хората с депресия и тревожност.

Подобрете концентрацията и търпението

От всички начини, по които съвременният живот влияе върху мозъка ни, никой не е по-очевиден от краткото ни внимание. Безкрайните приложения се борят за нашия фокус с бипкания, светкавици и страховитата червена точка. Повечето от нас трудно могат да седят неподвижни в продължение на пет минути, без подсъзнателно да превъртате социалните медии. Не ни вярвате? Опитай.

Фактът е, че сега имаме по-малък обсег на внимание от златната рибка – и изглежда, че се влошава. Нашите мозъци трудно могат да филтрират важното. За да се концентрирате върху едно нещо за някакъв значителен период от време. Милиони хора са се насочили към приложения за повишаване на фокуса, за да поправят това, но има много по-просто решение: изключете.

Както вече споменахме, риболовът има съзнателен, медитативен ефект върху мозъка. Това може да звучи като глупост за нова ера, но не е така. Внимателността подобрява вашата концентрация, помага ви да се съсредоточите и дори може да накара мозъка ви да расте.

Риболовът е особено добър за хора с поведенчески разстройства като ADHD. Според проучване от 2012 г. дори едно пътуване може да подобри краткосрочната концентрация. Повтарящите се сесии могат да увеличат вниманието на човека по-трайно, като му помогнат да се справи по-добре в образованието, работата и като цяло през целия си живот.

Изградете силни връзки

Досега говорихме основно за предимствата на риболова поотделно. Въпреки това, една от най-мощните части на спорта е усещането за общност, което идва с него. Млади или стари, мъже или жени – хора от всички сфери на живота могат да се свържат чрез риболов.

На първо място, това е наставническата страна на риболова. Този обмен на знания създава доверие и взаимно уважение между хората. Споделените емоции от улова (или не улова) на риба също основават приятелство в съпричастност. Дори нещо толкова просто като прекарването на време в необичайна обстановка създава силни спомени.

Истината е казана, това е половината причина хората да ходят на риболов. Максималните, ниските и споделените преживявания са също толкова важни, колкото и да оловите риба. Това са градивните елементи на едно здраво и истинско приятелство.

И разбира се, риболовът е идеален за социално дистанциране. Излизате на чист въздух, на безопасно разстояние един от друг, но все пак можете да осъществите значими връзки по начин, който Skype и Zoom просто не могат да управляват. Всички ние се нуждаем от социални взаимодействия и намирането на начини за безопасно социализиране е важно, сега повече от всякога.

Ползите за здравето от риболова: Няма приказка за риба

Риболовът може да изглежда просто като друго хоби. Може би бавен начин за вечеря. Има обаче много повече неща под повърхността. Той ви подготвя, осигурява питателна храна и поддържа ума ви съсредоточен и спокоен. На всичкото отгоре създава силни приятелства и трайни спомени.

Най-добър от всички? Това е нещо, на което всеки може да се наслади. Разбира се, отдалечените реки и отворените океани имат най-добрата хапка, но местата за риболов можете да намерите дори в средата на повечето градове. Нещо повече, евтино е и лесно се влиза. Има толкова много предимства за риболова и толкова малко недостатъци. И така, какво чакате? Уцелете местните си води или намерете водач близо до себе си и опитайте!

Коя според вас е най-голямата полза от риболова? Защо го правите и как попаднахте в него? Разкажете ни вашите истории или споделете вашите мнения в коментарите по-долу – ще се радваме да чуем от вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.