Ползи от криотерапия

Ползи от криотерапия

Седенето в студен резервоар може да изглежда странен път към здравето. Но тенденцията, която носи името криотерапия, става все по-популярна.

Хората, включително самоопределящият се като „Леден човек“ Вим Хоф, твърдят, че екстремният студ може да подобри психическото и физическото здраве и дори да удължи живота. И така, какво казва науката?

Изследванията на криотерапията са толкова нови, колкото и тенденцията за лечението. Така че лекарите не разбират напълно всички потенциални ползи и рискове от процеса.

В тази статия разглеждаме някои от възможните ползи от лечението с криотерапия, както и други факти, които човек може да трябва да знае, преди да го обмисли.

Бързи факти за криотерапията:


Криотерапията е всяко лечение, което включва използването на температури на замръзване или близки до нулата.
Тъй като криотерапията е нова, някои потенциални ползи все още не са доказани.
Криотерапията може да бъде безопасно алтернативно лечение и превенция за много заболявания.
Криотерапията може да бъде неприятна, особено за хора, които не са свикнали със студа.
Безопасност и какво да очаквате
Криотерапията е сравнително нова, така че всички ползи предстои да бъдат доказани.
Най-популярната форма на криотерапия включва седене в кабина за криотерапия за 3-5 минути.

Някои хора се подлагат на криотерапия за лице, която прилага студ само върху лицето. Други използват пръчка за криотерапия, за да се насочат към определени области, като например болезнена става.

Повечето хора използват термина криотерапия за криотерапия на цялото тяло.

Това е немедицинско лечение в спа или подобна среда.

Лекарите обаче използват и криотерапия. Например, много ниски температури могат да се използват за замразяване на брадавици или ракови клетки.

Въпреки че е неприятна в началото, криотерапията има тенденция да се подобрява с всяко лечение, тъй като тялото се приспособява към ниската температура.

Като цяло е безопасно, но е важно да говорите с лекар, преди да опитате криотерапия.

Бременни жени, деца, хора с тежко високо кръвно налягане и хора със сърдечни заболявания не трябва да опитват криотерапия.

Провеждането на криотерапевтично лечение за повече от няколко минути може да бъде фатално.

Човек никога не трябва да спи по време на криотерапия и трябва да измерва времето на всяка сесия, за да се увери, че не е по-дълго от препоръчаната времева рамка.

Ползи


Изследванията могат в крайна сметка да подкопаят други предполагаеми ползи от криотерапията. Въпреки това, предварителните проучвания показват, че криотерапията може да предложи следните предимства:

 1. Облекчаване на болката и заздравяване на мускулите
  Криотерапията може да помогне при мускулни болки, както и при някои ставни и мускулни заболявания, като артрит. Може също да насърчи по-бързото заздравяване на атлетични наранявания.

Лекарите отдавна препоръчват използването на компреси с лед върху наранени и болезнени мускули. Това може да увеличи кръвообращението след премахване на пакета с лед, насърчавайки заздравяването и облекчаването на болката.

Проучване, публикувано през 2000 г., установи, че криотерапията предлага временно облекчение на болката от ревматоиден артрит. Изследването установи, че криотерапията с компреси с лед може да намали вредните ефекти от интензивните упражнения. Хората, които са използвали криотерапия, също съобщават за по-малко болка.

Друго проучване от 2017 г. също подкрепя ползите от криотерапията за облекчаване на мускулни болки и ускоряване на заздравяването. Проучването обаче установи, че потапянето в студена вода е по-ефективно от криотерапията на цялото тяло.

Не всички изследвания подкрепят ролята на криотерапията при заздравяването на мускулите. Преглед на Cochrane от 2015 г. Доверен източник разглежда четири проучвания на криотерапия за облекчаване на мускулни болки и не открива значителни ползи.

 1. Загуба на тегло
  Доставчиците на криотерапия предполагат, че може да помогне при загуба на тегло, но проучванията може да предполагат друго.
  Криотерапията сама по себе си няма да доведе до загуба на тегло, но може да подпомогне процеса. На теория студът принуждава тялото да работи по-усилено, за да остане топло.

Някои доставчици на криотерапия твърдят, че няколко минути студ могат да ускорят метаболизма през целия ден. В крайна сметка, твърдят те, хората вече не чувстват студ, защото метаболизмът им се е коригирал и се е увеличил в отговор на ниската температура.

Малко проучване от 2016 г. не открива значителни промени в състава на тялото след 10 сесии на криотерапия.

Тъй като криотерапията помага при мускулни болки, тя може да улесни връщането към фитнес рутина след нараняване. Тази потенциална полза за загуба на тегло е ограничена до хора, които не могат или не искат да спортуват поради болка.

 1. Намалено възпаление
  Възпалението е един от начините, по които имунната система се бори с инфекцията. Понякога имунната система става прекалено реактивна. Резултатът е хронично възпаление, което е свързано със здравословни проблеми, като рак, диабет, депресия, деменция и артрит.

Като такова, намаляването на възпалението може също да подобри цялостното здраве и да намали риска от множество хронични заболявания.

Някои проучвания показват, че криотерапията може да намали възпалението. Повечето изследвания обаче са направени върху плъхове, така че за потвърждаване на данните са необходими повече изследвания върху хора.

 1. Предотвратяване на деменция
  Ако криотерапията намалява възпалението, тя също може да намали риска от развитие на деменция.

способността на криотерапията да намалява възпалението и оксидативния стрес, свързани с деменция, леко когнитивно увреждане и други свързани с възрастта форми на когнитивен спад.

 1. Предотвратяване и лечение на рак
  Тъй като криотерапията на цялото тяло може да намали възпалението, възможно е също да намали риска от развитие на рак.

Засега няма доказателства, че криотерапията може да лекува рак, след като заболяването се развие. Медицинската криотерапия обаче е утвърдено лечение за определени форми на рак.

Лекарят може да използва криотерапия, за да замрази раковите клетки по кожата или шийката на матката и понякога да премахне други видове рак.

 1. Намаляване на тревожността и депресията
  Изследванията, че криотерапията може да намали възпалението, предполагат, че тя може да лекува психични заболявания, свързани с възпаление. Някои предварителни изследвания върху криотерапията и психичното здраве също подкрепят това твърдение.

Малко проучване от 2008 г. установи, че при една трета от хората с депресия или тревожност криотерапията намалява симптомите с поне 50 процента. Това е много по-голямо намаление, отколкото при хора, които не са били подложени на криотерапия.

 1. Подобряване на симптомите на екзема
  Хроничното възпалително състояние на кожата, известно като екзема, може да причини силно сърбящи участъци от суха кожа. Малко проучване Trusted Source от 2008 г. на хора с екзема накара участниците да спрат да използват лекарства за екзема. След това опитаха криотерапия. Много от тях забелязаха подобрения в симптомите на екзема, въпреки че някои се оплакваха от измръзване на малки участъци от кожата.
 2. Лечение на мигренозно главоболие
  Целевата криотерапия, която се фокусира върху шията, може да помогне за предотвратяване на мигренозно главоболие. Доверен източник. В проучване от 2013 г. изследователите прилагат криотерапия върху вратовете на хора, които имат мигрена. Лечението намали, но не премахна болката им.

Вместо заключение от Dietyc.com

Някои доказателства сочат, че криотерапията може да помогне при редица проблеми, включително забавяне или обръщане на стареенето на кожата, подпомагане на загубата на мазнини, предотвратяване на хронични заболявания и други.

Докато допълнителни изследвания не подкрепят тези твърдения обаче, е невъзможно да се определи точно колко ефективна е криотерапията като лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.